婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我生左bb...以為可以做湊仔婆,點知99成日過黎煩,又多多野講..耐唔時就俾說話我聽,言詞間話我唔識湊仔之類個d...仲成日話呢樣對bb好個樣對bb唔好,成日想我聽哂佢話
我真是覺得好煩...個bb是我的,可是就一d話事權都沒有...99又要樣樣管住哂但又唔肯湊bb
仲想我請人黎湊bb~
我本身讀書唔多,搵到工都可能好低人工,加上請人湊bb..我基本上是白做的,可是有個咁既99.....睇怕白做都要去返工 !!
至慘是我現在都未搵到野做...但又要請工人...唉

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

你哋係咪分開住架?如果係嘅無必要特登出去做嘢呀!可以自己湊bb係好事,唔好因為99幾句說話就放棄呢個機會!你係自己湊,又係bb嘅媽咪,點湊係睇你自己,你99俾意見,啱嘅你咪聽囉,但係明知係錯嘅咪"哦"一聲,照用返自己方法去做囉!請人嚟湊你咪仲驚!!又要驚工人虐待bb,你返工唔喺屋企,你99亂用過時錯誤方法去整你個b都阻止唔到佢呀!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你可以考慮下放bb去育嬰院, 如果家庭總收入唔高, 可以申請資助甚至全免學費, 佢地仲包埋奶粉尿片, 計番可能平過請工人添.

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

原帖由 紫水晶 於 09-5-8 17:17 發表
我生左bb...以為可以做湊仔婆,點知99成日過黎煩,又多多野講..耐唔時就俾說話我聽,言詞間話我唔識湊仔之類個d...仲成日話呢樣對bb好個樣對bb唔好,成日想我聽哂佢話
我真是覺得好煩...個bb是我的,可是就一d話事權都沒 ...

唔好唔開心la
佢既出發點都係好既...大家都係想bb好,係咪?
佢既意見,係岩既係咪照做law,唔岩既就用返自己方法
佢話你既,你咪好好解釋俾佢聽個原因law(e.g. 醫生話既,姑娘講既)

咁你想自己湊就自己湊law,唔駛理人ga,你係媽媽,可以既緊係自己湊la!!

同99講清楚你既想法,同佢講清楚你會點做,但要好好地講,因為佢都係想bb好ma

男爵府

佢講你咪"哦"一聲囉
點解你無得話事呢
佢又唔係同你湊, 又唔係同你住
如果你真係想自己湊就要堅持
你先係bb個亞媽

如果你返咗工, 你比工人湊, 你隻9咪一樣日日上黎搞個b
仲要唔知佢對bb做d咩tim
到時你仲唔知點算呀

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

既然想自己湊,仲乜要聽佢講請工人,又唔係佢俾錢

大宅

好媽媽勳章

佢就係想你請工人湊, 佢就日日上來玩bb, 有事就唔關佢事係你工人或你唔識湊, 你同老公講吓等佢同99講唔好成日上來<我好大壓力同唔開心>, 你睇吓老公的反應點, 如果係白做就咪做有工人開支好大, 留d錢比bb好過,你要加油,bb需要你的保護.

複式洋房

我知道如果我自己湊bb..99一定會日日來監察我,驚死我湊得唔好...我又唔想日日見到99...唔想成日聽佢"ee哦哦"
我沒話事權是因為99成日認為我邊識湊bb...相反佢講野我就一定要聽!

複式洋房

原帖由 yvonne18 於 09-5-8 19:16 發表
佢就係想你請工人湊, 佢就日日上來玩bb, 有事就唔關佢事係你工人或你唔識湊, 你同老公講吓等佢同99講唔好成日上來, 你睇吓老公的反應點, 如果係白做就咪做有工人開支好大, 留d錢比bb好過,你要加油,bb需要你的保護. ...

我老公都知...不過佢唔會同佢阿媽講的~
辛苦只有我自己受

複式洋房

原帖由 zola 於 09-5-8 17:35 發表

唔好唔開心la
佢既出發點都係好既...大家都係想bb好,係咪?
佢既意見,係岩既係咪照做law,唔岩既就用返自己方法
佢話你既,你咪好好解釋俾佢聽個原因law(e.g. 醫生話既,姑娘講既)

咁你想自己湊就自己湊law,唔駛理人g ...

