家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唔想放晒所有錢喺香港嘅銀行,可以點做?我諗到嘅有:

1. 開海外戶口做存款(新加坡好嗎?)
2. 買海外樓

請問仲有冇其他提議?謝謝!

別墅

想知,推ㄧ推

伯爵府

Chole 發表於 19-8-14 13:25
唔想放晒所有錢喺香港嘅銀行,可以點做?我諗到嘅有:

1. 開海外戶口做存款(新加坡好嗎?)

請問點開新加坡戶口?

珍珠宮

好媽媽勳章

我D儲備可能係有錢人心目中只係少數目, 但我都有想過呢個問題.

我女去英國讀書, 我同佢都開了英國戶口, 如果把部份存入英國的戶口, 係咪都OK.

侯爵府

1mocha 發表於 19-8-14 14:12
請問點開新加坡戶口?

剛打電話問咗匯豐, walk in 問咗DBS同埋花旗。

HSBC: hotline 乜都唔知,等覆返幾時可以預約去總行開戶口。如依照我英國戶口經驗,應該可以免費 global transfer 。

DBS: 至少1,000,000港紙開Treasures 戶口,(可以擺喺新加坡或香港,兩面都享有Treasures 戶口服務),香港只係幫我地send 文件去新加坡,ebanking 戶口唔通,要俾手續費匯款。

Citibank: 至少200,000美金,有Global transfer 唔使錢,香港開普通戶口已經可以開新加坡戶口。

報告完畢。

我應該會揀匯豐或者花旗。

侯爵府

YanYan0116 發表於 19-8-14 15:09
我D儲備可能係有錢人心目中只係少數目, 但我都有想過呢個問題.

我女去英國讀書, 我同佢都開了英國戶口, 如 ...

C6今日已經TT 晒啲英鎊俾我放入英國戶口。

但係只可以存英鎊,而且將來都係會比兩個仔女用晒,所以想開多一個新加坡戶口擺美金或坡紙。

子爵府

虎到金來勳章

Chole 發表於 19-8-14 18:11
剛打電話問咗匯豐, walk in 問咗DBS同埋花旗。

HSBC: hotline 乜都唔知,等覆返幾時可以預約去總行開 ...

仲有渣打。
但無研究過。

離岸戶口, 係未即係在香港開到其他國家既銀行戶口? 有冇咩稅務 或 野要留意?
thanks

侯爵府

我ma ma 地揸兜,唔考慮。

新加坡冇 interest income tax ,存款應該冇問題呱,澳洲乜嘢 income 都要報稅,怕怕。

大宅

Chole 發表於 19-8-14 18:18
C6今日已經TT 晒啲英鎊俾我放入英國戶口。

但係只可以存英鎊,而且將來都係會比兩個仔女用晒,所以想開多 ...

請問沒有子女在英國讀書,沒有英國地址,只是純粹開戶口,可以嗎?是否在匯豐總行開?
另外,你知道在英國買樓,海外人士,第一層樓可出租嗎?謝謝(emoji)(emoji)

侯爵府

Natalie_Mon 發表於 19-8-15 21:57
請問沒有子女在英國讀書,沒有英國地址,只是純粹開戶口,可以嗎?是否在匯豐總行開?
另外,你知道在英國 ...

純粹開戶口應該唔得,如果你買樓可能係一個 valid reason 。International Banking Hotline 係2233-3888。EK 嗰邊話預約開英國戶口排到九月底。

我昨天打去預約開新加坡戶口,今日覆我要約月尾telephone interview ,理由合理至去總行五樓開。

我冇買過英國樓(亞女喺倫敦,太貴),不過識香港人買嘅都係放租。

大宅

Chole 發表於 19-8-15 22:08

純粹開戶口應該唔得,如果你買樓可能係一個 valid reason 。I ...

非常感謝(emoji)(emoji)Chole

侯爵府

Natalie_Mon 發表於 19-8-15 22:26
非常感謝(emoji)(emoji)Chole

唔使客氣!

首頁

尾頁

跳至