少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

容我呻下,我就黎癲架喇,亞仔實在太難攪,早幾年反叛期,已經激到我半死,後尾有一年都用心工作,我以為有好日子過,點知上年十一月識左個女友,開始唔返長工,要做散工,日日出糧,有$去玩,已經同佢講,咁唔得架喎,但佢攪得掂,我都冇言啦,果個女仔唔讀書唔做野,又成日冇屋企返,果傻仔又唔返黎陪佢,我當然勁唔鍾意,但點講亞仔都唔聽,我淨係同佢講唔好攪出人命,唔好做D自己承擔唔到既事,到左4月佢夠18歲,我亦同佢講大個仔喇,要生性呀,到6月尾佢同我講借左財仔幾萬蚊,問佢借黎做乜?佢話條女無地方瞓,同佢租酒店,又同條女還咭數,佢自己又換電話……續

男爵府

回覆樓主:

我問佢要還幾多$,佢話每月4千幾,佢攪得掂,到7月仲學人租房搬出去添,我同佢講每月还$,屋租,點攪?佢又話攪得掂,到7月中某日4點幾,突然打俾我,話攪唔掂,要我5點前過3千俾佢,我當然鬧啦,鬧完我都有幫佢,我同佢講要努力工作,慳D洗,俾心機还晒D$佢,我果D遲D先还,但唔好再問我,我幫唔到架喇,隔左一陣,佢打俾我,叫我去銀行借$幫佢还,我話梗係唔得啦,我心諗我幫你咪害左你,自己既野自己負責,我咪同佢講我冇入息証明,借唔到,好喇,到左今日佢又打黎,又話唔掂,竟然叫我問我D親戚借,真好笑,點解成日打我主意架,我梗係話唔得啦,佢話佢連電話都賣埋都攪……

男爵府

sman 發表於 19-8-1 01:51
我問佢要還幾多$,佢話每月4千幾,佢攪得掂,到7月仲學人租房搬出去添,我同佢講每月还$,屋租,點攪?佢又 ...

唔掂,我當然鬧爆佢啦,跟著佢俾左個電話個fd聽,我唔識佢個fd既,佢個fd同我講佢係出面D數利叠利,已經十幾萬,大佬夠18歲先3個月就差財仔咁多$,我話我幫唔到,叫佢破產啦,真係激到我噴血,講極都唔聽,我話冇本事就唔好生,佢個fd問我原唔原諒佢,我話冇話原唔原諒,叫佢攪番掂自己既野先,後尾我叫老公wts下佢,問下佢會點做,但佢冇覆,而家我個心好痛,但老公就掛住打機,佢真豁達,呢件事最主要唔係$既問題,如果我真係出手,咁之後呢,我幫唔到咁多,如果十幾萬之後佢會改,無$都出去借俾佢,但唔係囉,可能最差佢諗埋一邊,但真係無計

男爵府

sman 發表於 19-8-1 02:05
唔掂,我當然鬧爆佢啦,跟著佢俾左個電話個fd聽,我唔識佢個fd既,佢個fd同我講佢係出面D數利叠利,已經十 ...

呢個係佢人生一次歷練,希望佢能捱得過,佢借財仔$,報我舖頭仔地址,人地黎追數,我都唔知點算好,我心灰心淡,對佢我付出我所有,就算有2次用粗口鬧我,鬧得好過份,我都算,點教都唔聽,可唔可以唔好再節磨我,唔好問我佢爸爸呢?佢爸爸話一句郁一郁,今日我同爸爸講去到呢個情況鬧都冇用,我頭先都鬧左,你了解下佢既情況啦,但個衰仔冇覆都冇計,其實我好担心,驚佢俾人捉左,驚佢做D犯法野,更加驚佢諗埋一边,但我真係冇退路了……

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

sman 發表於 19-8-1 02:16
呢個係佢人生一次歷練,希望佢能捱得過,佢借財仔$,報我舖頭仔地址,人地黎追數,我都唔知點算好,我心灰 ...

搵社工同佢傾啦,叫佢搬返你屋企,無錢點出去租樓,申請破產。

大宅

做父母....好多時幫又唔係..唔幫又唔係...唉
或者,可唔可以搵佢番來傾下...依家咩情況...4466傾掂佢.
你幫佢既..就講明最後一次..同埋係有條件..佢必須要做到...如果做唔到既.就以後唔會理佢.
eg:番來你到住...搵份長工...每月分期還錢比你..
或者..叫佢直接申請破產..等佢以後再申請唔到信用卡去借錢...無錢就番來屋企住.但都要搵工.

唉..養小朋友真係好嘔心瀝血....我對住自己個個都好灰....加油

男爵府

masaki126 發表於 19-8-1 05:24
做父母....好多時幫又唔係..唔幫又唔係...唉
或者,可唔可以搵佢番來傾下...依家咩情況...4466傾掂佢.
你幫 ...

尋晚佢亞爸再同佢聯絡,佢話佢就潛水架喇,我寫左我地係咨詢人,所以人地會上門,之前仲有一點不忍,係呢一刻冇喇,你就走左去,就要推我出去,太殘忍了嗎?

大宅

sman 發表於 19-8-1 15:59
尋晚佢亞爸再同佢聯絡,佢話佢就潛水架喇,我寫左我地係咨詢人,所以人地會上門,之前仲有一點不忍,係呢 ...

