時政擂台

跳至

首頁
56789...12

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

AnEm 發表於 19-8-20 11:09
抗爭運動已2個幾月, 我一直支持示威者, 反黑警....... 奈何老公係親中, 同埋在親中團體工作。

証明你好唔成熟囉,政見冇分對錯架喎,為呢D要離,咁你早D離啦,冇謂害左個男人

大宅

tester5 發表於 19-8-20 11:18
唔同立場,都可以求同存異。
有d大道理放於四海都唔會錯
例如:愛國愛港(唔愛黨)、支持警方執法(唔支持 ...

愛國愛港(唔愛黨)、支持警方執法(唔支持警方犯法)、支持繼續訴求(但唔支持暴力)
呢句好正!!

講真由頭到尾,嗌交既多數係唔尊重別人既意見,不如轉下角度諗吓點解大家會咁諗仲好啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

仔係黄,C9係藍,我就以事論事。
在家中,不得談政治, 我話嘅。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小詠 發表於 19-8-20 12:15
我老公都偏黃

但佢唔仇警, 唔係因為我洗腦, 而係佢住過外國, 外國既警察捉犯, 係會好粗暴掉入車, 係摺埋 ...

我好彩身邊最親嘅人政見一樣,但朋友間都四分五裂,係呢段期間, 幾個群組無再聯絡, 只係同個別朋友溝通, 同埋呢段期間大家都睇清邊啲係朋友, 特別係極度失去理智果啲……做朋友都要講緣份,其實我又唔覺有咩損失!

大宅

btw, 我都睇清呢度的大部份人
送條片俾大家
https://www.facebook.com/standnewshk/videos/489363355174643/UzpfSTYxMDQ2MDE0MzoxMDE2Mjc1MzkzOTAyNTE0NA/

珍珠宮

kitlinggloria 發表於 19-8-20 11:18
其實係你老公眼中,佢一樣覺得你無視暴徒既暴力(如掟汔油彈,用鋼珠,掟磚),暴徒口中講民主自由,但就 ...

無錯 因為政治影響到婚姻
好唔值得
維持一段好既婚姻關係已經唔易
加油

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

54heima 發表於 19-8-20 12:13
如果雙方都用成熟的態度處理,政見不同是沒問題的,

係,但如果一人持一邊,仲要大吵大鬧,其實個困局無得解
好簡單,你唔鐘意你99,你老公唔鐘意你阿媽,雙方唔忍,日日兜巴車,點expect頭家會和諧呀

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主,男人理性、是非分明。女人感性、情緒行先。

林鄭政府修例以理性行先、没有不對。反修例陣營用感性的口號"反送中"誤導了一大班市民的情緒。結果感性勝了理性。想問樓主,真的送中嗎?真的冇自由嗎?
黃絲的人比較感性,看見示威者被打、被拉、流血就容易同情及支持。
藍絲的人比較理性,看到同樣的事,也會看前因後果。
樓主,是否感覺自己很有良知?你的良知是感性的還是理性的?也許你老公的良知是理性的。

如果你們的關係只是理性與感性的爭議,問題不大,嘗試互換理性/感性去明白對方。

你們的關係不是中美關係。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

luckybaby2011 發表於 19-8-20 12:16
烽頭火勢、梗係收聲啦
做炸兩果個死得最快

最慘鬧人果個覺得自己好理性,但你一講就圍你,點呀大佬
躺著也中槍,我唔多出聲嘅,忍一次兩次三次,我都有阿媽生,有感覺的好唔好?你覺得岩嘅野你咪繼續覺得岩囉,我又無同你拗,唔好踩低人地擡高自己得唔得?

大宅

我都係黃,不過我覺得真係唔好俾政治影響家庭。最好同老公約法三章,可以喺屋企講政見,但係一定係以對方感受行先,討論嘅時候用詞唔好去到太盡。萬一大家嘅言詞令對方唔舒服,就係時候要停。
如果同老公嘅意見好唔同,咪多啲同志同道合嘅朋友傾政治囉

珍珠宮

超級特務 發表於 19-8-20 12:19
仇恨心理唔要得
有害群之馬,但不應否決整個行業。

做人太有情緒不是好事
為人父母更要注意
我老公話以前當夜班
半夜好多時在街上被查証
便衣態度超差
有次仲想揭佢本存摺睇
照計佢好仇警
佢又不是都話現在見好多軍裝年輕人都好有禮貌
比起上一代文盲老差骨進步好多
壞份子仍有只佔小數
何必帶有色眼光

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-8-20 12:31
最慘鬧人果個覺得自己好理性,但你一講就圍你,點呀大佬
躺著也中槍,我唔多出聲嘅,忍一次兩次三次,我都 ...

欣賞你
尤其是最後2句

水晶宮

抗爭運動已2個幾月, 我一直支持示威者, 反黑警....... 奈何老公係親中, 同埋在親中團體工作。

離婚吧,或者可以比你老公一個解脫

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

72leelily 發表於 19-8-20 12:37
做人太有情緒不是好事
為人父母更要注意
我老公話以前當夜班

呢排好多立場決定大腦。
既然無法說服對方,就尊重各有自己思想,不談政治,只談風月。
要談就搵返睇法接近既講,生活也不是只有政治呢個話題。
你若盛開, 蝴蝶便來!

侯爵府

若要人似我, 除非兩個我..... 人人總有唔同意見, 無論係藍定黃都有合理同唔合理意見, 你唔好講到你老公變咗魔鬼咁, 好少事, 你唔好再係屋企睇同頖新聞, 免得令自己衝動, 可以唔提唔講就唔好係屋企討論敏感話題.... 希望你同老公快D 好番啦....

男爵府

回覆樓主:

為左政治不同就想離婚,樓主會唔會唔太愛個老公。其實無論朋友圈,親友,大家都可以政件不同,係咪應該專重,改變不了想法就唯有唔討論。
現在藍黃色都各有自己睇法,如甘難頂,真係離婚羅。

子爵府

回覆樓主:

我老公同我立場都唔一樣呀 咪由佢囉 我可以同其他人講政治 最多咪唔同佢講 即使講 大家都係傾2句就算 唔會因爲政治而嗌交 好無謂!再講 身邊都有好多阿凡達 但只要佢地唔係講咩風涼說話 即係話人抵死呀之類 我又覺得無咩問題 香港係一個自由言論既社會 每個人都可以發表言論 正正就係呢種自由既空間令香港如此難能可貴!

珍珠宮

alicemic 發表於 19-8-20 12:24
我好彩身邊最親嘅人政見一樣,但朋友間都四分五裂,係呢段期間, 幾個群組無再聯絡, 只係同個別朋友溝通 ...

係, 最近有些朋友為了政見 ( 仲要佢都係專業護士, 算讀左好多書) 都唔理性, 係都要同人割席, 睇清楚好多人, 點解唔珍惜大家多年友誼

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

退後一步唸下啦⋯⋯你老公可能一樣覺得你是非不分但是他選擇和諧。
香港人成為中美國力棋子,仲要付出自己和家人關係的話,值得嗎?
就算呢d運動攬炒,都只有家人會同你共渡這個難關.

珍珠宮

你既立場唔好教埋個細路, 影響左佢, 佢有咩思想應該由佢自由選擇

仲有, 你當初嫁比你老公, 回想下佢有咩吸引到你?

緊有優點係你欣賞卦?

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁
56789...12

尾頁

跳至