嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔唔鐘意食飯,成日淨係食晒啲餸...可以點..

軟飯白飯炒飯都唔鍾意... 意粉就麻麻
回覆 eyslam 的帖子

Hello eyslam, 明白BB唔食飯媽媽會好煩惱,媽媽可以改變食物既外觀, 好似用卷蛋、熟食物整既壽司、飯團等等, 有新鮮感都能夠增加佢食野既興趣架! BB幾大呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-7-24 16:53
回覆 eyslam 的帖子

Hello eyslam, 明白BB唔食飯媽媽會好煩惱,媽媽可以改變食物既外觀, 好似用卷蛋、熟食 ...

20個月,有時壽司都食幾口....不過唔多...只食餸..(emoji)

大宅

開心吸收勳章

eyslam 發表於 19-7-24 15:41
仔仔唔鐘意食飯,成日淨係食晒啲餸...可以點..

我細個都係唔食飯只食餸,阿媽問過醫生,醫生話食餸仲好,多d營養喎,我係直到出㴝做野先知餸貴而食多左飯.... btw, 唔食飯食薯仔,麵包都得架,外國人都唔一定食米飯既....

eyslam 發表於 19-7-25 14:14
20個月,有時壽司都食幾口....不過唔多...只食餸..(emoji)

小朋友專注力有限,
剛進食時15-20分鐘最專心,顏色鮮艷食材餐具,轉變下食物形態都可以吸引到佢食慾,試下用D顏色鮮艷同味道突出蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或西式濃湯,增加天然味道黎吸引佢,同大人一齊食午/晚餐,等BB可以多D模仿,都會快D有進步架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至