烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我女超級鍾意食醃青瓜,但市面上一樽樽現成嘅都有色素同致癌添加劑,佢好想食,唯有自己整。用細細條嘅Russian Cucumber, 整咗兩樽,等多一兩日等佢入味d先食。

yyoouu    發表於 19-10-20 02:43

禁止訪問

複式洋房

rose-mag 發表於 19-8-15 05:32
我女超級鍾意食醃青瓜,但市面上一樽樽現成嘅都有色素同致癌添加劑,佢好想食,唯有自己整。用細細條嘅Russ ...

求食譜

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Yanni_YYB 發表於 19-8-14 22:25
求食譜

好容易架,水:白醋/蘋果醋比例2:1,我係兩量杯水對一量杯醋,一湯匙鹽,一茶匙糖,半茶匙黑胡椒(原粒),蒜頭半個拍扁。

將以上材料煮滾至糖、鹽溶化晒,之後攤凍。

青瓜仔切頭切蒂,洗淨抹乾,排入玻璃樽,再將攤凍咗嘅醃液倒入樽內,要完全蓋過青瓜。

攤凍入雪櫃,幾個小時至過夜都大蓋可以架啦,唔怕酸可以加多少少醋或醃多幾日。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

rose-mag 發表於 19-8-15 15:06
好容易架,水:白醋/蘋果醋比例2:1,我係兩量杯水對一量杯醋,一湯匙鹽,一茶匙糖,半茶匙黑胡椒(原粒), ...

多謝你

王國長老

回覆樓主:

老公唔鍾意太酸,佢話有甜嘅醃青瓜喎。Ok啦,我又試下啦。

一量杯水,3/4量杯醋,一量杯黄糖,少許鹽,煮到糖溶後攤凍再放入青瓜浸過面,今次青瓜我切厚片。

醃過夜後試味,正呀,一陣買多幾條青瓜浸多兜。

王國長老

回覆樓主:

醃漬過嘅青瓜會變黄變軟,要爽脆口感或不同酸度的話就要計算醃漬時間同使用嘅醃漬料。如果唔係一次食晒的話,每次拎青瓜出嚟就要用乾淨冇水冇油嘅叉或筷子,開樽之後要放雪櫃。

其實pickles醃漬都可以用不同材料不同醃漬料,有人有興趣可以再分享更多,歡迎其他jm傾下心得。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

yummy

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

主 賜 平 安

大宅

回覆樓主:

水晶宮

rose-mag 發表於 19-8-16 00:51
醃漬過嘅青瓜會變黄變軟,要爽脆口感或不同酸度的話就要計算醃漬時間同使用嘅醃漬料。如果唔係一次食晒的話 ...

Hi 我唔食得太酸, 所以我通常用balsamic vinegar 中式style 加木耳, garlic, pepper 咁做

不過你嗰d 好吸引

王國長老

回覆樓主:

我都唔食得太酸架,所以減咗d醋份量,用蘋果醋會冇咁酸,同埋加多少少糖/蜜糖調味。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至