盡量哄左佢出來見個面先,,佢依家受身邊人d說話,,一味想逃避,,無人同佢分析同解決現在既問題。。佢只會越行越偏激。。依家雖然都麻煩,但不止於解決唔到,,但如果你依家真係放手,,佢就真係完了。

哄佢出來見個面,,了解下,佢依家咩情況,,同埋如果佢走佬,,佢呢世人既後果仲嚴重。。再搵個面對方法。。十幾萬,,唔係好大數目,,搵間銀行做個資產重組,,分4~5年去還lo..

男爵府

masaki126 發表於 19-8-1 22:53
盡量哄左佢出來見個面先,,佢依家受身邊人d說話,,一味想逃避,,無人同佢分析同解決現在既問題。。佢 ...

冇喇,原來佢將所有豕人D電話俾晒人,仲有佢亞嫲地址,佢為左佢自己出賣晒D家人,如果而家幫左佢,佢轉頭又再借,真係冇辦法,今日我已收到2個收數電話,頭先問佢借左幾多間,佢竟然答十一間,無言

大宅

sman 發表於 19-8-1 23:11
冇喇,原來佢將所有豕人D電話俾晒人,仲有佢亞嫲地址,佢為左佢自己出賣晒D家人,如果而家幫左佢,佢轉頭 ...

又真係太過份,父母除左傷心,都好激心。。。

男爵府

sman 發表於 19-8-1 01:39
容我呻下,我就黎癲架喇,亞仔實在太難攪,早幾年反叛期,已經激到我半死,後尾有一年都用心工作,我以為有 ...

好坦白溝,唔可以幫佢還.真實事件,我老公個老豆,衰到無人有(同我奶奶離婚超過廿年)衰人用哂佢d兄弟姊妹個地址借錢,財仔上門.最爆就係,問我老公借糧單俾佢借錢.又問我老公住邊,特登車佢返屋企.我老公同我講,佢想幫佢老豆做諮詢人.我好簡單一句,首先離婚,我唔想同個囡有事.跟住,就無再問過.幫佢,係害咗佢.叫佢債務重組

男爵府

馬騮狗 發表於 19-8-2 08:39
好坦白溝,唔可以幫佢還.真實事件,我老公個老豆,衰到無人有(同我奶奶離婚超過廿年)衰人用哂佢d兄弟姊妹個地 ...

係,我都係咁諗,幫佢係害佢,同埋太過份,一次過出賣晒D家人,填晒我地做咨詢人,有冇問過我地,到而家佢都未知錯架,睇佢做化,我也無能為力

大宅

你今次一幫就害左拒
破產等拒邊到都借唔到錢
徐左財務公司,仲有好多2,3線既財仔
所以拒可以借到11間
狠心的!唔係第時你麻一個煩咋
我個時小學,我哥又係借左錢
直頭搵上門,我老豆拎住2把刀兇番拒地轉頭
好搞笑

子爵府

回覆樓主:

佢報老人家地址,最怕嚇親老人家,佢最好同D親戚講左先

大宅

白玫瑰 發表於 19-8-4 00:12
佢報老人家地址,最怕嚇親老人家,佢最好同D親戚講左先

佢人都閃左,,仲邊會同親戚交代,,只有你去交代情況同道歉了。。。

男爵府

masaki126 發表於 19-8-4 01:04
佢人都閃左,,仲邊會同親戚交代,,只有你去交代情況同道歉了。。。

係……呢幾日我很累,很累,又要同人講對唔住,又要接收數電話,每晚都瞓唔到,發夢都俾人追數……

大宅

sman 發表於 19-8-4 03:14
係……呢幾日我很累,很累,又要同人講對唔住,又要接收數電話,每晚都瞓唔到,發夢都俾人追數……
...

你要好好保重身體,為有希望佢有日會浪子回頭。。

公爵府

sman 發表於 19-8-4 03:14
...

撑住樓主!!

我嫂的家人也是一樣,

害到我們家人都癲,惶惶不可終日!!

你的堅持我好欣賞!!!

男爵府

bbyou 發表於 19-8-10 08:55
撑住樓主!!

我嫂的家人也是一樣,

無啦,今次有幫,係一次機會,之前唔理,但我知佢諗唔到辦法,又唔會自己諗下可以offer D乜野俾我,我就俾2條路佢,第一,佢返工成份糧俾晒我,每日我俾$200佢,其餘D$黎還債,佢出面D債我唔會一次幫佢清,都係照返個期數,係過左期個2筆要清晒,期間佢唔符合我要求,就合作取消,至於佢出去住,果度每月支出6千,我要佢同條女一人一半,我额外俾多2千佢,另外個1千叫佢自己慳,咁叻出去住,實耍犧牲架啦,第2條路,繼續潛水,以後咪揾我,租都冇得交,睇下潛得幾耐……結果佢揀左第一條路,其實我忿氣,太易幫左佢,起碼都耍俾人打一身啦,我姑奶話我恨心,佢話驚佢睇唔開……續

男爵府

sman 發表於 19-8-10 14:59
無啦,今次有幫,係一次機會,之前唔理,但我知佢諗唔到辦法,又唔會自己諗下可以offer D乜野俾我,我就俾 ...

我話而家有路俾佢行,成世人流流長,禍係你自己搞,你咁都捱唔到,我都冇辦法,而家佢條女要同佢分手,咪俾佢睇清呢個世界law,現實係殘酷,點講都唔聽,我只可以俾亞仔知道,我唔係迫佢,係幫佢,我姑奶要我順住佢,我做唔到,係要諗埋一边,我都問心無愧,條路係佢自己,只希望佢能好好想呢課

首頁

尾頁

跳至