自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

sold

子爵府

回覆樓主:

唔同
$2,500遲d先會過數

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有JM都係話分兩條數

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wcpcelia 發表於 19-8-16 10:20
有JM都係話分兩條數

但系隔離又有jm講 打去1823問系同一條數!
打去學資處又話系2回事,分開計!
所以而家都唔知正確答案?

大宅

katie0921 發表於 19-8-16 12:26
但系隔離又有jm講 打去1823問系同一條數!
打去學資處又話系2回事,分開計!
所以而家都唔知正確 ...

2500是不用另外申請的,開學津貼要申請的,不是同一條數。——上次打去問,工作人員咁回復我。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yuppie_kwan 發表於 19-8-16 12:32
2500是不用另外申請的,開學津貼要申請的,不是同一條數。——上次打去問,工作人員咁回復我。
...

我聽過呢個講法...
即係話, 毎位中/小學+幼稚園小朋友, 會有2500元
而開學津貼的另外2500, 是本身有資助的學生才會有...
即係話, 呢類小朋友會有2500+2500=5000

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

雲母殿

milk2008hk 發表於 19-8-16 14:52
聽大家講完都覺得係好似你咁講咁做法

實際情況, 真係要比少少時間, 政府一定會有詳情

大宅

咩係開學津貼?

男爵府

回覆樓主:

學資處個$2500是要入息審查,9月尾就開始發放,而剛推出呢個$2500係唔需要入息審查,但就無明確講係幾時派,所以係兩條數

大宅

"一次過"㗎意思係?

即學資處個$2500係每年都可以申請,還係每名學童只可申請一次?

大宅

仲以為同一條添
多謝講解

大宅

tristy1122 發表於 19-8-16 19:09
"一次過"㗎意思係?

即學資處個$2500係每年都可以申請,還係每名學童只可申請一次? ...

一次過的意思你可以理解為今年有,下年不一定有,即非恆常措施。

首頁

尾頁

跳至