自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

想請教各位,小女今年升中一,我每星期應該給她多少零用錢?
補充一下,她學校是中一至中三要留校食lunch 的,所有交通費,lunch ,早餐也不計的。
我只想她學識儲蓄習慣,小女這個暑假有時暑期活動會約同學食早餐同lunch 。每次比$50-100 ,但她每次也剩不多的退回我,有時説買文具,食雪糕。所以我想佢學識儲蓄嘅習慣不要亂洗錢。謝謝

男爵府

回覆樓主:

暑假同同學去玩如你比$50已食早餐同午餐,我相信一定唔會淨,買個飽加包紙包平極都無左$10,午餐宜家最少都$30幾至$40,但如果你比一百淨返幾十蚊其實都差唔多,你可以唸早餐佢食得好啲,早餐平均宜家一個都$25以上,所以如果中一你包左車錢早餐同午餐,我會比$50,因為放學都3點幾4點,可能都會肚餓想食啲嘢,或者一星期你比$250,用晒就閣下自理

子爵府

小小兔仔 發表於 19-8-21 12:29
暑假同同學去玩如你比$50已食早餐同午餐,我相信一定唔會淨,買個飽加包紙包平極都無左$10,午餐宜家最少都 ...

謝謝你!我就是知道現在物價大高了,所以她約同學食早餐我給50 ,lunch 我是給100 ,但我每次問佢食了甚麼?多少錢,他也説不記得得,根本沒有用錢概念,所以我也是想學你一様,每星期固定零用錢,用完了就不理她。Tks

男爵府

amandadog 發表於 19-8-21 12:41
謝謝你!我就是知道現在物價大高了,所以她約同學食早餐我給50 ,lunch 我是給100 ,但我每次問佢食了甚麼 ...

因為我大仔嚟緊都升中一,八達通就會入多少少以便唔記得帶銀包都重有錢買嘢食或嘢飲,另外每星期$200零用,會同佢講餘下唔洗比返我,可以自己儲起買自己想要嘅嘢,上次我仔約左同學去食午餐同行街,我都比左2百佢出街,但返嚟都重有百五左右返嚟比我,我見佢淨咁多,就問下佢哋食咩,就話食拉麵加飲品好貴,所以兩個都無加飲品,我自己都沒有想過平時好食得嘅會淨咁多返嚟,你可以再同小朋友溝通下,啲錢要點用,大家有個共識

伯爵府

2018復活節勳章

amandadog 發表於 19-8-21 12:07
補充一下,她學校是中一至中三要留校食lunch ...

only calculate mon to fri, excl. meals and travel fees
200 per wk?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我自己一向都主張要比零用錢小朋友,要教佢地正確嘅理財觀念,量入為出及必須學儲蓄。比太少小朋友根本學唔到理財,比太多又會養成揮霍嘅習慣,所以一定要教懂佢應洗先洗,亦要學懂儲蓄嘅重要性。

我兒中一在學校訂飯,早餐/車費都是我包,一個月比七百作零用,買下嘢食或儲起,我教佢先扣起部分作儲蓄,餘數除天數大約知道自己每日可用幾多,多除少補,我仔好少亂使錢,多餘錢都會儲起留返買嘢先用,中一同佢開定銀行戶口,餘款/利是/獎學金都會儲起,佢戶口好快已經儲到五位數字。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 19-8-21 20:56
我自己一向都主張要比零用錢小朋友,要教佢地正確嘅理財觀念,量入為出及必須學儲蓄。比太少小朋友根本學 ...

洋蔥頭媽媽:你正正講中我心中所想的,比得太少又怕她不夠用,比太多又怕他揮霍。
謝謝你的建議

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

amandadog 發表於 19-8-21 12:41
謝謝你!我就是知道現在物價大高了,所以她約同學食早餐我給50 ,lunch 我是給100 ,但我每次問佢食了甚麼 ...

早餐50.午餐100超貴,試想想我哋自己平日辛苦工作,午餐都唔會食咁貴。似乎你女兒唔識控制,小心習慣使大晒。

我大仔高中時,午餐最多都只有$60左右自己計數,今餐同同學食貴咗,下餐就要食平啲。
eg. 今日用$80.明日用$40. 自己諗,千祈唔好比佢哋習慣大飲大食,洗腳唔抹腳。
如果佢完全唔識理財,叫佢將每日用過幾多錢寫落本數簿,學習量入為出。

別墅

小小兔仔 發表於 19-8-21 12:52
因為我大仔嚟緊都升中一,八達通就會入多少少以便唔記得帶銀包都重有錢買嘢食或嘢飲,另外每星期$200零用 ...

你小朋友好生性

水晶宮

回覆樓主:

我比$400/ 5天返学, 包車费、飯錢。
早餐、下午茶可在家吃; 如要外出吃, 佢自己諗掂. 在此情況下, 佢仍然有錢储!

珍珠宮

birdbird 發表於 19-8-21 23:27
我比$400/ 5天返学, 包車费、飯錢。
早餐、下午茶可在家吃; 如要外出吃, 佢自己諗掂. 在此情況下, 佢仍然有 ...

平均$80日,只吃午飯加車費算好好洗,如果都沒錢剩就算大洗啦 !

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

剛剛先跟個囡傾,我請她自己計一計我每星期應付早餐+學校買小食+放學食tea,她說早餐$10+帶飯返學+學校小息$10+放學tea$20*5=即$200!另車費我會入定$100per week!佢聽到已經好開心(emoji)因為從一年班開始每星期有$10,如此類推直到6年班有$60每星期,但其實她都有錢剩,所以佢已習慣不會要全set早餐,簡單食個飽加水,捱吓就可儲到少少,食平啲又一餐,又儲到小小,佢儲錢都唔錯!我有教佢食好嘢留返星期六日同爸爸一齊食咁咪OK囉!因為爸爸比錢錢....呵呵呵

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

學校飯堂價錢x返學日數+車費+零用錢$500/月,一般無額外錢俾佢,大約$2200/月

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔計返學食飯,交通錢,每月500零用 我覺得夠 同朋友星期六出街如果唔夠先另資助100,最多資助3次。我女好勁可以每月儲最多400

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

S4一個月比$1500車費同午餐都有剩,今年會比$1800.
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

水晶宮

我仔女一出生滿月就開兒童戶口,由那時起凡利是、錢都入晒去仔女戶口。每夠做一筆定期就幫手做。另外,由開戶口起月月入一千幾百元。所以好早已五位數。儲蓄永遠越早越好。希望仔女30歲左右,準備好結婚時,每人有七位數儲蓄比回仔女買樓做下首期津貼。

仔女由懂事開始已知道戶口存在。我不會說大話騙仔女,話(媽媽幫你儲起利是錢)。我係真的有儲起比埋個仔看。

至於小學時,其實沒咩地方用錢,我會增值八達通,到差不多用完我增值。升中的話,我會每周比一次零用,500元左右;飯費車費另計。早餐及晚餐必定屋企吃。

子爵府

多謝各位意見同建議,因為囡囡係小學階段沒有自己和同學去街食飯,我見到他今年升中,所以呢個暑假我先比錢她食飯去街,先發現他完全沒有洗錢概念,所以我要認真教導她儲蓄嘅重要。謝謝

首頁

尾頁

跳至