自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實最近好多呢d post, 都係對移民國外有好多 情緒反應 話人地二等公民呀 隨時衰左回流呀 離婚又小朋友學壞咁

又會咁得意 自己無好好管理小朋友/婚姻/就賴落移民決定錯 搵唔到工但從不自我檢討 個人能力 至於二等公民更好笑 完全自卑/妒忌心理
你二唔二等係睇你各方面能力 個人係差 俾你留香港做一等 都唔覺得好得去邊囉

但其實好多情緒反應的人 又無真係住過 人人背景際遇又唔一樣 際遇更加不一 大家都係道聽塗說 聽邊個邊朋友講點點點 只要有班人過得比想像差 就當晒所有人都係

申利:外國讀書,攪晒移民,有回流香港賺錢,有養阿媽,再回流外國,生活好好 有車有樓 無離婚

伯爵府

lalang02 發表於 19-10-20 02:11
其實最近好多呢d post, 都係對移民國外有好多 情緒反應 話人地二等公民呀 隨時衰左回流呀 離婚又小朋友學壞 ...

其實呢到好多人連嗰達地方都無去過,就講到似層層,來來去去都不乏嗰d負面評價,但其實只從邊個朋友個親戚個隔離屋嘅關係聽返嚟。

伯爵府

Mm233 發表於 19-10-19 16:00
成日話二等公民
我又想知幾多人移左民發覺自己真係做左二等公民

老實,響香港真係似二等公民多d,稅有份交,但福利無份攞,永遠係班新移民攞得最大份

大宅

我啱啱移民去澳洲,之前我同老公喺香港月入十幾萬,喺香港有車有樓。啲人話移民揾工難,生活又悶又做二等公民。
我老公黎咗一個月已經有2份job offer。人工仲要唔低。呢度其實都好多mall可比美香港,雖然星期六日會收5點,但超市果啲開到好夜。至於二等公民呢樣野我更加唔覺得有喎。其實移民真係睇你既心態,一心係黎拎咗個passport就走既,唔溶入人地就梗係生存唔到。暫時我覺得無咩野差過香港。

男爵府

lalang02 發表於 19-10-20 02:11
其實最近好多呢d post, 都係對移民國外有好多 情緒反應 話人地二等公民呀 隨時衰左回流呀 離婚又小朋友學壞 ...

無錯,有啲人仲話外國歧視嚴重,講真,我外國讀過書生活過幾年,發覺同外國比,香港先係歧視之都

男爵府

Kay1203 發表於 19-10-20 06:21
我啱啱移民去澳洲,之前我同老公喺香港月入十幾萬,喺香港有車有樓。啲人話移民揾工難,生活又悶又做二等公 ...

我都唔明白 我自己係澳洲居住超過二十年 唔覺得自己係二等公民 我帶小朋友出街 外國人對小朋友的包容程度一定比香港高 友善

男爵府

其實移民都要睇際遇,當初我都係為咗小朋友而移民的,但我比較幸運因我有親人在外國,所以開頭同老公都較易適應,就算吾識都有親人幫手,搵工各方面都係,當然我同老公都好努力融入外國生活,小朋友亦好喜歡外國生活,今年想帶佢返香港,佢都話吾想返,寧願去d未去過的地方,因阿仔現讀大學,外國地方好大想見識多d,我只能夠講每人際遇吾同,有些人好適合外國生活,但有些人較難,可能吾想改變生活方式,放棄原有一切,但我就無後悔,而家我都間中返香港探家人朋友,食下香港地道美食,但旅遊可以,長遠生活就已經吾習慣了

大宅

ayako 發表於 19-10-20 06:27
無錯,有啲人仲話外國歧視嚴重,講真,我外國讀過書生活過幾年,發覺同外國比,香港先係歧視之都
...

完全睇到重點!我係外國 交的稅 我敢講比起佢地所謂一等公民還要多!

係香港我自己都交10幾萬稅 我敢問前面幾頁話一/二得公民的人係香港交幾多稅?

而且我係無用過香港福利-津貼無/公校無讀/醫療生仔係私家

真係 一/二 等如果要拎出黎講 稅單唔該!

大宅

我啱啱移民去澳洲,之前我同老公喺香港月入十幾萬,喺香港有車有樓。啲人話移民揾工難,生活又悶又做二等公 ...

真係 有料之人 去到邊都發光
無料 我搵支燈照住 都只係裝扮出黎
係香港搵到工 生活到有幾難先?
你出到去都係咁樣高收入 搵到工先係本事

大宅

syne403 發表於 19-7-26 15:09
無咗事業、家族根基,係一個新的地方重新起步,重新適應,為人父母真係唔容易!但仔女大咗回流出生地成家立 ...

幫後代留個選擇權,如果我有能力,我會移民,將來就由佢地自己選擇。

水晶宮

回覆樓主:

為咗我個女,所有嘢都係值得的
其實唔會諗值唔值得,只要係對佢好的我都會盡力

大宅

exactly,諗住做過客就一定好難適應。

複式洋房

curry451 發表於 19-10-20 10:13
幫後代留個選擇權,如果我有能力,我會移民,將來就由佢地自己選擇。

Yes, 我囡美國出世有護照,我地2公婆吾係美藉,之前從未冇唸移民,但而家香港咁,都要plan下買多本passport. 其實是否一等定二等,真係好睇果個家庭背景,移左民生活質素下降左,要睇下你當初想追求嘅野抵吾抵消到啦,我想移民係怕政府第時外匯管制變到大陸咁,到時想調走d錢都難,吾係話外國一定好,係自己都冇信心香港變番好呢。而家考慮緊加、澳、ireland。

大宅

Vinccy 發表於 19-10-18 20:07
今次為咗三個仔豁出去,賣晒所有移民去澳洲,希望佢哋可以盡快適應新生活
...

我地都係賣晒所有野黎澳洲由頭黎過。放心啦,小朋友會好快適應。我個大女5歲本身英文好渣又怕醜,過黎幾個月英文勁咗好多。

男爵府

syne403 發表於 19-7-26 15:09
無咗事業、家族根基,係一個新的地方重新起步,重新適應,為人父母真係唔容易!但仔女大咗回流出生地成家立 ...

其實值唔值得,真係價值觀的問題,我個人認為,魚與熊掌,不可兼得,要取起一樣東西,必要要放低一樣東西,不要過分思良,想得太多,只會令自己進退失據!

大宅

係無香港咁多野啱食

伯爵府

Mooskha 發表於 19-10-20 06:58
我都唔明白 我自己係澳洲居住超過二十年 唔覺得自己係二等公民 我帶小朋友出街 外國人對小朋友的包容程度 ...

最後呢點好同意,香港出街連推bb車都被人歧視,4歲響街瞓晏覺又話父母不是

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

子爵府

現在頭痛中!
因為冇乜選擇,可以移去的地方我同老公又吾係咁中意;但又想有條後路⋯⋯唔知點好

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Vinccy 發表於 19-10-18 20:07
今次為咗三個仔豁出去,賣晒所有移民去澳洲,希望佢哋可以盡快適應新生活
...

你地幾時移民? 祝一路順風。

首頁

尾頁

跳至