自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

CrabPincers 發表於 19-7-31 00:35
我女升yr 4, 拍緊拖,還肯跟我兩老去旅行,佢全程搵路+美食,我輕鬆好多
...

生女真好

琥珀宮

回覆樓主:

剛剛至同讀完副學士阿仔出遊,過去暑假都同仔女出遊,阿女舊年暑假升中五都一齊去完台灣再去泰國添。

今年暑假阿女將升中六,佢學校要佢地返學校補課,另阿女又忙跳芭蕾舞啲野,冇得去,其實都好想抽幾日去曼谷,見到香港咁就想逃去hae。

讀書係重要,但暑假玩樂吓,平衡返再衝,對精神健康有益。我係放任型家長,非一般緊張型,所以可能好多家長反我白眼。

公爵府

回覆樓主:

如果佢唔介意一齊去,咁我覺得暑假時去一次都可以呀!當放鬆下!

伯爵府

回覆樓主:

照去,最多都係5 -6日

子爵府

無話可說 發表於 19-7-30 13:51
踏入中四了,好矛盾,又怕心散左,老公話3年都唔帶個仔玩,剩係自己飛好殘忍
...

要睇家長點諗點做
我認為一係全家一齊去⋯一係就下定決心做父母嘅呢3年都唔好去⋯
一邊叫仔女留港溫書⋯一邊自己去玩⋯(講唔通掛)

我識嘅人2種都有
1種係小四至中一⋯中四至中六⋯一家3口都完全唔去旅行(原因係專注讀書⋯佢地嘅小朋友都好叻⋯全級5名內)
另1種係年年都最少去1次⋯多起黎去4-5次⋯⋯
就算到中學因為全家族去澳門玩,都會攞假⋯
升中六嘅暑假都照去⋯⋯
家長諗法係:
係讀得到書,唔會去玩幾日就有問題
係唔讀到書嘅⋯就算邊都唔去,留係到話溫書⋯⋯(其實只係得個殼⋯多一星期溫書成績唔會由唔得變成得)
如果係成績得⋯去一個星期旅行放鬆,問題不大
如果成績唔得⋯明知結果,咁就一家人去玩下,同孩子保持良好關係⋯再傾其他出路

所以真係好睇父母心 態

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

無話可說 發表於 19-7-30 14:01
因為佢讀書係比較求其果d,高中影響人生嘛!

又唔係去好耐

大宅

去旅行只係幾天,應不會影響太大學業。在家也不會天天温習吧!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/pe539b2f4d66bae008f6a54c99cf57173/faf3420b.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid81/p75b46f90ca53348e019f5a3930cd11b0/faf340b3.jpg[/img][img align=right]http://lilypie.com/cache5/4/020104013.png[/img]

子爵府

踏入中四了,好矛盾,又怕心散左,老公話3年都唔帶個仔玩,剩係自己飛好殘忍
...

會照一家人出, 改一年1,2次 出去玩放鬆,返到香港再一齊努力!

男爵府

...

俾佢自己去參加遊學團囉

男爵府

我大仔考大學那年聖誕節也有和我們一起快閃台灣幾日,讀書都要回氣啦!
利申:入到想入大學想讀那科
:-D :-D :-D :-D

大宅

...

我會,今年我女升中四八月都會一家去,難得佢仲肯同我地去,好好珍惜相處時間,將來你叫未必同我地去

大宅

其實現在做學生真係好辛苦,除了學業,又要兼顧音樂和體育,如果連放暑假都冇得放鬆吓去吓旅行真係好慘,暑假咁長,去一星期真係唔過份,應該襯小朋友重enjoy 同父母去旅行時,去多啲,小朋友大了就有自己的世界,未必再肯跟父母去旅行!

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

...

我囡升中五了,時時提我有特價機票,係時候返下鄉下

水晶宮

去短線旅行ok喎,唔通成年都要學習温書唔放鬆?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我女今年9月升中六,7月頭學校已經差唔多日日都有補課直至今日為止(佢收嘅科就補到今日為止,其它x有d同學先開始由今日補到8月尾=,下星期一家三口會去旅行。8月中就開始一星期私補2日數學。
我女話今年暑假最忙,因為最多補課,佢話點忙都要玩下鬆弛下。

首頁

尾頁

跳至