少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 李可人媽媽 的帖子

防水墊就一直有以防萬一,如果用尿布洗會唔會好麻煩?
因為我個女有時都會瀨得好濕,同埋佢幾爛訓濕咗都唔識醒可以訓天光果隻,我驚用尿布夜晚會漏

大宅

回覆 Ireneyoung 的帖子

仲未戒到片,過幾個月就十歲,唯一欣慰係而家阿女每晚自己鴨片,瀨濕左朝早自己清理,唔洗我幫,不過每朝我都會睇阿女塊尿片有無濕,通常一星期2-4晚朝早都係濕片,冬天會明顯嚴重啲。而家買尿片都要上淘寶買專for仲會尿床的中小學生用的紙尿褲,市面買就一係太細一係太大。

大宅

回覆 tinkerbellma 的帖子

你最後幾多歲先介到尿床?
我個女就係話夜晚成日發啲急尿去廁所的夢,次次都唔識醒跟住就瀨左,次次仲會瀨好多,可能睡夢中已經忍咗好耐

tinkerbellma    發表於 20-6-11 13:09

別墅

snorlax 發表於 20-5-28 17:23
回覆 tinkerbellma 的帖子

你最後幾多歲先介到尿床?

嗚嗚 我真係好明白你囡囡呀
我都無留意幾時介到,但都應該十幾歲先
我細個情況係成日夢見自己去廁所 ,有次賴到成個水塘咁....
最後賴到張床褥穿左窿.... (諗返都覺得誇張...)之後我媽咪要我訓膠地氈

。大個開始多啲意識,有喱個夢境都會留意下,因為真係去廁所同賴尿個感覺係唔同(雖然夢境係廁所,但去緊會覺得奇怪同唔舒服)

。同埋瞓覺前一定一定一定要去廁所,唔覺得急都要去,會瞓得安心啲

希望幫到你啦((hughug))

伯爵府

snorlax 發表於 20-5-28 17:18

仲未戒到片,過幾個月就十歲,唯一欣慰係而家阿女每晚自己鴨片,瀨濕左朝早自己清 ...

嗰時我同我個仔戒夜片時,買過一隻會響嘅尿濕提示,
當小朋友有尿出時候,會先有濕氣出,一有濕氣嘅時候會BB 聲響,咁你就即刻帶佢去廁所,咁用咗兩三晚(一星期內搞掂)就成功戒咗,個原理係個BB聲響提醒佢大䐉這情況要去廁所。係外國入口,好似意大利定什麼國家,
我十幾年前買大約六百幾蚊。 這個警報器亦都可以比老人家用,瀨咗尿會BB響提醒工人姐姐幫佢換片

伯爵府

當小朋友有尿出時候,會先有濕氣出,一有濕氣嘅時候會BB 聲響,咁你就即刻帶佢去廁所,咁用咗兩三晚(一星期內搞掂)就成功戒咗,個原理係個BB聲響提醒佢大䐉這情況要去廁所。係外國入口,好似意大利定什麼國家,
我十幾年前買大約六百幾蚊。 這個警報器亦都可以比老人家用,瀨咗尿會BB響提醒工人姐姐幫佢換片

伯爵府

回覆 snorlax 的帖子

伯爵府

Sorry , 可能我回覆錯晒,請見諒。
希望小朋友快啲戒到夜尿啦

大宅

回覆 尼加拉伯爵 的帖子

請問可在那兒買?

謝謝

伯爵府

橋頭妹 發表於 20-6-11 11:56
回覆 尼加拉伯爵 的帖子

請問可在那兒買?

我果時上網search 再直接去代理商office (荔枝角)買。
你試吓 search 「尿濕警報器」 再打去代理商問吓。

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

有冇試過夜晚定時叫佢起身去廁所,當佢習慣左之後就會識自己起身去廁所。

子爵府

想問下小朋友最後一杯水係幾點飲?我小朋友都有呢個問題,我睇過醫生,醫生話瞓前2個鐘已經唔可以飲水,因為啲水要大概2個鐘先去到膀胱...你試下禁水啦⋯⋯
我都無辦法,只可以禁水先唔賴尿咋

大宅

話俾醫生知好啦

大宅

Ireneyoung 發表於 20-5-27 09:26
阿女戒到片未?我女快8歲,仲晚晚有本賴vv 在片內,所以開始買部alarm try 下唉
...

我最後6月初開始用alarm ,7月中開始阿女有時半夜自己柯vv 或可忍全晚,可能未必好stable ,起碼好開始,樓主你女戎到未?希望聽到你好news

禁止訪問

男爵府

我個仔細個在小學時,有一段時間也頼尿,原來是有睡眠窒息症,手術後就沒有再尿床了。

禁止訪問

子爵府

育兒性格勳章

我仔細個時都有尿床至7-8歲,之後帶佢睇專科,醫生話佢賀爾蒙出咗問題,大約食藥半年就好返晒,而家18歲都冇再尿床過。 但中環專科都唔平,另加藥費。

http://www.healthaction.com.hk/html/node/479

別墅

snorlax 發表於 19-8-5 18:32
我個女就快9歲,下學期升小四,夜晚都不停尿床,
之前都帶阿女睇過幾次醫生,醫生話阿女發育未健全,
膀胱 ...

你有沒有試過看神經外科,有可能是某些組織發育不太好,壓迫了泌尿科的相關神經。因為我身邊有朋友的仔也是這樣的問題。

大宅

snorlax 發表於 20-5-28 17:18

仲未戒到片,過幾個月就十歲,唯一欣慰係而家阿女每晚自己鴨片,瀨濕左朝早自己清 ...

請問有冇link?

首頁

尾頁

跳至