時政擂台

跳至

首頁
34567...20

尾頁

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

依家真係仲咁易走嗎?

子爵府

走得去邊?
好多地方排華, 旅行同生活係兩回事

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

冇能力,即使有能力也不想走。
生於斯長於斯,去到外國也不一定好。
香港始終有感情,再亂也同聲同氣。
也不想他日客死異鄉。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

JaneJaneT 發表於 19-7-23 10:59
身邊朋友個個開始話要賣樓走人

邊一區呀?

子爵府

我未必會走,因為我依度有好多野要我留低,我母親大大,我的回憶。
新地方要挑戰係未知之數。

用戶要求終止服務

sandylaw 發表於 19-7-23 12:51
一個俾人唱到無自由,成日示威遊行又政局不穩的地方都唔影響投資者?
...

其實,連對香港旅遊警示都冇國家正式發出喎...
有人上UN唱香港都未影響國際投資者啦。係咪?

另可以search下政局不穩定義和狀態

公爵府

我等緊入貨

大宅

熊妹妹 發表於 19-7-23 11:49
朋友讀大學年代已取加拿大戶籍,為兒為女,50歲就退休,賣樓,係加國置業,但唔習慣,覺得悶,每年返香港2 ...

係呀,老公的朋友又是加拿大讀書取得居留,但只住了半年就返香港。佢話加拿大多歧視,中國人做專業人士難。朋友的女兒現在香港做註冊護士。

水晶宮

南丁媽咪 發表於 19-7-23 13:01
其實,連對香港旅遊警示都冇國家正式發出喎...
有人上UN唱香港都未影響國際投資者啦。係咪?

你點可以咁武斷無影響呢?百威上市計劃都脫腳了,我相信已有外資對香港存觀望態度,短時間內都唔會選擇香港做投資。
而家只是剛開始,後續影響根本未浮現出黎

大宅

seaman1982 發表於 19-7-23 12:58
冇能力,即使有能力也不想走。
生於斯長於斯,去到外國也不一定好。
香港始終有感情,再亂也同聲同氣。

我就上年十二月去左好多移民講坐參考喇!
本身兩個小朋友好細!!

首先聽左馬拉, 用二三百萬就有一間好大, 樓底好高O既樓, 生活消費平, 但故慮係你只可以有居住權, 唔係真正移民, 唔可以在地工作!! 第一. 要十年續期, 如果馬拉換總統, 改變政策, 取消呢個居留權, 咁咪又要返香港!! 第二, 兩個小朋友讀書長大後, 只有居住權, 咪冇得在地工作!! 所以放棄!

然後嘗試考慮泰國, 咁一定會考慮曼谷, 但人太多, 衛生唔係咁理想, 而且食物又唔係咁啱口味!! 而且泰國政局都唔係叫好穩, 每逢大選, 都有一堆政策出台, 生活有不確定性

再之後考慮台灣, 都比左錢中介, 入埋紙申請, 之後先發覺教育制度唔係咁理想, 小朋友讀國營學校, 質素相對地低, 台灣人普遍都會放學後, 再送去補習班惡補, 補到成七點先返屋企! 請私立學校, 叫做好少少, 都要八, 九.萬港紙一年! 幼兒園更貴! 而聽當地人講, 年青人失業率都好高, 起薪點好低.....依家我都暫時擱置

最後我連大灣區都試初步了解, 國營學校基本上都唔會收你香港人, 民營學校要交少少學費但質素偏低, 多數係比D外省冇戶籍民工子女讀! 國際學校, 就算有錢, 都唔想比小朋友讀, 因為讀親係達官貴人, 你冇咁上下地位, 小朋友有排受! 私立學校, 亦都唔係有錢可以讀, 你要INTERVIEW 同考試, 我小朋友連普通話都係唔係好, 基本上都冇乜可能會收!

用戶要求終止服務

sandylaw 發表於 19-7-23 13:08
你點可以咁武斷無影響呢?百威上市計劃都脫腳了,我相信已有外資對香港存觀望態度,短時間內都唔會選擇香 ...

我冇武斷,都唔識相信,我經濟中學a level 程度咋。
只要你睇下專家分析,經濟台同財經版剪報, 暫都冇見到有你以上既結論。波哥局長網誌都未咁分析。

不過,成日都話高手在民間

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

香港是我的根.......就算裡頭開始壞, 但我諗唔到自己可以去邊.....
我唔鍾意外國, 也不喜歡住大陸。
我只想香港回復返以前模樣。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

用戶要求終止服務

sandylaw 發表於 19-7-23 13:08
你點可以咁武斷無影響呢?百威上市計劃都脫腳了,我相信已有外資對香港存觀望態度,短時間內都唔會選擇香 ...

Btw,你search下百威上市剎定原因,留意下國際配售中的定價,估值問題,招股時間

(我怕唔識既jm以為你講係真)

禁止訪問

大宅

superkingdom 發表於 19-7-23 11:11
我朋友一家移左去馬拉幾年,佢话好好,小朋友平讀國際學校,住又平食又平
...

請教,治安方面ok嗎?

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

外國係咪同想像中一樣咁好
真係要住過先知

男爵府

南丁媽咪 發表於 19-7-23 13:26
Btw,你search下百威上市剎定原因,留意下國際配售中的定價,估值問題,招股時間

(我怕唔識既jm以為 ...

百威其實係佢自己問題,
依排一路都有其他新股上市。

用戶要求終止服務

extra88 發表於 19-7-23 13:32
百威其實係佢自己問題,
依排一路都有其他新股上市。

哈哈....唔好再踢爆人喇

子爵府

全部親人係香港,如果移民,真係好悶又無親情,除非連埋父母一齊移民,就可以
但.......自己都唔知住邊好

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

去得邊
第2度都未必好

首頁
34567...20

尾頁

跳至