懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

可以揀,我揀順產

大宅

回覆 catgigi059 的帖子

我也有問私家開刀生的朋友(比較少人),100% 話唔多覺好痛,只係有D痛!令我覺得究竟我怕痛定真係比其他人痛?我半年後先跑返步,傷口2-3個月,行路冇痛,但坐坐下巴士、訓係床,會有幾下扯住神經痛的!而家第二胎,煩緊開刀定順產(正常會比我揀,第一胎威記開刀的)!私家生就不會了,經濟負擔大,想慳得就慳。一諗起幾年前咁痛,我已經驚左了!傷口當時度有6吋長以上!而家縮短了很多!

別墅

Fion9393 發表於 19-8-17 23:05
回覆 catgigi059 的帖子

我也有問私家開刀生的朋友(比較少人),100% 話唔多覺好痛,只係有D痛!令我覺得 ...
6吋長……開刀比順產坐月更小心D,第一胎通常順產耐D之後笫二胎快D,政府睇彩數遇到好手勢就好唔好有排攪,所以$問題!我今個星期去私家復診冇問題就睇中醫再努力

別墅

ching525 發表於 19-7-28 09:28
2年應該係可以繼續開刀,但我隔2年半多少少先開始準備懷孕就吾知得吾得,好驚(emoji)
...

可以,隔咗4年都可以。第二胎佢會比你揀。我今次第三胎,醫生自動建議開刀

大宅

ching525 發表於 19-7-26 08:26
請問有冇媽媽第一胎在威爾斯開刀,第二胎都可以幫你開刀?

我都係第一胎全餐,傷口係好痛,大約三個星期開始好d

第二胎時好似你咁,諗開刀定順產,膽粗粗揀順產,順產的痛生過就知真係痛不欲生,過程中有叫得到打無痛,但姑娘話打得黎驚時間又要等藥力過生耐左,無打到,惟有忍痛

最後生到無力要吸出,聯左好多下,坐月頭一星期下面吉住痛,其後就行動自如

到而家又有第三胎,雖然試過開刀&順產,都爭扎緊,順產好怕陣痛,開刀又驚之後復原慢,搵左私家想開刀,但仲係十五十六

如果順產,一定要求無痛,但政府無話一定要求到,而如果開刀一定搵私家,聽好多都話出院已行得走得

複式洋房

回覆 ching525 的帖子

我第一胎威爾斯開刀,第二胎都係可以揀順產或開刀,
我揀開刀,
醫生話如果兩胎開刀第三胎都一定要開刀

民房

qqapplepie 發表於 19-7-28 09:20
我都係威爾斯,第二胎隔兩年,我只係約咗期,嚟緊十月開刀

第二胎開刀係咪痛過第一胎呀?

首頁

尾頁

跳至