親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Day 1:
飛機上
Day 2:
試地道午餐:Harry cafe de wheel
結論係叫做一試
Paddy’s Market買手信好地方,真係最平
Darling Harbour有個playground 好啱小朋友玩Hurricane’s Grill 晚餐,又係叫做一試
Day 3:
休息到中午先出發到Fish market, 呢到唔錯,但好多雀仔搶野食
再行去搭船欣賞雪梨港灣大橋同雪梨歌劇院,再去皇家植物
園搵Macquaries 太太張椅欣賞日落再去悉尼塔食自助餐,食物款式不多但環
境靚,性價比高 (Klook)
Day 4:
搭火車再轉巴士去Scenic World, 任玩railway,cable way同skyway (Klook). 午餐普通野。同行到去echo point,空氣清新.係bnb自己預備
晚餐,細路休息下,大人又溫馨下唔錯。因出面成日都係薯
條.
Day 5:
搭內陸機轉戰Melbourne,大家一齊去左quee
n Victoria market試左最出名的熱狗,又係叫做一試。Donu
ts 味道較好,似沙翁入面有士多啤梨醬。之後大人去dfo
shopping, 總結係唔洗去。小朋友去Melbourne museum 同State Library 感受文化氣息。
Day 6:
包車廣東話女司機,唔錯.先去Steavenson waterfall 叫做2個鐘車程去鬆一鬆,再去lake mountain 主要玩toboggan, 再去LV 旗下酒莊Chandon 俾A$6試6杯酒,最後去埋食雪糕同朱古力廠
Day 7:
都係包車,去彩虹小屋,之後坐Puffing Billy 蒸氣火車由Belgrave 去 Lakeside再行下湖邊,就去食英式brunch 好味道,之後去餵海䳼,會企起人頭上面,仲被誤以為耳仔係麵包,啄左一啖。之後去Nobbies 影相,再去睇企鵝。由於有大又有小,買左undergr
ound,冇決定錯,一d都唔凍,又有電視直播海邊知道
企鵝番黎未。咁上下再上上面望住海邊企鵝回來。
Day 8:
一早起身搭vline 同goldrush special (有9折COUPON同送坐馬車),去sovereign hill 淘金,結果淘左蚊滋咁少,要俾錢買😂。坐左馬車,再睇儀仗隊放禮炮,再搭2款地下礦車(值得體驗)。之後
睇溶金表演就買d紀念品就走啦。呢到d pie 同甜品好味過harry.
Day 9:
搭機落Brisbane,再加上揸車去Gold coast, 玩左一陣sea world.Book SEA WORLD RESORT A$199 一晚送3日任玩4個樂園同早餐,抵.
Day 10:
Movie world, country paradise 之後又玩番 Movie world (因country paradise收4:30) 小朋友話今日最好玩😂 Movie World 冇咩人,想玩都可以玩n次,天氣又好舒服,正。再次後去
公園玩多陣就去Peter fish market 食晚餐,就番酒店再玩
Day 11:
一早去sea world 玩埋下半part, 小朋友竟然夠膽玩一個我都唔夠膽玩既過山車😂之後就去水上樂園玩,陸上唔凍,水都凍凍地,但都好好玩
,之後去左間大coles 掃貨。夜晚再去Australian Outback Spectacular一到食野一到睇show.叫做體驗一下,都值得去.
Day 12:
今日去Currumbin wildlife sanctuary 睇動物,最大收穫係張樹熊相,之後去對面super bee honey world 買蜜糖,之後就去澳洲麥當勞食tea,為左體驗下遊戲室
。跟住揸車去自然橋睇藍光蟲,好特別的體驗,幾靚,但揸車來回2小時,睇個刻都係十分鐘左右。最後去su
rfer paradise 既pancake on the rock 晚餐,好味。
Day 13:
去catch the crab, 一上船先餵Pelican,再去pump yuppies,再釣魚,爸爸好叻釣到魚,再同蟹影相。
2.5hr 冇悶場都值得玩,上岸再開餐,蟹同魚都好食。之後去沙
灘玩。大人去CHEMIST WAREHOUSE掃貨,比PRICELINE平。
Day 14:
一早去surfer paradise 影相,之後去harbour town outlet 行左陣,試左boost 果汁沙冰,再去charis seafood 食lunch 加睇餵pelican,好大隻,好似人咁高,小朋友仲話俾佢地摑左一巴,之後開車番Brisbane 去參加一年一度既ekka,都新鮮既,似年宵加aia 嘉年華加餵綿羊...小朋友都入鄉隨俗一人一袋show
bag,不過最抵睇係完場的賽車,馬術,煙花表煙,好震
撼。之後就入住機場酒店同還車,點知9點知道第二朝早班
機被取消了。結果成晚搞到3點先訓到cfm 玩多2日。
Day 15:
由於香港機場app曾顯示取消左之後又冇,我地只好6點
幾去睇睇,結果真係取消左。之後我地就再搞酒店同係酒店
食早餐,之後就補眠完就去dfo outlet 行下。
Day 16:
酒店食完早餐就打的去City Botanic Garden 俾班細放電,之後就去左行Bigw, 再去George's Paragon Seafood Restaurant食lunch, 環境唔錯,亦都係咁多餐最好味的一餐。之後story bridge 前影相再去queen street shopping. Qbd 書多但大部分貴,target 最平。Pandora 做緊sales,都平(香港半價左右)。行完街,俾班細又去麥記,因澳洲
大部份既麥記都有playroom. 跟住打的番酒店。
Day 17:
成功回港, 如果要退稅,要3小時到機場,用TRS APP,我地2.5小時去到搞到f
inal call先上到機。

住宿:3間BNB,SYD個間位置方便,其他AVERAGE. MEL個間位置方便ABOVE AVERAGE. GC個間小朋友一流但要自駕.3間啱大PARTY. SEA WORLD RESORT一般,STAFF唔NICE.PULLMAN BNE AIRPORT STAFF好NICE好HELPFUL.可住2大2小.

