時政擂台

跳至

首頁

尾頁

別墅

認同,犯法真係無咩借口
但係世界係唔係真係每件事都可以一個道理通用晒
(當然教小朋友要比較直接簡單一套)

無錢食飯,就餓死偷麵包算唔算犯法?我覺得係犯法但係我會理解
見到既話我都會教小朋友,我覺得佢犯法應該拉佢,但係同時都諗辨法幫佢

自己先理解,再教導小朋友理解,係家長責任
但係記得唔好比仇恨傳比下一代

別墅

回覆 apple~y 的帖子

想問下,點解不適用?

別墅

回覆 apple~y 的帖子

咁我都理解,我都試過比佢哋阻我搭車,阻返屋企等等但係正如,麵包舖老闆見到人偷麵包都只係會覺得佢偷野,見到佢唔啱,佢唔會理解嗰賊

現在情況係,如果唔去理解佢哋既擔憂同問題,其實一樣唔理解佢哋點解要做啲咁既野

我成日同人講,其實啲死靚仔,叫佢落街食飯都懶,點解會肯日日走出黎,出錢出力對抗?我思考後有我既睇法,你哋都會有你哋既睇法,我覺得應該係咁樣,但好多人習慣,未理解抗爭者既處境就只有批判,咁樣係好可惜。

其實理解佢哋,呢一個都係家長應該學既課題,以上只係我既睇法,好多謝你哋有睇晒。

別墅

回前面,偷麵包當然係可以講成一個借口,如果嗰人無努力而走去偷
咁如果已經四處用唔同方法,但係仍然無野食呢

其實如果黑衫人用暴力係唔啱,其實回歸返警察可以拉佢地
但係同樣唔可以濫用人民賦予佢哋既權力

其實點解搵消防都唔搵警察,你當然可以覺得係佢哋傻,唔合邏輯,但係相對地睇到係對警察己經無晒信心

首頁

尾頁

跳至