心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

(借朋友account開帖)
事緣我同男友本身想註冊結婚,但阿媽驚無左間大單位公屋,所以我一直無註冊,亦唔敢申請公屋,而我一直都講,因為同男友屋企人住,我會間中過去瞓,甚至到我生左小朋友,我都話我會成日過黎,最近意外有左第二胎(有做安全措施),男友家實在太逼,搬出去又無能力,我問阿媽可唔可以我同兩個小朋友搬過黎,兩三年後,等細仔讀幼稚園後,我出黎返工,公一份婆一份,就有能力搬出來,我阿媽居然話無屋住你叫政府幫你,唔好過黎住,小朋友好吵,我話如果唔係當初驚大屋轉細屋,我一早有自己屋企啦,我阿媽居然話,甘你而家去取消,

別墅

luison208 發表於 19-8-20 01:48
事緣我同男友本身想註冊結婚,但阿媽驚無左間大單位公屋,所以我一直無註冊,亦唔敢 ...

當然啦,佢而家已經高齡,佢知房署唔會逼佢搬,我不停講,我會自己湊仔,等個b大d,我會搬走,我諗住搬過去,係因為,而家我阿媽同我細佬兩個住緊7人大單位公屋,我3個搬過去都仲有好多位,當初話要留返間大屋比細佬結婚住,但我細佬婚又未結,我已經講明如果佢一結婚我就搬,依然不停叫我公屋除名,叫政府養我,唔好住佢間公屋。

別墅

luison208 發表於 19-8-20 01:49

當然啦,佢而家已經高齡,佢知房署唔會逼佢搬,我不停講,我會自己湊仔,等個b大d,我會搬走,我諗住搬 ...

本身我有做野,男友阿媽間中幫我湊,但小朋友愈大愈好動,老人家真係比較辛苦,所以傾好左生第二個時都係自己湊,到小朋友返學就可以返工,到時睇下可唔可以搬出去,點知自己阿媽居然不停叫政府養我,就算我真係攞綜援,都係住劏房,況且有小朋友嘅人,盡量唔想攞綜援,想做個榜樣比小朋友睇

男爵府

luison208 發表於 19-8-20 01:48
事緣我同男友本身想註冊結婚,但阿媽驚無左間大單位公屋,所以我一直無註冊,亦唔敢 ...

你媽媽都很自私,其實一家人唔應該甘計,你都講左等小朋友大左會搬返走,係咪佢一心諗住留返間屋比你細老結婚用

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-8-20 08:14

你媽媽都很自私,其實一家人唔應該甘計,你都講左等小 ...

係呀,所以我都講,如果佢一結婚,甘我搬走,唉,估唔到自己阿媽係甘,只係不停話我唔應該返去住,叫我自己搵男友搞掂,自己搬出去,如果有足夠錢,我實搬出去唔會想甘樣,利用完我個名,而家就叫我除名,叫我搬走,我無諗過自己阿媽居然叫我去搵政府養我。

男爵府

luison208 發表於 19-8-20 10:01
係呀,所以我都講,如果佢一結婚,甘我搬走,唉,估唔到自己阿媽係甘,只係不停話我唔應該返去住,叫我自 ...

甘樣會唔會考慮係男友屋企住住先,到小朋友大左間中去做下兼職幫補下甘,因為你媽甘應該幫唔到你幾多

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-8-20 16:27

甘樣會唔會考慮係男友屋企住住先,到小朋友大左間中去 ...

其實都無預佢會幫..只係想有個床位..我去到果到住會比返錢我阿媽當租金...個bb同仔都自己湊,因為我個仔唔痴佢,唉..我只係欠個床位,唔想個仔住得太逼,只係無諗過自己阿媽可以利用完我...就唔理我,當初又唔比我除名同申請公屋,而家就叫我自己搞掂,話個小朋友會吵住佢同我細佬..無言..所以一齊住都無意思...一定成日比說話我聽

男爵府

luison208 發表於 19-8-20 17:29
其實都無預佢會幫..只係想有個床位..我去到果到住會比返錢我阿媽當租金...個bb同仔都自己湊,因為我個仔唔 ...

