自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

Gore 發表於 19-8-9 15:22
鞋一定要好。世界4大跑鞋:Asics, New Balance, Saucony 同埋 Brooks. 真係玩長跑,著過呢4個牌子一定返唔 ...

我鍾意Asics. 不過, 我老公啱啱買左Saucony俾我. 都覺得幾好.

珍珠宮

睛靈勳章

luvkaka 發表於 19-8-9 15:33
依樣幫你唔到, 因為我著長貼身運動褲, 有樣嘢我自學但我GYM個PA同跑步班教練都話好的. 但一定要著長運動褲 ...

好有心得,長貼身褲好呀,我都鍾意長褲,但見人著短褲,仲以為咁先啱

子爵府

請問銀包, 電話, 鎖匙...等物品點處理? 謝!

水晶宮

jollyma 發表於 19-8-11 12:35
好有心得,長貼身褲好呀,我都鍾意長褲,但見人著短褲,仲以為咁先啱

可能真係短褲好d架,我都唔識,不過著短褲做唔到我話果個自助按摩效果

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

jollyma 發表於 19-8-11 12:35

我都成日以為跑步要著短褲
唔知邊樣好d呢?

珍珠宮

回覆樓主:

夏天著短褲
冬天著長褲

水晶宮

識跑要係用大腿+屁股帶動隻腳

用錯力好容易受傷膝蓋,嚴重起黎要做手術,望落容易嘅嘢,其實越難

JM上下跑步班緊要過著乜衣物

最緊要跑得啱+跑鞋

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 19-8-11 15:12
識跑要係用大腿+屁股帶動隻腳

用錯力好容易受傷膝蓋,嚴重起黎要做手術,望落容易嘅嘢,其實越難:thinking ...

多謝你提醒
我就係怕自己唔識亂咁跑
怕勞損左膝關節

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

鞋一定要好。世界4大跑鞋:Asics, New Balance, Saucony 同埋 Brooks. 真係玩長跑,著過呢4個牌子一定返唔 ...

後面2個牌子香港邊度有?

男爵府

CPLau129 發表於 19-8-11 12:58

我用Naked @Running Band,裝電話iPhone XS plus 加水袋、眼鏡、車匙、門匙,完全貼身無啷啷吓感覺,之前用不同牌子腰包唔貼身跑山好辛苦!

我上Naked Sport Band 網寄香港,一分錢一分貨,但我見淘寶都有,唔知係唔係正貨。

https://www.nakedsportsinnovations.com/shop-online/naked-running-band

男爵府

lina9316 發表於 19-8-11 15:57
後面2個牌子香港邊度有?

北角健威坊Pro Runner 有
FB 話南昌、馬鞍山都有分店

男爵府

都唔一定,我係物理治療師,自己跑都係著Nike 好舒服,之前長時間著NB 但慢慢覺得唔係好啱,Saucony 同Brooks 試過但接受唔到, 未試過Asics。

以前工作關係經常接觸香港長跑運動員, 代表香港出外比賽果班,佢地好多都唔係著你上面所謂世界4大跑鞋。

其實最緊要㨂啱自己腳型,跑鞋有分訓練鞋(鞋底比較厚一點)同比賽鞋(快鞋-個底超薄輕身跑得快啲)。訓練鞋要500-800K 度換一對。

水晶宮

回覆樓主:

衫褲: 求其一件tee和長褲

sport bra: 剛在GU買$99

鞋: 求其一對跑鞋, 我特價買對Adidas

跑齡: 3-4年

亂跑,跑街,跑步機, 從未腳痛,膝頭都未痛過,平時番工仲日日著高踭鞋,健步如飛

講真唔係跑全馬, 又唔洗跑奧運, 我求其咋

珍珠宮

回覆樓主:

我買asics, 真係唔同普通波鞋, 踩落去有回彈力!

子爵府

nike pegasus 35, 宜家 outlet 兩件8折,初跑冇買錯

大宅

luvkaka 發表於 19-8-9 14:24
回覆 Amei0223 的帖子

跑街? 跑街都OK呀最好係運動場, 唔會太傷, 跑步機原來係最傷, 我跑到有筋膜炎, 你 ...

我反而跑左跑步機10年以上,冇問題喎

子爵府

我跑左好多年,10km 半馬全馬都跑過,大部份運動衫都係Nike。我覺得質地好好啊,從未發生著爛要掉。
跑鞋我都係Nike 或Asics, 其實只要啱腳型就得。
樓主初初跑,慢跑最緊要,跑多一排習慣左自然就會快。咁多樣裝備,鞋最緊要,我都試過對鞋唔夾,腳板痛。
跑完要拉筋, 起碼拉10mins,冇咁易肌肉痛。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

CPLau129 發表於 19-8-11 12:58

唔帶銀包,電話鎖匙袋褲袋

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

衫褲:淘寶買,長袖T恤長褲,平靚正
鞋:Asics,之前著Skxxxx跑到腳傷,要休息半年,換咗呢對,跑成年都無事發生;
腰包:淘寶,之前用臂包,裝好少嘢,腰包可以裝多少少;
Bra:淘寶買,出汗都唔怕我通常去樓下公園慢跑,一星期三四次,每次5-6k,收工先跑

寶石宮

2024年龍年勳章

luvkaka 發表於 19-8-9 14:24
回覆 Amei0223 的帖子

跑街? 跑街都OK呀最好係運動場, 唔會太傷, 跑步機原來係最傷, 我跑到有筋膜炎, 你 ...

我跑室內運動場
我覺得自己跑嘅姿勢唔正確請指教
幸福可以好簡單

首頁
12345...12

尾頁

跳至