自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

cattz288 發表於 19-8-2 18:41
所以咪最關鍵係供樓能力囉~你講既case就算無樓都大壓力架! 因為講緊係巨債丫嘛!
...

你鍾意點講就點講啦..
至少當年佢地層樓唔係負資產既話..
大不了咪賣樓還債..
佢阿爸唔需要破產...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Ember 發表於 19-8-2 18:49
就算份工幾穩定都有壓力,經濟差人工唔會加,但係仔女越來越大,開支都會多咗,零用錢、書簿費、補習、學 ...

所以買樓時做壓力測試, 真係會對樓市發展健康d! 勉強供樓真係大壓力架!
放下自在

子爵府

好媽媽勳章

買咁細嘅單位,真係有潛力上升

珍珠宮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tyyho1 發表於 19-8-2 18:58
你鍾意點講就點講啦..
至少當年佢地層樓唔係負資產既話..
大不了咪賣樓還債..

做生意風險不嬲都高! 遇人不淑更
放下自在

大宅

cattz288 發表於 19-8-2 19:09
做生意風險不嬲都高! 遇人不淑更

所以我6299之後一直都租樓...
我聽我c6講.. 62當時持有好幾個單位.. 03年時迫住要賣晒.. 帳面係蝕左2千幾萬..
我99 因爲咁.. 就唔敢再買樓.. 亦唔鼓勵我地買樓.. 佢覺得買樓風險太高..
不過我地近年都先後買左兩個單位.. 一間自住.. 一間比6299住..

象牙宮

tyyho1 發表於 19-8-2 19:23
所以我6299之後一直都租樓...
我聽我c6講.. 62當時持有好幾個單位.. 03年時迫住要賣晒.. 帳面係蝕左2千幾 ...

03年就係比partner呃? 唉~咁就更大陰影喇!
當年買樓果班真係瞓著都笑呀!一個天一個地!!
放下自在

水晶宮

luckybaby2011 發表於 19-8-2 17:39
不過奇怪佢會買龍床盤

$100厘印
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

好媽媽勳章

nicolechan821 發表於 19-8-2 17:22
其實10A 真係好難考到,真心覺得佢好勁

系,同有無錢唔太有關,真勁

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得佢唔好講太多政治話題, 其實會係幾實務的藝人, 因為做為一個藝人入左政治圈, 最後係2邊不討好, 自討苦吃。

珍珠宮

cathy-tse 發表於 19-8-2 17:13
屋企有經濟難關都可以10 A

突然向佢加分加咗好多

其實我真的不覺得她差,唔係好靚,但起碼好過 MK Fung

男爵府

cattz288 發表於 19-8-2 17:44
因為佢爸爸係中學老師/校長, 媽係社工定咩, 總之兩位人工都已經好安穩喇
...
校長應該有十萬人工?社工3萬?
咁媽媽成份糧供樓,淨係洗老豆個份都好夠啦

侯爵府

Ember 發表於 19-8-2 18:49
就算份工幾穩定都有壓力,經濟差人工唔會加,但係仔女越來越大,開支都會多咗,零用錢、書簿費、補習、學 ...

唉!如果未經歷過又唔識既梗係講得口響啦!例如我冇小朋友既,又點會明白人地有小朋友的屋企點解咁大開支!正如我自己住公屋又井底既,更加唔識咁多野!

bopomofo2405    發表於 19-8-3 15:08

伯爵府

畀面勳章

ying_mail 發表於 19-8-2 17:37
佢一出道就欣賞佢,叻女勤力先有10A,又唔造作。

祝佢前途光明遇到好伴侣。

me2

子爵府

當年銀行無向住宅CALL LOAN, 因為驚成群人跳樓, 但有CALL 商業樓, 有啲人無現金在手, 成個舖比銀行收咗, 血本無歸, 依家見商廈升咗咁多, EQ差啲都嬲到痴線...
金融行業真係吸血鬼嚟

琥珀宮

cattz288 發表於 19-8-2 17:44
因為佢爸爸係中學老師/校長, 媽係社工定咩, 總之兩位人工都已經好安穩喇
...

文中話「曾試過用整份薪金供樓」,我估期間有段時間倆公婆只得一個返工

子爵府

sg51244 發表於 19-8-2 17:41
當年曾經負資產嘅人,當年都應該好大壓力,唔敢亂洗錢,個時我阿sir都話甩左好多頭髮,心理壓力好大,而且 ...

如果調轉係今時今日,成八百幾萬先400呎既樓,跳樓都唔惦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JaneJaneT 發表於 19-8-2 16:57
十優港姐麥明詩升呢做業主!有「龍床盤」之稱的屯門菁雋早前減價3成後重推單位,本月中單日沽出337伙。其 ...

龍床盤嘈炒?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

cattz288 發表於 19-8-2 17:18
自住樓樓價跌, 點叫虧損300萬? 佢一家都係公務員, 有幾沉重壓力?
...

講古唔得博古
與智者為伍 與善者同行

公爵府

arron媽 發表於 19-8-3 03:25
當年銀行無向住宅CALL LOAN, 因為驚成群人跳樓, 但有CALL 商業樓, 有啲人無現金在手, 成個舖比銀行收咗, 血 ...

當年住宅都call
客供唔掂就call。
因為好多人比人炒,銀行被炒員,如果借咗staff loan即call,補差價同加息。

bopomofo2405    發表於 19-8-3 15:09

首頁
12345...7

尾頁

跳至