甘唔一齊住,反而仲耳根清靜,最多係男朋友屋企逼啲,但至少煩小樣野,如果依家你地係夠資格,就除名申請公屋就好,凡事唔係一定要靠政府,自己有手有腳,第時講野都可以大聲啲,唔洗比人睇唔起

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-8-20 21:30
甘唔一齊住,反而仲耳根清靜,最多係男朋友屋企逼啲,但至少煩小樣野,如果依家你地係夠資格,就除名申請 ...

agree...有手有腳...又有小朋友更加唔想咩都靠政府,雖然不嬲知自己阿媽係咩人...但都估唔到會去到甘嘅地步...唉...

男爵府

你呀媽根本冇當過你係女,我係你寧願逼d都住男友家
為左佢間大公屋吾結婚吾申請公屋,快d申請公屋有排等.....
你有2件仲點返工,幼稚園甘多假期

別墅

MoonT 發表於 19-8-21 00:32
你呀媽根本冇當過你係女,我係你寧願逼d都住男友家
為左佢間大公屋吾結婚吾申請公屋,快d申請公屋有排等... ...

返pt 呀..其實都徬徨架..不過更加睇清楚自己阿媽je...甘佢世界不嬲都係得個仔...我無所謂..只係估唔到會涼薄到甘...之前帶個仔過去住幾日...已經成日對住我仔講,話佢整污糟晒d地方...以後唔好過黎..我仔聽到好明顯唔開心又成日同我仔講..叫爸爸攞多d錢錢買野食所以搬過去都會驚佢教壞我仔...所以我仔唔鐘意婆婆...而家我諗..我更加肯定唔會過去住..無謂煩

男爵府

luison208 發表於 19-8-21 00:32
agree...有手有腳...又有小朋友更加唔想咩都靠政府,雖然不嬲知自己阿媽係咩人...但都估唔到會去到甘嘅地 ...

唔好諗差多,先除左名,之後同男朋友一齊申請,我諗有小朋友點都會快啲既,最多依家屈就下係男友家一齊住

別墅

luison208 發表於 19-8-21 00:39
返pt 呀..其實都徬徨架..不過更加睇清楚自己阿媽je...甘佢世界不嬲都係得個仔...我無所謂..只係估唔到會涼 ...

甘我仔的確會玩到周圍都係玩具,但次次我仔瞓晏覺同夜晚瞓覺後..我一定會執乾淨...試過幾次夜晚同個仔一齊瞓著左..我半夜兩三點都彈起身拖地抹地...因為我阿媽係會直接用把好污漕掃把掃走d玩具...而家諗返..都覺得...點解我會甘天真..諗住過去住..間屋大又點..都唔會住得開心...

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-8-21 00:44
唔好諗差多,先除左名,之後同男朋友一齊申請,我諗有小朋友點都會快啲既,最多依家屈就下係男友家一齊住
...

係呀..過一排會去搞啦...希望等6,7年會有啦
或者中途中左六合彩都唔定

男爵府

luison208 發表於 19-8-21 00:47
係呀..過一排會去搞啦...希望等6,7年會有啦
或者中途中左六合彩都唔定
...

係呀,希望快啲抽到,我都等左好多年,依家女都生埋介未有

別墅

cpycpyhelen 發表於 19-8-21 00:51
係呀,希望快啲抽到,我都等左好多年,依家女都生埋介未有

住屋問題真係最難解決...仲要唔知派去邊..抽居屋又抽唔到

男爵府

luison208 發表於 19-8-21 01:23
住屋問題真係最難解決...仲要唔知派去邊..抽居屋又抽唔到
...

係呀,不過就算你出去租樓都好過返你媽度,最多第時儉住洗,同佢住又要睇佢面口,又要聽佢說話,又要比多啲錢買難受

首頁

尾頁

跳至