懷孕前後

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-8-5 15:28
比呢堆新聞老公睇
拎咁細個bb去威去social,分分鐘後悔一世
最緊要令老公明白bb健康先係最重要,老公自然會 ...

我有俾過好多呢啲新聞c6睇,無奈佢實在太牆頭草,俾6299話2句就乜都無所謂仲幫手勸返我轉頭,而6299對呢啲新聞係一笑置之,覺得冇咁誇張,佢哋上一代啲心態唔同而家嘅人,湊細路好似天生天養咁自然識大,乜都唔怕。但我真係唔想要個b去冒險,而家啲菌比起以前惡咁多

大宅

pigpiglamlam 發表於 19-8-5 15:36
之前幫小朋友整回鄉證係需要爸爸媽媽的身份證同回鄉證先整到(唔知依家有冇變),如果係咁,你收埋自己ge證 ...

真的嗎?如果係咁我直接話我唔見咗回鄉證然後我唔去整返咪得?

子爵府

momgkm 發表於 19-8-5 10:47
大陸擺酒幾千蚊一圍,一家幾口嚟俾200蚊仲要回禮俾人,邊可能有賺...我怕就算我唔幫bb整,6299都會叫c6去 ...

收埋張出世紙得唔得?

大宅

jenniferzhu 發表於 19-8-5 16:23
除非你同老爷爷奶奶反面,否則你似乎冇得揀

係...除非逆佢哋意先有得揀,但之後嘅關係就...c6都會好難做,就係唔想見到咁嘅情況先一直猶豫

大宅

mmhop 發表於 19-8-5 16:37
如果唔想俾人抱,就千萬唔好搞。因為到時你一定控制唔到場面。

係,我都明,要應酬咁多人根本冇辦法24小時mon實個b,而且6299分分鐘仲主動送去俾人抱,諗起都無奈

子爵府

momgkm 發表於 19-8-5 18:03
真的嗎?如果係咁我直接話我唔見咗回鄉證然後我唔去整返咪得?

正常黎講係,因為冇你證件就算爸爸帶bb去都整唔到

大宅

妹妹哈啊 發表於 19-8-5 16:43
我自己既建議係,好好地同佢地講你既擔心,比如bb咁細坐車係會好攰的,抱住佢你攰BB又攰,就算佢大小小三 ...

有講過,但6299唔聽
bb太細→咁就搞百日宴,佢地覺得3個月就唔細了
坐車攰→佢哋到時會幫手
俾人抱嚟抱去→佢哋話人地鍾意你個b先抱咋
有細菌→邊會咁誇張,個個都自己人
除非逆佢哋意搞到關係惡化之外真係同佢哋溝通唔到,佢哋唔會為bb健康著想,但關係一差以後就面阻阻

大宅

妹妹哈啊 發表於 19-8-5 16:44
你可以問下老爺奶奶搞百日宴既初衷係咩,係為左俾親戚朋友睇下個bb,定係為左慶祝bb一百日?如果係為左俾 ...

係呀,尤其係車上幾個鐘一喊仲會影響埋其他人,真係好怕呢啲事佢哋死都要返鄉下搞場咁嘅大龍鳳無非就係因為生咗個孫仔想威俾其他親戚睇,始終有啲重男輕女嘅思想,如果真心為bb好根本唔需要搞呢啲嘢,簡單食餐飯已經係好好嘅慶祝方式

大宅

dollawong 發表於 19-8-5 16:46
我最近香港酒店搞百日宴,全程只係我、我媽媽同我奶奶可以抱Bb, 搞左8圍,係我同老公搞,請親朋戚友黎慶祝 ...

大陸擺酒唔會有得賺的,因為回禮都要回好多,金器都唔係個個會俾,尤其c6嗰邊嘅大陸親戚個個都冇錢又孤寒,亦絕對唔會為咗睇個bb就專程落嚟一轉。
我就算想分享喜悅都唔想同嗰班冇乜感情嘅親戚分享,係6299想威下,等於返去洗幾千蚊請人食飯之餘仲要俾個b佢哋玩,貼錢買難受仲要bb冒險

大宅

dollawong 發表於 19-8-5 16:48
可唔可以話只想香港搞,bb太細唔想舟車勞頓呢?

c6大部分親戚都係大陸,嗰班人都唔會肯洗錢曬時間落嚟,而且係我6299想威俾人睇,人地都未必有興趣睇

大宅

KILW 發表於 19-8-5 17:39
所有野如果推無可推就表面同意照做,臨去當日「意外」唔見左bb嘅回鄉卡同出世紙,一句唔好意思去唔到。
出 ...