我一早有左個時都話是我湊b,到生左bb佢又唔想我湊...
咁講幾多都沒用..而且佢仲認為佢個套一定啱,我唔應該反對(eg.佢覺得bb同大人一齊訓沒問題)

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

第一,既然你人工唔多,大條道理自己湊啦,搵埋唔夠俾工人(我都係咁)
第二,你係bb媽媽,總之,bb無病無痛又長肉,邊個可以話你湊得唔好?
第三,如果因為怕99而明知白做都去請工人,即係寧願白做、唔見bb,都要用返工黎做藉口避開99,咁做好有問題

我講可能好難聽,但我睇到你對話就有咁感覺,佢湊得bb肥肥白白,教得佢人見人愛,到時有邊個敢話你?呢段時間唔使捱好耐,你有心機,未夠9個月都會有成果,好似我大仔咁,初初咪呢個話咁唔好,咁細唔識,我唔理,堅持到,到8-9個月,已經個個讚啦,無人再敢話我湊得唔好啦

大宅

好媽媽勳章

個個99都話自己個套最岩最好, 你樣樣都就佢唔出聲佢更加多意見啦! 有事都要比d說話比99聽吓, 等佢有d被忌, 或者有時唔想見咪帶bb出街行吓, 佢上得多幾次唔見你佢都明啦, 如果佢投訢咪叫老公同佢講, 如老公都唔理咪當佢唱歌, 自己湊bb點都好過比其他人湊, 自己好好想吓.

伯爵府

你99有冇你屋企嘅key架?如果冇的話,佢打電話黎你咪唔好聽,佢黎到咪唔好開門比佢,或者好似上面位Sister講,出街避咗佢,等佢摸咗幾次門釘,佢咪知你唔鐘意佢黎,都會醒水掛!

大宅

紫水晶

妳唔駛理妳99, 妳有妳湊, 佢有佢哦, 妳硬係唔聽, 佢都無妳乎. 妳湊b根本無時間理99, 妳乘機扮聽唔到, 好專心湊bb. 或者妳帶bb出街, 回娘家, 朋友家, 公園等等, 等妳99來到摸門釘!

妳想搵份工都係唔想見到99, 咁咪益左99日日佢同bb由朝霸到晚咯, 到時bb痴99唔痴妳妳會更唔開心架, 唔好中妳99計!

我都完係唔識湊. 我有請工人, 但我都邊學邊湊, 而家工人放假老公返工, 我一人都湊得掂, 唔好睇少自己既能力. 無人能夠分開兩母子/母女既, 加油!

男爵府

點解無話事權?
個b係你生的, 你係佢亞媽
邊一個生出黎就識湊仔架
梗係要慢慢學架啦

如果你99講果d野
你覺得唔啱
上網search 吓, print 佢出黎, 貼向當眼地方
當你99上黎一定問係咩, 你就話比佢聽
"無呀, 我驚自己湊得唔好bb, 又驚自己會犯呢d錯, 我咪print 出黎警惕吓自己囉"
等隻9無聲出

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好意思...但我唔係好明點解你話而家未搵到野做但又要請工人

複式洋房

你連咁小事都handle唔到,你點保護你個BB?

大宅

我都試過同你情況一樣,次次見到99佢就多多野講又話我唔識湊仔,其實佢係唔~低得~我地係屋其做少奶奶,得佢個仔一個揾錢
(一個人揾錢,比起錢佢時咪會小d囉!)
係我99話一個人揾錢唔夠!
我係你一定唔會理佢講野!出去做野而白做就緊係唔做啦!係屋其湊仔,會好d,睇住個仔一日一日成長,係父母最開心的日子.
佢上黎你屋其一於扮冇人,關左門鐘/電話.唔好比任何直口佢上黎,試多幾次上黎冇人應門,佢就唔會成日上黎啦!!!

珍珠宮

人, 就係因為軟弱, 先會比人蝦~~

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你出去白做=縱容你99更加日日上黎攪你BB,(e.g.比大人嘢佢食∕飲,
隻手污糟到死掂BB,
條片痾爆都唔換,
日日帶你BB落公園/茶樓show off,
比D九唔搭七嘅人上你屋企玩BB,
日日抱BB令佢唔跟你.......etc,)
你自己諗啦!

首頁

尾頁

跳至