母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

Baby_Mum09 發表於 19-8-2 20:54
BB DAY 7 未上奶前食開2安奶粉
依家開始有奶 泵出尼2邊加埋都有2安左右
試過俾BB埋身 但佢食食下又瞓 每邊 ...

啲BB喺咁㗎。有時係因為唔夠飽,有時係因為要安全感。人哋係個肚度咁舒服,你唔抱住佢佢冇安全感咪要啜奶奶囉。
埋身餵開頭係辛苦啲架,成日都要食。
唔使咁心急喎,啜得多慢慢就會多奶㗎啦。
盡量瞓多啲飲多啲水啦。如果佢抱住唔喊嘅話你咪抱一陣先再餵,等阿蓮抖一陣(約10-20分鐘)再餵又會再出奶㗎喇。

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

Baby_Mum09 發表於 19-8-3 22:25
依家叫有少少奶 但佢成日瞓唔到食
一放低又喊

你有精神咪比佢啜耐D,我開頭都由佢啜,有試過啜成粒鐘。我係打則瞓住餵所以都唔會好攰。
一路餵一路睇手機,時間好快過
補奶冇問題㗎,只要你有恆心丶肯比BB啜多D、乳頭有足夠刺激,慢慢就會多奶!
唔好咁心急!怕餓親BB就比奶粉啦!比D時間自己個身體去catch up!

男爵府

食食下瞓著可能係攰唔係飽。要叫醒佢 (例如掃風,拍下手腳) 等佢再食

別墅

埋身餵多d就ok,同埋叫醒佢,另外你怕唔夠奶可以食下幫助增奶既食物或supplement,我自己就飲白蘭氏雞精

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

Baby_Mum09 發表於 19-8-7 18:19
我淨係識搖籃 仲要喂到2母子都頸緊膊痛
我依家朝早多數都迫佢啜 佢依家唔會放人低就喊 但我覺得佢連1邊都 ...

頭一個月係好鍾意瞓覺,如果你覺得佢次次都食唔清,你試吓餵完之後揸啲出嚟。或者你餵之前揸啲前奶出嚟。
如果太谷奶,就要比少少時間泵緊啲奶出嚟,唔好俾佢太谷。太谷嘅話會易塞,塞左就好大鑊

等佢大少少可以試下大家面對面咁瞓住餵,BB太細係會難少少。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