自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

今時今日, 養兒不能求回報, 但求不要啃老族!
我宜家每月都有俾家用娘親, 娘家保險, 維修, 上网費等都是我出的.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

仔女俾與唔俾家用冇問題。責任感可以從日常培養。

心意可以有其他方式表達。最緊要仔女生活得開心。

有俾父母家用,因為上一代的人覺得仔女要俾家用先開心。

珍珠宮

bopomofo2405 發表於 19-8-19 14:13
仔女俾與唔俾家用冇問題。責任感可以從日常培養。

心意可以有其他方式表達。最緊要仔女生活得開心。

有d父母真係當仔女係搖錢樹,又偏心,又貪錢,咁樣要求比家用法,子女當然不憤。

但若父母成日話唔使收家用,仔女自己用就好了。 我又真係見唔少仔女真係唔比家用,d錢淨係用係自己家庭, 而佢父母雖然有錢,唔等仔女比錢先有飯開,但仔女完全對父母無責任咁,父母心裡又真的不好受。

伯爵府

我只想佢做一個有良心, 能夠分清是非, 有同理心, 懂謙卑和懂感恩....嘅人就好開心了....

我係咪好儍

水晶宮

薯圈 發表於 19-8-19 13:45
多謝你明白我心意。

我唔相信我將來仔唔比錢我要乞米,但我要求嘅其實係責任心同感恩心。

十分認同

別墅

佢唔返嚟問我攞都已經算好好彩

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lingw. 發表於 19-8-19 13:24
父母供書教學, 你們將來希望子女出來工作後每月回報多少錢呢?
另外, 自己又每月回報多少錢給父母呢?

健康、會回饋社會,就好了。
唔洗回報我,我受唔起。我只係暫時係佢成長路,幫下佢啫。我老左會自己照顧自己。

大宅

父母供書教學, 你們將來希望子女出來工作後每月回報多少錢呢?

無唸過,佢自己生生性性健健康康咁生活就OK,唔想佢有負擔

男爵府

薯圈 發表於 19-8-19 14:22
有d父母真係當仔女係搖錢樹,又偏心,又貪錢,咁樣要求比家用法,子女當然不憤。

但若父母成日話唔使收家 ...

令我諗起celine老豆...譚『博士』~

水晶宮

比錢就對父母有責任 我老豆有錢過我,佢又冇咩錢要洗,我比錢佢做乜

但我個個禮拜買餸煮飯佢食, 或同佢飲茶, 佢唔舒服我陪入醫院喎, 好過比錢,我有時比幾千佢飲茶,比得多佢話唔要

hcd    發表於 19-8-19 16:05
199707100304    發表於 19-8-19 15:15

子爵府

明白嘅。我又唔會唔收,如果佢俾我(不過言之尚早,仲讀緊書)

所以我過時過節都會額外俾父母$, 佢哋開心,就咩都值得。

男爵府

回覆 urgentc9 的帖子

一d 都唔傻 ,你的教育目標非常正確 ,好過很多虎爸虎媽一心培養成績 但是忽略了 道德培養,就算仔女成材,道德失敗都係一個廢人!

大宅

回覆樓主:

經濟上嘅回報就無點唸過,心靈上就希望佢會抽d時間一家人去下旅行食下飯傾下咁

水晶宮

tester5 發表於 19-8-19 14:29
健康、會回饋社會,就好了。
唔洗回報我,我受唔起。我只係暫時係佢成長路,幫下佢啫。我老左會自己照顧自 ...

我以前唔洗比錢屋企,我全份糧fing晒去名牌,吃喝玩樂

所以點都問佢攞番啲家用好

珍珠宮

不用回報...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

無諗過

我自己都係盡能力去供養父母,自己嗰d就更難講,個大嘅已經預咗佢海闊天空,搵佢鍾意嘅知識,攞到獎學金讀書唔駛我供就夠!

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 19-8-19 14:35
比錢就對父母有責任 我老豆有錢過我,佢又冇咩錢要洗,我比錢佢做乜 ...

咁如果你爸爸要求你比,你會否比?

如果答案係正面嘅,即係你對父母已有感恩及回報之心,可喜的。

重點係,我並無話無比家用就等於對父母無責任心, 我只係回應樓主嘅題目:會否要求子女將來回報?我係要求架!正如你,都回報緊你父母啦!

男爵府

回覆 miffyumiffy 的帖子

冇錯 !你很孝順!我都不認同給錢就代表回報孝順!有個真實案例,一個阿伯只有一個兒子,兒子工作忙碌請了個全職工人照顧阿伯,但係到阿伯走果日,兒子都冇來睇過老豆!
阿伯走咗後,留低一蚊給兒子並附上遺囑給兒子‘我同你之間的父子情只值一蚊!’,其餘財產全部給了傭人。

伯爵府

老土啲講,佢活得好,活得開心健康,能自立,我已經覺得係最孝順

珍珠宮

王國教室勳章

ash_yehyeh 發表於 19-8-19 13:29
0回報,我無打算收家用(但之前睇8字師傅突然話一定要收我個仔家用,咁對佢好)我仔依家先3.5歲

我 ...

我父母有養佢地父母,但由細到大都教我地唔需要回報,只要仔女做個好人,自己有自己生活就夠。
所以我都無打算要仔女回報,反而同老公一直有打算自己退休安排。

首頁
12345...8

尾頁

跳至