時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Taitaimui 發表於 19-7-24 20:20
但而家好多人標籤左 遊行=搞破壞=助長暴力

係為維護現有的自由去和平遊行,我一直都尊重,但係大家都睇到每次遊行完都係搗亂,其實和理非係咪應該諗一諗?繼續咁樣落去,你維護緊既自由可能提早落幕,你們擔心既逃犯條例已放低唒工作,再為5大7大訴求遊行仲合唔合理呢?
如果你係唔支持激進,係咪應該譴責暴行?好多人都係話有勸喻過,佢地有聽嗎?連登貼出咁多衝擊教學、制作高殺傷力武器時,你地有無發聲阻止?
你地既情況就好像。。發現個仔有毒癮,有勸過佢唔好再吸毒,每次都話只係同朋友去唱k問你拎錢,點知最後一次又一次發現再吸,作為家長你仲俾唔俾錢個仔去街?

水晶宮

雨木木 發表於 19-7-24 21:42
你所講嘅係我心聲我係70後,細個屋企窮,父母學歷低,靠努力同老公總算捱到有車有樓,但新一代 ...

其實你地並唔係為遊行既主題行出來?

我感受到你地係覺得學生苦,所以行出黎。
如果係為左下一代著想,點解要香港亂呢?香港衰退,後生咪更難生存?
如果係為左改善民生,可以將遊行訴求更改為民生,現在天天大叫部分野蠻訴求都無滯於事架喎
我好多疑問

水晶宮

Bbpig2014 發表於 19-7-24 23:17
70後尾講野嘅口吻同班廢青口吻一樣嘅連怨嘅野都一樣

我越睇越膠,頭先仲回應左長片俾佢,跣親添

水晶宮

KLDC 發表於 19-7-25 05:52
我覺得如果要遊行,
訴求最好明確、清晰、單一。
唔好炒埋一碟(增加人數 )

係喎,遊行訴求同想爭取的訴求都唔切合,點解要出黎遊行呢?咩思維?

首頁

尾頁

跳至