手信:Blackmore vit E cream, EMU OIL鴯鶓油,G&M 綿羊油Lanolin Oil Moisturising Cream(Alpine Silk),Goat Soap 羊奶皂,Jurlique, AESOP, Timtam,Red Rock 薯片(SWEET CHILLI),Mars Pods,袋鼠餅乾,鮑魚味夏威夷果仁,Capilano Natural Australian Honey,Golden Boronia(GB) 鳥結糖,Sipahh神奇吸管

BNB可以買咩食:Continetal既義大利粉,牛排同腸(唔多好食),烤雞(Woolworth 雞好味過COLES 雞),餃子(KB's Prawn GYOZA),蝦餃Chan's Prawn Hargow(好味), Dr Oetker Ristorante Pizza Quatto Formaggi,乳酪Gippsland,雪糕CONNOISSEUR好味過Sara Lee,檸檬汽水KIRKS,水果(士多啤梨又平又甜A$2一盒)

早餐:牛奶,麥片,牛角包,好多包同蛋糕買
衣著:SYD,MEL都係長袖衫加薄羽絨,LAKE MT著番雪褲雪鞋較好,都幾凍,出面個件GORTEX防水防風衫,淘金鎮都凍
BNE同GC,短袖+長袖加薄羽絨最好

Cheuk2012    發表於 20-1-2 23:51
Queeniayeung    發表於 19-11-20 22:01

大宅

回覆 02413124 的帖子

我聽日就出發, 簡直係吸時雨, 多謝晒 !

請問你Australian Outback Show 响邊度買?

子爵府

回覆 mimi1102 的帖子

呢個都係KLOOK,暑假有特價CODE

補充:
自駕:我們係bne 自駕,租6日,zero access, 1架8人車 A$851.95 另一架5人車 A$5xx

大宅

02413124 發表於 19-8-16 11:12
回覆 mimi1102 的帖子

呢個都係KLOOK,暑假有特價CODE

thx

別墅

請問 SYD & MEL 住哪一間?

子爵府

虎到金來勳章

02413124 發表於 19-8-16 10:50
Day 1:
飛機上
Day 2:

超詳細

請問paddy market 買左咩手信?
我係 syd 入, mel 走。
唸緊邊到買手信

thanks

子爵府

princessgw 發表於 19-8-16 22:58
超詳細 。

請問paddy market 買左咩手信?

其實最順路係mel ->syd- >bne 但am 換唔到
買個d行貨手信,樹熊公仔,磁石貼,回力標個d

子爵府

0909MAMI 發表於 19-8-16 21:55

Airbnb 應該啱 6大人以上,你啱pm我,我send link俾你

別墅

02413124 發表於 19-8-16 23:05
Airbnb 應該啱 6大人以上,你啱pm我,我send link俾你

好呀!謝謝

子爵府

0909MAMI 發表於 19-8-17 15:06
好呀!謝謝

Plz check

男爵府

0909MAMI 發表於 19-8-16 21:55

我地四月去都有住AIRBNB, 係去睇12門徒石的最後一站住的. 你要PM我比LINK你. 好大間屋. 主人超NICE.

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

感謝分享

男爵府

我都剛剛去完Mel and Syd 14日, Mel 我住service apartment, 正到不得了! 去左Great Ocean Road 坐直昇機睇12Apostle, 天氣超好,我啲小朋友超興奮

wcpcelia    發表於 19-8-19 09:21

伯爵府

回覆樓主:

好詳細,多謝jm分享

複式洋房

02413124 發表於 19-8-16 23:05

PM, please check! 謝謝!

大宅

plan下年8月去mel + carina, mel 包車幾$?可否pm資料, thx

子爵府

maymamayma 發表於 19-9-25 12:34

plan下年8月去mel + carina, mel 包車幾$?可否pm資料, thx

petite tour,按行程報價

maymamayma    發表於 19-9-25 22:01

珍珠宮

好媽媽勳章

agnesmama 發表於 19-8-18 21:28
我都剛剛去完Mel and Syd 14日, Mel 我住service apartment, 正到不得了! 去左Great Ocean Road 坐直昇機 ...

請問可否介紹你在Mel住的service apartment? Thanks!

複式洋房

coney 發表於 19-8-18 13:11
我地四月去都有住AIRBNB, 係去睇12門徒石的最後一站住的. 你要PM我比LINK你. 好大間屋. 主人超NICE.
...

我嚟緊5月去,請給我資料,thanks!

男爵府

回覆 leungsara 的帖子

PM 左你.

首頁

尾頁

跳至