夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

明明家係兩個人,點解做少少家務就俾面色人睇,屋企啲嘢你唔做即係叫我同99做哂⋯⋯

以前以為佢怕99自己住,無人照顧,62係外地,所以結婚一齊住。

生左兩件,99都好好幫手,不過手腳慢,宜家好後悔一齊住,C6咩都叫99做哂,佢淨係想做自己野!

好自私!日頭嫌個仔嘈住佢,夜晚阿B喊佢可以聽唔到,一朝訓天光,我第二日都要返工架。。。

成日話返工好攰,好想休息,即係想所有人服待你啦⋯⋯仲要嫌3嫌4⋯⋯

咩心態?點解佢會想組織家庭又唔付出時間和耐性⋯⋯

佢幾時覺醒?!

珍珠宮

媽寶一個

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ccty720 發表於 19-8-14 20:44
明明家係兩個人,點解做少少家務就俾面色人睇,屋企啲嘢你唔做即係叫我同99做哂⋯⋯

以前以為佢怕99自己住 ...
如果可以請個傭工

男爵府

回覆樓主:

唔會囉,佢都把責任排除在外,只有你同99互相照應,到99百年歸老時又到99係你嘅責任

男爵府

拍拖時睇唔到佢係點既人?

子爵府

回覆樓主:

99有冇怨言?講真,呢啲係你99寵出黎

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

大把男人係咁~
尤其話住埋要盡孝果D,我只會冷笑~
扮乜野呀~老人家唔舒服,要你照顧番轉頭,先話盡孝啦!

侯爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Heman2001 發表於 19-8-16 12:55
拍拖時睇唔到佢係點既人?
好多時拍拖前後係兩個人黎

男爵府

kay4884 發表於 19-8-16 17:13
好多時拍拖前後係兩個人黎
其實一定有野係睇到喎,例如言談、行為、待人態度、興趣、朋友圈、習慣... 無可能一樣都睇唔到喎!唯一解釋係無戴眼識人,又或者係佢一廂情願覺得對方係好人、同自己好夾、非你莫屬...

大宅

Heman2001 發表於 19-8-16 17:26
其實一定有野係睇到喎,例如言談、行為、待人態度、興趣、朋友圈、習慣... 無可能一樣都睇唔到喎!唯一解釋 ...

老實除非請工人姐姐?你走吾甩掉了?遲些99年老多病出入醫院都係你做樓主?

男爵府

回覆樓主:

自私的男人,都是女人生出來,縱出來的。

女人為了人讓人話佢一句偉大,就養出一堆洗人唔洗本的男人

做亞媽的,只會教個仔教敬老母,唔會教個仔善待老婆的。

複式洋房

回覆 Heman2001 的帖子

婚前婚後都無事,係生左小朋友,屋企每日要做既野多左,佢返工亦同時多左⋯⋯佢話無左自己!

複式洋房

回覆 淘心 的帖子

非常同意,係99縱出來的,得一個仔

複式洋房

回覆 sg51244 的帖子

佢都無辦法~佢個仔⋯⋯幫得就幫

複式洋房

我都想請工人幫輕下,經濟同空間唔容許⋯⋯

子爵府

ccty720 發表於 19-8-14 20:44

以前以為佢怕99自己住 ...

我諗揀老公, 未結婚前要睇佢在家有沒有做家務的習慣, 我見好多C9都面對老公唔幫手, 影響夫妻的關係.

我雖然有5個家姐, 但自小都要接家姐的家務來做, 係一個接一個, 大了養成做全家的家務都覺得係應份的, 我老媽仲話, 要我懂家務, 第日太太會無咁辛苦, 唔似得佢咁辛苦, 而我會容易有個好的家庭, 我活得好, 是她對我的希望. 所以我係唔怕做家務的人, 當然工作很忙很攰會懶一下, 但會有節制的.

所以揀男人要睇他對家庭的觀念, 在家有沒有做家務亦重要.

複式洋房

回覆 PTMCYS 的帖子

你有家教⋯⋯就算宜家佢食完飯,佢媽咪都叫佢坐低唔洗佢幫手的,執個碗,裝飯都由佢媽咪幫佢,叫佢食飯又掛住上網,等成十分鐘先見人⋯⋯
洗碗佢都唔會話想幫下手⋯⋯叫到佢,好似我欠左去佢咁⋯⋯連㡳衫褲襪著哂又話你做咩唔幫我洗⋯⋯叫佢自己洗,又俾面色人睇,又係你以前話會照顧我⋯⋯我最近整親,行動不便都要去洗衫浪衫,佢話有咩你咪叫99幫手啦⋯⋯
宜家佢返早班,返到屋企直頭咩都唔想做,叫佢早啲休息又話無時間做自己野,上網睇YouTube 之類⋯⋯夜一夜先訓,又話返工返到周身痛,叫佢去物理治療又話無時間,咩都無時間,係唔係咩都要我去安排⋯⋯

好灰

複式洋房

回覆 ahusband 的帖子

應該咩標題?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至