家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屋企發現圖中果條紅色蟲,平時我係運動場先見到,唔知點解係屋企廳出現。勁驚,請問點搵源頭

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cmm1201 發表於 19-8-19 11:40
屋企發現圖中果條紅色蟲,平時我係運動場先見到,唔知點解係屋企廳出現。勁驚,請問點搵源頭

...
係千足蟲,又叫馬陸
馬陸多出現於潮濕地方、泥土表面的腐葉堆或石頭下面、腐爛的木頭內或地面的土粒間。馬陸與蜈蚣不同,馬陸不會叮咬人,一般被視為益蟲。當馬陸的棲息地受到干擾,特別在大雨後,牠們就可能會聚集在某處。
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

好媽媽勳章

cmm1201 發表於 19-8-19 11:40

...

爛木,泥都會出現。是否有植物爛左唔知?舊樓外墻爛左都有機會出。

首頁

尾頁

跳至