親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

想嚟緊聖誕或者農曆年去日本滑雪,諗住由東京出發,例如輕井澤,長野,新瀉,有無jm去過Gala 湯澤,正嗎?或者有冇其他滑雪場介紹,謝謝。

公爵府

greenlover 發表於 19-8-7 19:47
想嚟緊聖誕或者農曆年去日本滑雪,諗住由東京出發,例如輕井澤,長野,新瀉,有無jm去過Gala 湯澤,正嗎?或 ...
Gala 未去過,但去過苗場、志賀高原、野澤同白馬。個人比較鍾意白馬,地方比較大,住宿選擇多,不過唔知交通如何,我哋每次都係自駕的

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-8-7 20:12
Gala 未去過,但去過苗場、志賀高原、野澤同白馬。個人比較鍾意白馬,地方比較大,住宿選擇多,不過唔知交 ...

白馬咁正嘅咩?

上次聖誕節可能唔夠雪,有點失望,反而高山果面覺得不錯

公爵府

youhello507 發表於 19-8-7 20:55
白馬咁正嘅咩?

上次聖誕節可能唔夠雪,有點失望,反而高山果面覺得不錯
舊年聖誕前期 d 雪真係唔夠,我哋第一日去滑,冇雪到只開山頂嘅雪道,落山要搭 chair lift 落來,真係從來未試過。不過第二日就落大雪,之後就 ok 了

wcpcelia    發表於 19-8-8 10:50

大宅

Gala 未去過,但去過苗場、志賀高原、野澤同白馬。個人比較鍾意白馬,地方比較大,住宿選擇多,不過唔知交 ...

我都係自駕人,日本都試過好多次自駕,但冬天就無乜經驗,想問下係咪租車時要埋雪軚都應付到,有無試過要落埋雪鍊?你揸嗰幾次厚唔厚雪?唔該。

珍珠宮

mugtaitai 發表於 19-8-7 21:54
舊年聖誕前期 d 雪真係唔夠,我哋第一日去滑,冇雪到只開山頂嘅雪道,落山要搭 chair lift 落來,真係從來 ...

你覺得邊個場好玩? 五龍?梅池?

珍珠宮

greenlover 發表於 19-8-7 21:54
我都係自駕人,日本都試過好多次自駕,但冬天就無乜經驗,想問下係咪租車時要埋雪軚都應付到,有無試過要 ...

整體ok , 不急不快,必要雪呔,主要道路會除雪,不要入小路

大宅

回覆樓主:

諗住去搵個教練學下滑雪,有無話邊個場抵玩呢?

禁止訪問

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

cx冬季有直航新潟, 去果邊滑啦, 仲有大把海鮮食

公爵府

greenlover 發表於 19-8-7 21:54
我都係自駕人,日本都試過好多次自駕,但冬天就無乜經驗,想問下係咪租車時要埋雪軚都應付到,有無試過要 ...
要租雪軚加4WD,租 SUV 穩陣D,可以唔使上雪錬,東京入白馬條路OK嘅,一路都係公路,差晤多到白馬村先離開公路,我哋去幾次都唔算厚雪,唔算難揸

公爵府

youhello507 發表於 19-8-7 22:08
八方尾根同五龍都好玩,仲有 Cortina,雪道唔多,但比較 advanced,玩開的會覺得有挑戰性

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

youhello507 發表於 19-8-7 22:08

栂池雪道長、平、闊,好適合初學者,如果玩過已上手就五竜

侯爵府

greenlover 發表於 19-8-7 19:47
想嚟緊聖誕或者農曆年去日本滑雪,諗住由東京出發,例如輕井澤,長野,新瀉,有無jm去過Gala 湯澤,正嗎?或 ...

我近幾年開始滑雪,年年都係去湯澤,因為近東京,雪場又多,住溫泉街……去過中里/湯澤高原滑雪,明年cny打算去岩原,住過天使格蘭/双葉/Inamoto/湯澤大酒店……完全唔洗自駕,溫泉街有車去各雪場

大宅

借位一問:苗場vs志賀高原,哪個好d?

大宅

回覆樓主:

想問下你吔開初學係咪都係學玩ski先,之後再玩snowboard,如果一開始學snowboard o 唔 ok?

侯爵府

greenlover 發表於 19-8-8 22:03
想問下你吔開初學係咪都係學玩ski先,之後再玩snowboard,如果一開始學snowboard o 唔 ok?
...

如果你有心學就搵私人教練教,我仔7歲上group有d覺得浪費金錢,第二年搵教練每日4個(2日)鐘主力教個仔ski,學得好快……今次會滑3日每日有教練跟4個鐘,打算第一日ski,之後就轉學board…大人就學得慢,同滑唔到4個鐘,小朋友就學乜都快,唔洗擔心

大宅

ming1020 發表於 19-8-8 22:11
如果你有心學就搵私人教練教,我仔7歲上group有d覺得浪費金錢,第二年搵教練每日4個(2日)鐘主力教個仔ski ...

請問你去邊個場學?
係咪去之前經網上book定教練?
教練都係講日文?定係用啲簡單英文?淨講日文明嗎?

侯爵府

greenlover 發表於 19-8-8 22:25
請問你去邊個場學?
係咪去之前經網上book定教練?
教練都係講日文?定係用啲簡單英文?淨講日文明嗎?

我係之前一個月約(早d約好d),台灣教練講國語,亦有英文教練……佢地係一個教練group,睇地點就搵教練比你

別墅

ming1020 發表於 19-8-8 22:55
我係之前一個月約(早d約好d),台灣教練講國語,亦有英文教練……佢地係一個教練group,睇地點就搵教練比你
...

請問可以pm教練資料嗎!thx

首頁
12345...6

尾頁

跳至