係...陀b真係好辛苦,有咗之後先真切感受到做媽媽幾唔容易,個b有乜事我真係會發癲同佢哋死過

大宅

Happybabyhbb 發表於 19-8-5 18:04
收埋張出世紙得唔得?

c6唔企係我呢邊,如果6299叫佢去整bb嘅證件佢都一樣會照做,樓上有人話整bb回鄉證要父母雙方證件,不過唔知係咪真嘅

男爵府

momgkm 發表於 19-8-5 14:17
6299會叫c6去幫bb整老實講我同c6嗰班大陸親戚真係同陌生人冇分別,唔明有乜好帶返去俾人睇,但啲 ...

睇你自己覺得個B重要定6299,我自己一定唔讓步,作為媽媽無好好保護BB係難辭其咎 

男爵府

momgkm 發表於 19-8-5 01:59
bb準備出世,6299堅持要返大陸搞百日宴,因為佢哋大部分親戚都係大陸包括c6嫲嫲。
本身佢哋係諗住返去擺滿 ...

我老公成家人都大陸落泥hk,咁我同老公唔打算搞百日晏滿月酒,但99想番大陸擺百日晏,咁6299係大陸有間屋好大,有間房係老公既,而bb飲人奶,所以衛生上無咩問題,係最怕bb係大陸比人搶左,或者太多大陸親戚抱b傳染細菌
首先我老公係自己渣車上大陸直番鄉下,唔洗怕同其他人逼旅遊巴(你可以考慮高鐵),另外自己渣車所以帶左好多用品,連奶機蒸氣消毒機,暖奶器,洗奶樽既膠盤都帶埋,總之係勁多野
而大陸餐百日晏係99要求既,所以我地一蚊都唔會出,利是99自己收番,百日宴當日我比99自己抱住個孫去威,不過再三叮囑唔好俾人錫bb亂摸bb,咁最後d親友摸下bb手仔,我事後消毒番,bb無病無事番hk

大宅

kissapplegirl 發表於 19-8-5 18:42
我老公成家人都大陸落泥hk,咁我同老公唔打算搞百日晏滿月酒,但99想番大陸擺百日晏,咁6299係大陸有間屋 ...

你都好過我,我6299只諗住全部人搭直達巴士咋,所以我都怕bb喊吵到其他人。
6299只負責出把口,錢係一蚊都唔會出的,全部c6負責(結婚已經係咁)

大宅

HappyMaMaBaby 發表於 19-8-5 18:37
睇你自己覺得個B重要定6299,我自己一定唔讓步,作為媽媽無好好保護BB係難辭其咎 
...

做咗媽媽肯定bb重要過一切,但諗到如果同6299關係搞到好僵,令c6難做,以後啲生活都好難會好過

男爵府

momgkm 發表於 19-8-5 18:54
你都好過我,我6299只諗住全部人搭直達巴士咋,所以我都怕bb喊吵到其他人。
6299只負責出把口,錢係一蚊都 ...

你同老公溝通好未呀,最緊要你地共識一樣,就由老公同6299開口
其他真係唔建議答旅遊巴,因為好侷促,一個人病打個乞嚏真係成車人都會中招, bb未打齊防疫針,好容易會中水痘、流感或者其他呼吸道疾病, 其實我當時都唔係太想返大陸擺百日宴㗎, 每次返大陸之前我都好驚,例如腦膜炎、肺炎鏈球菌呢啲都未夠月齡打防疫針, 呢啲病菌可能存在於成人嘅喉嚨裏面,但帶菌者未必會有事,如果佢咳嗽或者講嘢嘅飛沫傳咗去bb度,bb免疫力低就會容易發病
或者你考慮深圳過關後,租私家車揸車返鄉下, 點都好過你搭旅遊巴同人逼
而且我覺得你老公要同老爺奶奶傾下,你哋唔會出百日宴嘅任何費用

大宅

如果避免唔到要返去,一定要全程自己顧實bb
大陸有單新聞,老爺為左威,在滿月宴餵左bb飲啲啲酒,幾個鐘後 bb因酒精敏感救唔番

大宅

想要搞就搞 5搞都可以在禮貌上請人食下薑醋

複式洋房

momgkm 發表於 19-8-5 18:13
有講過,但6299唔聽
bb太細→咁就搞百日宴,佢地覺得3個月就唔細了
坐車攰→佢哋到時會幫手

唉,睇黎你6299只考慮自己面子,一d都唔考慮bb健康、安全問題。
我bb三個幾月坐私家車20分鐘以上已經好攰。你6299話坐車攰佢地可以幫手,問題係bb攰。人地鍾意bb就要俾人抱架咩,bb係自己的,唔俾其他人抱係保護bb,bb係人地手上萬一有咩事怪邊個。
你老公點諗?叫你老公同自己爸媽溝通可能會好d

首頁
23456...7

尾頁

跳至