時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

sunnymama2 發表於 19-8-4 13:46
喺一個fb group見到有人咁講,係真的嗎

點解警察會無啦啦拉兩個穿拖鞋的市民?

琴晚由警察係正德行對峙開始一直睇TVB直播。

之前發生嘅事就聽報導員講係班人去圍黃大仙差館,破壞差館外邊物品,於是差人出嚟拉人(可能係追捕),係地鐵拉咗2個人。

鏡頭見疑似街坊猛叫收隊,咁警察就慢慢退返去巴士總站果邊,有幾架警車,佢地上返警車,咁鏡頭冇再影,我以為事件平息。

點知後來鏡頭出現返,就見有一架警車停係巴士總站出口位,前進不得,而警員落咗車,暴徒猛咁掟遮、雜物向警員,兩三個警員冇長盾牌,跟住見一個黑衣人用滅火筒噴向警員,於是警員上返車,再拎圓形盾牌,而此時後面防暴警亦到場,跟住鏡頭冇再影住。

-----待續-----

琥珀宮

SandyKL 發表於 19-8-4 15:59
琴晚由警察係正德行對峙開始一直睇TVB直播。

之前發生嘅事就聽報導員講係班人去圍黃大仙差館,破壞差館外 ...

下一輪畫面就見到手持長盾牌警察一字排開,係面對巴士總站右手邊,對峙咗一輪就出警告牌會放催淚彈,但班人冇散,仲越嚟越多人聚集。

後來警察放催淚彈,班人散開一陣又再集結,佢地好多野掟向警察,再一輪又再放催淚彈,散開一陣又聚集,我睇掟過3輪,因為TVB有時又播旺角畫面。

後來警察退返警署關閘,而班暴徒繼續聚集差館門外,繼續破壞差館門外物品。後來見班人去集結係宿舍門口,用鐳射激光係咁掃上去,畫面高空影落去,睇唔到宿舍有物品擲出去,之後嘅炮竹爆,TVB冇影到,係網上睇返係暴徒掟。

全程睇到係咁多,街坊?唔信咁多街坊,太多直身遮掟出嚟。

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

其他唔清楚,但個阿伯係警察推進時攔阻警察。

其實,係國際上,警察叫你走,而你攔阻,警察會點處理呢?睇片:
https://youtu.be/ZCE_bwOfmcs

子爵府

話明深黃都仲信?

琥珀宮

好好笑

琥珀宮

呢篇文,由頭到尾冇提過班暴徒做過咩暴行,包括用滅火筒噴警員果幕,只一味數警察做嘜做物。

手法一貫咁去寫去報;正常都諗到警察無端端出手做咩呢?好彩睇到報導整個過程,否則就俾黃人誤導。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我係其他區朋友同我講, 點解黃大仙區啲街坊咁多都著人字拖

仲有陳伯佢點? 咁夜比人送佢去前線

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

SandyKL 發表於 19-8-4 16:08
下一輪畫面就見到手持長盾牌警察一字排開,係面對巴士總站右手邊,對峙咗一輪就出警告牌會放催淚彈,但班 ...

我覺得係生活緊平行時空囉。班友不停係屋村group作文,好多人,唔係,係所有人都附和,一個反對聲都有,我都唔敢出聲,癈時比人起底。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

SandyKL 發表於 19-8-4 16:12
好好笑

你明唔明我嗰種想反駁但又要咕一聲吞落肚的心情? 佢地成日吸警察濫權又無差別捉市民,我心諗點只係成日講個“果”,但又唔講個“因”?

我屋村一直係建制派的倉,今次真係危危乎

別墅

80 歲婆婆咁夜應該睡覺了

大宅

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22671206

呢位金毛人士在港鐵站捉到的,當時幾位警員,上氣唔接下氣叫支援,開一條封鎖線。我睇now直播

子爵府

sunnymama2 發表於 19-8-4 14:09
好想回應佢地。可惜呢個係屋村fb, 我一家成日出出入入,好驚一講反調會俾人圍攻。
...

唔緊要啦,自己知咪得,真相愈辯愈明,自身同家人安全至重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

嘩,吹到天花龍鳳

琥珀宮

sunnymama2 發表於 19-8-4 16:23
我覺得係生活緊平行時空囉。班友不停係屋村group作文,好多人,唔係,係所有人都附和,一個反對聲都有,我 ...

是非公允有天知。

唔出聲比較聰明,佢地係要中毒好難阻,在一群醉人中清醒係一件難受嘅事,最好嘅做法係唔睇唔回應,任得佢地自high,墮入邪道,係個人氣數,救唔到。

琥珀宮

sunnymama2 發表於 19-8-4 16:27
你明唔明我嗰種想反駁但又要咕一聲吞落肚的心情? 佢地成日吸警察濫權又無差別捉市民,我心諗點只係成日講 ...

明解,唔好出聲

男爵府

今時今日仲有人睇文字.

大宅

有睇直播就唔會問點解。如果你覺得街坊係唔使拘捕的理由就錯哂,警察拉佢地可能因為非法集會或其他罪行。
如果好似迪士尼個職員係拉錯,咪放佢囉。如果就咁話警察錯就大膚淺。

男爵府

佢地有無講黑衣人誤認自己友係警察而打? 有無講旺角圍打反對嘅市民? 有無講自己掉炮仗入民居失敗反彈,再屈居民掉?

黃大仙事件,有曬片暴徒換衫扮街坊,係咪圍完警局唔使拉?個個犯完法扮無辜街坊?街坊會有曬武器圍警車?

禁止訪問

大宅

InkCartridge 發表於 19-8-4 16:10
其他唔清楚,但個阿伯係警察推進時攔阻警察。

其實,係國際上,警察叫你走,而你攔阻,警察會點處理呢?睇 ...

冇錯,第1冇片冇真相,第2 即使係真都只能怪自己趁熱鬧走避不及,明知危險仲出去? 就算受傷嗰個係我阿媽,我都會鬧佢 阻住警察做嘢
大家都要好起來啊

首頁

尾頁

跳至