嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得我小朋友好似成日流鼻水,但係又唔覺得有其他嘢敏感,如果佢本身係鼻敏感嘅話需唔需要睇醫生
回覆 喊包媽媽 的帖子

Hi 喊包媽媽 , 鼻敏感有周期性,過敏反應(流鼻水)通常於早上、晚間、濕度低及溫度變化時出現,鼻水通常係透明。常見誘發「鼻敏感」嘅過敏原有花粉、塵蟎、霉菌、毛質、動物毛髮等,媽媽多用吸塵機、地拖或濕布抹走塵埃,避免用掃帚,床單同枕頭袋每個星期清洗及放係陽光下曬乾,都可以減少塵蟎對BB 呼吸道嘅刺激。 小朋友幾大?
醫生有冇懷疑什麼係致敏原
?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

回覆 喊包媽媽 的帖子

鼻敏感好常見,可以留意下小朋友起床時會唔會經常都要呻鼻或者打乞嚏,睡前會唔會鼻塞咳嗽或者訓覺時間明顯鼻塞音。如果有就最好及早求醫啦,因為易影響睡眠質量,而且容易反覆感冒。

男爵府

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-21 12:40
回覆 喊包媽媽 的帖子

Hi 喊包媽媽 , 鼻敏感有周期性,過敏反應(流鼻水)通常於早上、晚間、濕度低及溫 ...

沒有特別看醫生,只是覺得常有感冒比其他小朋友多,謝謝覆

男爵府

mariko_chung 發表於 19-8-21 18:26
回覆 喊包媽媽 的帖子

鼻敏感好常見,可以留意下小朋友起床時會唔會經常都要呻鼻或者打乞嚏,睡前會唔會鼻 ...

好,因為未夠二歲,未懂表達,晚晚睡不好

複式洋房

喊包媽媽 發表於 19-8-22 09:20
好,因為未夠二歲,未懂表達,晚晚睡不好

媽媽有興趣可以學下小兒推拿。或者如果見bb夜晚成日鼻塞塞可以用啲天然通鼻貼(貼心口,我個b有時都會用)。
喊包媽媽 發表於 19-8-22 09:20
沒有特別看醫生,只是覺得常有感冒比其他小朋友多,謝謝覆

鼻敏感和感冒徵狀比較接近,感冒多由病菌感染而起,鼻敏感係一種慢性鼻炎, 通常會持續打乞嚏和流鼻水2-3個月以上,如果家人有鼻敏感, 亦會增加小朋友有鼻敏感機會。部份小朋友亦可能會影響失眠或出現咳嗽。媽媽有冇每日同小朋友清潔鼻腔?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至