時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

AnEm 發表於 19-8-20 11:09
抗爭運動已2個幾月, 我一直支持示威者, 反黑警....... 奈何老公係親中, 同埋在親中團體工作。

我係籃, 老公係長頭草

吵了幾次, 現在有共識, 唔傾太多, 去玩下食下野, 睇下戲

唔參選任何政治活動, 多留在家, 看少些新聞.....

呢個風暴過了後, 大家就會變回正常

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

mamee 發表於 19-8-20 11:28
其實我好憎聽到,因為呢件事而話人地「事非不分、無良知」呢啲說話,好似吾順你意見就係有問題,根本大家的 ...

因為每人都覺得自己立場啱,所以唔見唔傾起碼不會惡化下去。到日後有結論後,一切都平息哂

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

KittyNg_FB 發表於 19-8-20 11:13
BK係藍場, 唔可以比佢地知你係黃

從來我都無分咩立場, 是友或是敵人

我好多朋友係黃, 但我唔會因為咁放棄友誼

家人都是, 不能割破

大家都是同根生

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

alicemic 發表於 19-8-20 11:52
根本好多人用有色眼鏡睇中資機構, 除咗用無知嚟形容我諗唔到有第二個形容詞可以更加貼切
...

係, 好多人固執, 乜都要分清

實在黑黑白白, 對對錯錯, 好難說得清, 但最重要係, 識得分真和假

好似我老公咁, 我叫佢唔好睇蘋果新聞, 無睇一排, 心境唔同左

但佢都堅持睇唔同既傳媒報導 (直播), 我都明白既, 想搵中肯答案

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

bobo88hk 發表於 19-8-20 11:57
唔講咪得 再唔岩離婚

為左呢D事錯失左友誼, 和失去左婚姻, 不值得

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-8-20 12:02
其實而家,聽到呢句說話都打冷顫
佢講就得,你講就唔得
講到大家火起就黎呢句「和諧係 ...

我老公話為了頭家為左我, 都無再比錢續睇蘋果, 一人讓一步咪好

至少我都肯聽下佢既發言, 聽完就算.....

而家星期六日晚上盡可能唔睇直播, 早點訓, 或者去打下機算

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

CC827 發表於 19-8-20 12:09
政見不同冇可能包容,離婚對大家都好!

如果個個人都跟你所講咁做, 嫁十次都唔夠

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

alicemic 發表於 19-8-20 12:09
政治根本冇可能分到黑白, 只可了解原因始末再以用道德同良知去睇呢件事,同埋睇多啲國際新聞, 你會發現 ...

我老公都偏黃

但佢唔仇警, 唔係因為我洗腦, 而係佢住過外國, 外國既警察捉犯, 係會好粗暴掉入車, 係摺埋再掉入車

香港既警察佢都認為, 太斯文

有時大家傾計分析下, 加入自己見解, 有時唔駛分咁清楚咩色啦, 每個人都有自己想法, 無得迫人改變

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

maymaggie 發表於 19-8-20 12:14
blue blue kingdom here !

我又唔覺全BLUE, 好多中立JM, 也有黃色JM,

社會係要有不同聲音, 咁先正常

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

alicemic 發表於 19-8-20 12:24
我好彩身邊最親嘅人政見一樣,但朋友間都四分五裂,係呢段期間, 幾個群組無再聯絡, 只係同個別朋友溝通 ...

係, 最近有些朋友為了政見 ( 仲要佢都係專業護士, 算讀左好多書) 都唔理性, 係都要同人割席, 睇清楚好多人, 點解唔珍惜大家多年友誼

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

AnEm 發表於 19-8-20 11:09
抗爭運動已2個幾月, 我一直支持示威者, 反黑警....... 奈何老公係親中, 同埋在親中團體工作。

你既立場唔好教埋個細路, 影響左佢, 佢有咩思想應該由佢自由選擇

仲有, 你當初嫁比你老公, 回想下佢有咩吸引到你?

緊有優點係你欣賞卦?

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

alicemic 發表於 19-8-20 13:44
我戥佢老公辛苦, 已經無限包容仲要被嗌離婚, 樓主心動不如行動, 放生佢個藍絲老公吧!
...

係, 以後, 自己又好, 仔女都好, 提一提, 結婚前問清楚大家政治取向先

所有遇見,皆有因果

首頁

尾頁

跳至