跳至

首頁

尾頁

大宅

peggiesag 發表於 19-10-17 11:05
大家好,我仲整理緊份application, 想問submit完之後next step會係點?點樣知道加拿大係咪收到我份applica ...

如果你用courier send就可知幾時簽收了。但簽收完等佢地AOR,即acknowledgement of receipt,都有機會等1-2個月。到時佢有個UCI號比你,你就要將呢個UCI link上網,check進度。我估是否一年要睇彩數又要睇你case有冇複雜問題...但可能你現在搞已差唔多。

複式洋房

peggiesag 發表於 19-10-17 11:05
大家好,我仲整理緊份application, 想問submit完之後next step會係點?點樣知道加拿大係咪收到我份applica ...

你用courier 寄有個tracking no., 你可以追蹤到份件寄到去 Nova Scotia office未 。收到之後CIC會email 個 AOR俾你
係你body check之後開始計嘅一年之內要land

複式洋房

raidanz 發表於 19-10-17 14:39
你用courier 寄有個tracking no., 你可以追蹤到份件寄到去 Nova Scotia office未 。收到之後CIC會email ...

唔係approved 之後先計架?咁會唔會有個情況body check完成年都未final approve?

大宅

peggiesag 發表於 19-10-17 15:59
唔係approved 之後先計架?咁會唔會有個情況body check完成年都未final approve?
...

會架,見其他討論區都有講,要再做多次,又要再拿多次良民証添!

複式洋房

peggiesag 發表於 19-10-17 15:59
...

基本上都唔會

複式洋房

tamichu 發表於 19-10-17 20:49
會架,見其他討論區都有講,要再做多次,又要再拿多次良民証添!

因為以前係可以申請入紙時候同時交埋body check report, 由於body check valid 只係一年,過左一年就要再做,所以好多申請人一開始做就變左要再做多次
而家哩個情況基本上係好少發生。因為由入紙到有application no.,之後兩左月左右先會收到去指定診所做body check。而body check 之後正常半年內就會出COPR, body check嘅之後嘅一年內要land, 所以出現哩個機會比較低。

大宅

raidanz 發表於 19-10-17 21:21
因為以前係可以申請入紙時候同時交埋body check report, 由於body check valid 只係一年,過左一年就要再 ...

oh真的嗎?咁就好了!你幾時land呀?land邊到呀?鄧你高興,我只剛起步,有排等

複式洋房

tamichu 發表於 19-10-17 21:24
oh真的嗎?咁就好了!你幾時land呀?land邊到呀?鄧你高興,我只剛起步,有排等
...

Thanks thanks
應該過左新年先,會land Vancouver
其實都好快,smooth嘅大約半年就會批加油呀!!
你會land邊呀?

大宅

raidanz 發表於 19-10-17 21:27
應該過左新年先,會land Vancouver
其實都好快,smooth嘅大約半年就會批加油呀! ...

但我感覺我唔會係快既一批我地Toronto呀!Vancouver(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)...現在應有好多野要準備...我都祝你加拿大新生活快樂(emoji)

複式洋房

tamichu 發表於 19-10-17 22:03
但我感覺我唔會係快既一批我地Toronto呀!Vancouver(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)...現在應有好多 ...

多謝!!
你都係呀。。。
BTW, 我琴日收到COPR喇!!

大宅

raidanz 發表於 19-10-20 20:13
多謝!!
你都係呀。。。

Congrats!快快做好準備!

複式洋房

tamichu 發表於 19-10-20 22:22
Congrats!快快做好準備!

複式洋房

raidanz 發表於 19-10-20 20:13
多謝!!
你都係呀。。。

由交form申請用左幾耐時間呀?

複式洋房

peggiesag 發表於 19-10-22 01:13
由交form申請用左幾耐時間呀?

我有補交過文件,所以時間好長

18年11月尾交form,19年3月27先正常process, 19年10月19收到COPR

複式洋房

我想請問如果老公係citizen, 阿女自動係citizen, 依家老公申請我,過到去阿女仲可以申請牛奶金嗎?

大宅

回覆 raidanz 的帖子

通常要補交那種文件?銀行戶口我也是Cap 網上銀行圖片.

別墅

peggiesag 發表於 19-10-23 13:13
我想請問如果老公係citizen, 阿女自動係citizen, 依家老公申請我,過到去阿女仲可以申請牛奶金嗎?
...

你女入咗籍未? 過到去要報返稅先可以申請牛奶金,好似要報返上一年既稅,所以見好多人話會等一年先報稅,因唔想用香港個年人工報稅

複式洋房

raidanz 發表於 19-7-30 14:21
大家好!我想問下大家而家邊個stage?大家報一報丫^^

我做晒medical check, CNCC,已收到bulletin 1 email

我係2018年12月境內申請丶但係2019年3月話我資料唔齊丶所以申請文件彈返轉頭!然之後5月話開始processing 我個申請,我上個月做咗body check丶琴日收到email要做良民證,我諗住聽日去溫哥華警署打手指模連同香港申請良民證表格一齊寄去香港請問樓主你係唔係寄DHL?信上邊睇到話比一個月時間,我有啲擔心唔夠時間!因為申請良民證嗰邊佢話需要四個星期工作天(一般情況)

大宅

baby_goddess 發表於 19-10-26 07:36
你女入咗籍未? 過到去要報返稅先可以申請牛奶金,好似要報返上一年既稅,所以見好多人話會等一年先報稅, ...

報稅時同時申請牛奶金,無得等一年之後先報,你唔報俾佢捉到就煩,第一次報稅基本要報兩年前收入,所以無得避,係會俾多,但之後一兩年再報都會退得返!

複式洋房

Tracychg15 發表於 19-10-28 03:12
報稅時同時申請牛奶金,無得等一年之後先報,你唔報俾佢捉到就煩,第一次報稅基本要報兩年前收入,所以無 ...

之後一兩年可以退返第一年用香港人工報既稅嗎?

首頁

尾頁

跳至