自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

已刪除用户

已刪除用户

水晶宮

fong2005 發表於 19-8-22 07:31

當地好清靜,我女喺愛爾蘭讀書,至於移民,我就唔清楚啦! ...

你女幾大過去讀書?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

好似英國個邊愛爾蘭等硬脫歐會獨立,唔知係唔係?

已刪除用户

已刪除用户

珍珠宮

auhiyo 發表於 19-8-22 09:01
好似英國個邊愛爾蘭等硬脫歐會獨立,唔知係唔係?

樓主應該指愛爾蘭,唔係北愛

子爵府

fong2005 發表於 19-8-22 08:50
係!包三年全日制二年實習,其實實習仲要返學!即讀五年!
最尾一年實習可自選地方,我女選擇美國
...

謝分享

複式洋房

babybabyu 發表於 19-8-22 07:58
其實我覺得可能天氣太成日凍,所以個人情緒都係差啲,不過見到佢咁覺得唔係人人適應到離開家人同出生地去 ...

愛爾蘭,加拿大,澳洲,大家覺得邊個國家生活好d?

伯爵府

旺角卡門 發表於 19-10-12 14:37

首選一定係澳洲,除左夏天熱啲,都可以開冷氣解決,夏天游水,冬天滑雪,同香港時差唔遠。其次加拿大,不過怕太悶,又怕凍,冬天多啲去滑雪,但如果要剷雪就唔好了

複式洋房

babybabyu 發表於 19-10-12 14:45
首選一定係澳洲,除左夏天熱啲,都可以開冷氣解決,夏天游水,冬天滑雪,同香港時差唔遠。其次加拿大,不 ...

謝謝,現在留意緊邊個國家,唸住愛爾蘭是英聯邦國家,好似小朋友讀書好d, 澳洲是否讀書麻麻?加拿大學制是否跟美國?其實都有唸美國,但吾識投資咩項目,驚個本冇哂

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

旺角卡門 發表於 19-10-12 14:37

我只評價愛爾蘭啦,因為工作關係我喺個度住過年幾。覺得愛爾蘭人好好,有人情味又純品。華人唔多,地大人小。個度既人好鍾意飲酒,要埋堆必學飲酒。當地人比較注重溝通,成日都喺一班人坐喺酒吧、公園草地、cafe傾計傾成日。

但佢非常凍,一年365日,你當佢300日都3號風球甘,但亦因為又大風又多雨,d雨來得快又走得快,就可以成日見到彩虹,好靚。真正夏天室外著背心既日子,我覺得只有一個月。

想知多d,先再講
Life is better when you're laughing!

複式洋房

danad 發表於 19-10-12 14:51
我只評價愛爾蘭啦,因為工作關係我喺個度住過年幾。覺得愛爾蘭人好好,有人情味又純品。華人唔多,地大人 ...

Thx, 天氣涼涼地,好正,請問房屋,物價貴嗎?

伯爵府

旺角卡門 發表於 19-10-12 14:49
謝謝,現在留意緊邊個國家,唸住愛爾蘭是英聯邦國家,好似小朋友讀書好d, 澳洲是否讀書麻麻?加拿大學制是 ...

澳洲都有好大學都是有排名的,如果成績好,留當地工作,我覺得無乜所謂話會唔會少左競爭力。加拿大學制都無深入研究,但家人都係加拿大讀書,如果大學或大學後再升學會選擇去美國,呢層唔知點解。投資嘅野我唔多識,但好多唐人都係做代購 只知道美國啲退貨文化好西利,做實體店賣野好難做 我朋友佢買新衫來着唔剪牌唔洗,着幾次拎返去換同款另一隻色又再着 見過有人成袋衫着到又梅又臭,拎返店舖退貨 全部無剪牌,唔知而家仲係咪咁,有無住美國嘅人分享下。

伯爵府

danad 發表於 19-10-12 14:51
我只評價愛爾蘭啦,因為工作關係我喺個度住過年幾。覺得愛爾蘭人好好,有人情味又純品。華人唔多,地大人 ...

原來咁多日都凍架,我朋友真係成日包到隻糉咁 加上佢成個小朋友咁嘅身型同樣子,佢話成日比啲男人恰,又當佢係小矮人,唔知係咪真係咁嚴重呢?其實住一個地方除左揸車,交通方便比較容易適應。

複式洋房

babybabyu 發表於 19-10-12 15:02
澳洲都有好大學都是有排名的,如果成績好,留當地工作,我覺得無乜所謂話會唔會少左競爭力。加拿大學制都 ...

係,我朋友係美國,真係退得厲害,佢試過一盆花謝左拎番去都有得退,其實都想知,點解美國大學好d? 吾係英國好d嗎?

伯爵府

旺角卡門 發表於 19-10-12 15:14
係,我朋友係美國,真係退得厲害,佢試過一盆花謝左拎番去都有得退,其實都想知,點解美國大學好d? 吾係英 ...

我又唔知呀,屋企人主要去美澳加,澳洲美國會唔會相比起加拿大容易留底工作同移民吧?加拿大讀書大多完成後要回香港工作,好少聽到成功移民。一個比較熟的朋友去英國,但讀完返來工作,咪一樣係咁,無話特別有着數。我其實都係知少少,個個問下,再自己綜合比較下。不過美國好多大學有家庭宿舍,一個讀書,一家入住,校內有day care又伴侶又可以找份工作,唔知係咪一定要美籍先有呢種福利

大宅

aptcan 發表於 19-7-28 12:41
請問有無jm已移民《愛爾蘭》,我見介紹門檻不高,又唔洗坐移民監,想知就業同讀書情況,謝謝!
...

要有咩條件

琥珀宮

fong2005 發表於 19-8-22 07:31

當地好清靜,我女喺愛爾蘭讀書,至於移民,我就唔清楚啦! ...

治安ok嗎,十五萬係讀大學?

伯爵府

babybabyu 發表於 19-10-12 14:45
首選一定係澳洲,除左夏天熱啲,都可以開冷氣解決,夏天游水,冬天滑雪,同香港時差唔遠。其次加拿大,不 ...

朋友在澳洲住、佢話澳洲開始多左留學澳洲G8大學畢業都搵唔返白領工,要回流,經濟開始唔得,得返d農場工無人做要搵working holiday既人做。

首頁
12345...14

尾頁

跳至