懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

本人是準爸爸,太太因懷孕中,她好辛苦,我想幫助太太添置BB野,但我又唔識,因為係第一胎,又唔想驚動老婆,所以喺呢度試吓睇吓有冇朋友可以指導一下,唔該晒(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Cmsk 發表於 19-8-27 00:30
我都好迷信的

少少迷信好喇 太迷傷身

簡單易做嘅,跟一跟都無所謂

私下講下8卦嘢你知吖~

複式洋房

bipa 發表於 19-8-26 07:19
BB 床盡量越遲買越好。。。即使買咗,都唔好砌床 ~ 這沒根據,係有點迷信(所以信不信尤你)~

...

我都好迷信的

複式洋房

健康蛋蛋 發表於 19-8-26 01:13
啱啱生完bb,經過左地獄的兩個月的新手媽媽想share下

列唔齊,只講啲比較重要,幾乎都是必要的東 ...

Thanks

複式洋房

健康蛋蛋 發表於 19-8-26 01:13

列唔齊,只講啲比較重要,幾乎都是必要的東 ...

十分感謝

大宅

BB 床盡量越遲買越好。。。即使買咗,都唔好砌床 ~ 這沒根據,係有點迷信(所以信不信尤你)~

大宅

列唔齊,只講啲比較重要,幾乎都是必要的東西。

奶樽
奶泵 (雙泵會較慳時間,兩邊一齊泵)
奶樽消毒器 (真的很建議買有哄乾功能的,我家的沒有哄乾功能,搞到一日到黑抹抹抹,湊b已經忙到無覺瞓了,不要浪費時間在抹奶樽上)
奶樽清潔液
溫度計 (坐熱雪奶、冰奶時的水要40至50度,新手爸媽無經驗,用溫度計來量度水溫會安心啲)
坐熱/涼啲奶既器皿
洗奶樽的膠盤
洗奶樽刷
安撫奶嘴 (在你很不想聽到bb喊聲時很幫得手)
奶粉可以到時看bb出世後的情況才決定要買哪一種
初生bb紙尿片 (如果bb體形不特別偏小或巨嬰,買給3至5公斤重的bb用的紙尿片應該都適合)
Bb濕紙巾 (純水的濕紙巾,避免傷害到bb皮膚,出街或在家抹屁屁必備)
防水墊 (有即棄和非即棄,換尿片時用)
消毒搓手液 (大人用的,接觸bb前快速消毒)
棉花球 (主要用來清潔bb面和眼睛)
棉花棒 (清潔肚臍)
浴盤 (建議買可摺疊的浴盤,慳番啲位)
毛巾 (沖涼後抹乾bb身體)
盤仔 (用來浸洗bb衣物)
Bb洗衣液
Bb沖涼洗頭液
Bb衫 (擇啲易着易除的款式,例如綁帶或啪鈕既衫)
手套仔 (bb指甲長得好快又銳利,戴左手套無咁易抓傷自己,不過唔係個個bb都肯戴)
Bb梳仔
Bb指甲鉗
Bb床、床褥、床套、防水床墊、床圍
包被 (安撫初生bb很重要的用品,包到bb實一實俾安全感佢,減少bb哭鬧)
小夜燈 (長開,方便半夜觀察bb)

必要的話應該差唔多了~
揹帶、bb車果啲就好睇個人需要。
Bb衫一開始準備8至10套,跟住應該好多人喜歡買bb衫做禮物,所以唔使憂唔夠衫仔。

禁止訪問

男爵府

poonsiu 發表於 19-8-21 16:15
補充一下奶樽資料:
玻璃: 不宜初生bb用,因為玻璃會傳熱同埋有重量,唔係咁適合
我唔信陪月

我睇製造商網站所寫, 同你陪月講剛剛相反.
製造商寫玻璃係適合初生同家居用.

初生無理由叫初B 自己拎奶樽. 都係大人拎住.
反而大左佢自己拎同出街多, 咁先至唔適合

複式洋房

poonsiu 發表於 19-8-21 16:23
太貴,咁你可睇吓分開早晚會唔會好啲啦…重質不重金。
...

因為我真的冇諗過,我只是一心想幫輕太太,希望幸福地遇到這個陪月ee可以幫輕下,因為我同太太都是第一胎,特別係我,我好緊張,所以沒有細心諗過

禁止訪問

複式洋房

poonsiu 發表於 19-8-21 16:17
43至45歲都ok呀,不過24小時鐵人都會死啦 , BTW,幾錢?

$五萬幾

複式洋房

poonsiu 發表於 19-8-21 16:15
補充一下奶樽資料:
玻璃: 不宜初生bb用,因為玻璃會傳熱同埋有重量,唔係咁適合

謝謝您

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

poonsiu 發表於 19-8-21 16:04
24小時陪月你要小心啲喎,我阿嫂請8個鐘都睇見個陪月冇停過手做,有時OT都未做得哂,點解唔分開請兩個,早 ...

多謝你呀,我又冇細心諗到有呢個問題,但係你講得好啱,等我今晚同老婆商量下先,我記得我請嗰個陪月ee大概係43至45歲左右

禁止訪問

複式洋房

fasola 發表於 19-8-11 02:21
買個靚泵係必需. 我地開頭想節省少少, 無用->平價泵->貴泵. 效果真係差好遠.
最後網上買左m 字牌水貨 ...

多謝妳的指教,thanks!

男爵府

買個靚泵係必需. 我地開頭想節省少少, 無用->平價泵->貴泵. 效果真係差好遠.
最後網上買左m 字牌水貨

男爵府

奶樽有三種. 玻璃, PP, PPSU

玻璃重, 但座凍同座暖都快. 冷藏母乳要座暖. 奶粉我會用70度水開, 再座凍.

PP 就係白白地色, 軟身, 半透明, 優點係平. 缺點係易花. 用一段時間要換.
PPSU 就黃黃地色, 硬膠. 比較貴, 我之前主力用呢種. 後來舊年傳過有問題我就唔敢再用.

首頁

尾頁

跳至