自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

中年失業 發表於 19-8-19 05:43
回覆 soe999p 的帖子

分行安排~幾大旅行社都會因人手而調住不同分行,有時十天返六七間不同的分行。正常人 ...

感謝,我想出團咖,只是先想工作幾年,生小朋友後儘量free一點,例如不坐分行只出團。
想問多小小,十天返6、7天不同分行這種情況常出現嗎?
如果我做領隊,咁我是要介紹景點?還是導遊會介紹的?
同埋一般客人去了參觀景點的時候,領隊會做什麼?
好多多問題,感謝

公爵府

soe999p 發表於 19-8-19 21:37
不是不接,是做左一段時間,例如幾年,想轉part-time, 如果例如2個月才接一團會不會被抄?:thin ...

可能不乎合公司利益

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shobi 發表於 19-8-19 09:24
如果坐counter可考慮, 但出團真係興趣不大!

坐counter底薪2000,點為生呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bearbb5 發表於 19-8-19 15:06
回覆 shobi 的帖子

初入職少好正常,我地係傾前景...如果你捱十年, 有六七萬, 值得捱啦! HK地大把大學生捱 ...

講左咁耐你都仲咁樂觀?

王國長老

jollyma 發表於 19-8-19 07:24
其實我覺得有突發事先驚,一團幾十人,有頭暈身熱,好麻煩

係架!包底架
去到餐廳話無booking,酒店房少緊間,司機唔識路,客人xx攪到俾警察拉,全部領隊要執生

男爵府

行內人會叫做雪糕車,因不同時間,到不同地區返工.現在都有機會.如旺季人手不足領隊同導遊角色不同
你做的是領隊,帶出入境.幫公司捉緊外地導遊工作.支援導遊.全程照顧客人

我想你未考T1C証

王國長老

shobi 發表於 19-8-19 15:12
我當時考純粹是喜歡旅遊,尤其係喜歡策劃行程,就當多個選擇。

策劃行程係另一部門
上次同個酒店sales食飯領計,佢同我c6同一時期同一公司就8多幾句,不過佢唔係做領隊,係在back office編行程
果然72行,唔講唔知有個咁嘅行業

王國長老

alicego62 發表於 19-8-19 22:08
可能不乎合公司利益

聽講有freelance的,但估計要勁多人嘅peak season至會有job(平時自己人都唔夠分啦)

大宅

中年失業 發表於 19-8-19 22:20

行內人會叫做雪糕車,因不同時間,到不同地區返工.現在都有機會.如旺季人手不足領隊 ...

感謝,我去左考領隊證,但未知考試結果。
對呢行真的一知半解,只知道要協助客人例如編排機位、茶會、照顧團友等等

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-19 22:18
講左咁耐你都仲咁樂觀?

重點係無

我信你呢個有經驗人仕多過吹水叫人入行個啲啦

大宅

soe999p 發表於 19-8-18 18:55
想問我住得比較遠,入行時可否自己選擇比較近的分行?
如果做左一段時間想轉part-time,可否連續一年不接團 ...

不可以選分行,曰曰返唔同分行都有可能,亦唔會睇你住邊,你住大西北也有可能叫你去港島西

當然可以,晤接團冇收入咁解啫,到你接時比D衰團你。

個人認為,任何公司仼何行業,去面試都係著得formal 啲好

首頁

尾頁

跳至