醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

YY24680 發表於 19-9-5 11:03
回覆 misswinwin 的帖子

試下隻核酸,我有朋友家人佢係直情腦退化到無意識個隻,飲咗幾個月識同常見的家人傾 ...

上網都搵唔到咩資料, 只係搵到核酸食物同有隻日本牌子既腦內核酸Supplement.

Yuk_Lam    發表於 19-9-17 19:58

大宅

dodoho2 發表於 19-9-10 09:16
果隻iseanol腦再生O唔OK, 一search就好多片, 好似好堅

岩岩我都Search左, 搵到東網呢個用家個案分享,

呢隻 iseanol 腦再生真係好似好堅.

腦退化新曙光 秘密在於神奇海藻?

Yuk_Lam    發表於 19-9-17 19:59

別墅

回覆 LFYL 的帖子

唔係呢隻,我個朋友個隻係要入會買,飲的,呢樣佢哋都試過幾個月,係無乜大改善

伯爵府

misswinwin 發表於 19-8-22 19:00
公公佢最近開始成日都會唔記得野, 岩岩發生既事轉頭就完全忘記.
同埋本身佢脾氣好好, 無啦啦會突然罵人發脾 ...

其實點確定老人家有腦退化? 記憶力下降, 認知力下降, 無記性, 失憶, 性格反常?

伯爵府

浪漫滿天星 發表於 19-9-2 15:02
有D保健產品針對腦退化的, 我有個親戚都有腦退化, 食左之後都改善左.

食呢D針對腦退化既保健產品真係有用? 唔係要食藥先得?

伯爵府

LFYL 發表於 19-9-3 02:37
我想問你親戚食左邊隻針對腦退化既保健產品?

另外我之前睇過D文章提及維他命B群在研究中已被證實可延緩 ...

原來食B雜都對腦退化有幫助.

LFYL    發表於 19-9-19 18:14

伯爵府

333s 發表於 19-9-10 20:29
帶去醫生,

並要做認知障礙症的診斷, 評估

嘩, 都要做咁多檢查.

LFYL    發表於 19-9-19 18:15

伯爵府

LFYL 發表於 19-9-12 03:18

睇左啦, 個婆婆食左呢隻iSeanol腦再生之後幾個月真係有好大改善到, 真係好堅.

LFYL    發表於 19-9-19 18:14

別墅

回覆 ada0708 的帖子

核酸係基因修補產品,是針對性基因修復,朋友講是第14對基因病變,其他產品只是輔助性,不是針對性

https://zh.wikipedia.org/wiki/14%E5%8F%B7%E6%9F%93%E8%89%B2%E4%BD%93

疾病或症狀[編輯

下列與14號人類染色體的基因異常有關的疾病或症狀:

LFYL    發表於 19-9-19 18:15
Yuk_Lam    發表於 19-9-17 20:07

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

長者有無去開健康院覆診嗰啲?或者可以直接預約健康院睇醫生,同佢講返有關証狀,佢會打信比你去醫院排期做評估,我都係咁

LFYL    發表於 19-9-19 18:16

大宅

2019新春慶豚圓

浪漫滿天星 發表於 19-9-2 15:02
有D保健產品針對腦退化的, 我有個親戚都有腦退化, 食左之後都改善左.

我都好少聽有呢類產品, 有咩保健產品係針對腦退化?

我淨係聽過食魚油同維他命B雜會有幫助.

ada0708    發表於 19-10-1 03:56
~開開心心過每一天~

大宅

2019新春慶豚圓

dodoho2 發表於 19-9-10 09:16
果隻iseanol腦再生O唔OK, 一search就好多片, 好似好堅

你講iSeanol腦再生呢隻原來係針對腦退化架,
我仲以為係一般補腦護腦既Supplement.

LFYL    發表於 19-9-19 18:17
~開開心心過每一天~

大宅

2019新春慶豚圓

LFYL 發表於 19-9-12 03:18

真係咁神奇 未食之前同食左之後真係好大分別同改善.

ada0708    發表於 19-10-1 03:59
~開開心心過每一天~

大宅

2019新春慶豚圓

YY24680 發表於 19-9-13 10:00
回覆 ada0708 的帖子

核酸係基因修補產品,是針對性基因修復,朋友講是第14對基因病變,其他產品只是輔助性, ...

有邊D產品有核酸成份?
~開開心心過每一天~

別墅

回覆 Yuk_Lam 的帖子

核酸係一支supplement 入面加咗維他命B,C,及其他營養入去,是單一產品

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

lms6152003 發表於 19-9-15 10:49
長者有無去開健康院覆診嗰啲?或者可以直接預約健康院睇醫生,同佢講返有關証狀,佢會打信比你去醫院排期做 ...

你個醫生好好肯寫信轉介去醫院跟進。我爸爸睇開賽馬會睇血壓高,發覺可能家族有柏金遜,上次要求轉介去老人科。醫生都唔肯寫。請教侶睇開邊間健康院。thanks

Yuk_Lam    發表於 19-9-21 21:55

大宅

YY24680 發表於 19-9-12 09:27
回覆 LFYL 的帖子

唔係呢隻,我個朋友個隻係要入會買,飲的,呢樣佢哋都試過幾個月,係無乜大改善 ...

咩牌子? 要入會買係唔係傳銷產品? 好似康寶萊咁?

大宅

ada0708 發表於 19-9-13 07:09
其實點確定老人家有腦退化? 記憶力下降, 認知力下降, 無記性, 失憶, 性格反常?

你可以睇下以下文章

疾病與病徵 - 腦退化症
https://www.seedoctor.com.hk/dementia.asp

是一種腦部疾病,一般人的腦細胞在成年以後也會衰亡,
但腦退化症患者腦細胞死亡的速度很快,並且會出現腦部萎縮,引致腦部功能嚴重衰退。
患者不但越來越健忘,理解、語言、學習、計算和判斷能力等也會出現問題,連性格及行為亦會改變。
目前雖然沒有根治腦退化症的方法,但如果及早發現,可以用藥物幫助維持腦部功能,減慢衰退的速度。
由於腦退化症患者會逐漸失去記憶,連自己的名字也忘記,在自我照顧方面也會出現很多問題,
因此很需要家人的支持及照顧,共同面對問題。

為了判短病人是否患腦退化症,醫生進行以下的檢查﹕
血液檢驗:幫助排除其他疾病的可能性,例如甲狀腺失調或缺乏維他命 B12等。
行為評估及智能測試:醫生會為病人進行一連串記憶及思維性的評估,有助判斷早期的腦退化症。
腦部磁力共振造影檢查(MRI):利用精密的電腦科技,提供清晰的腦部影像,
檢測腦部的萎縮情況、是否有血液凝塊或腫瘤等。
正電子掃瞄(PET):把低輻射量的物質注射入病人體內,物質會流到腦部,
然後進行掃瞄,可以監測腦部的澱粉樣蛋白分子水平有沒有異常增高,
幫助及早發現病變徵兆,並可追蹤當中的變化。
它亦有助評估病情的嚴重性和病人對所用藥物的身體反應。

Yuk_Lam    發表於 19-9-21 21:58

大宅

ada0708 發表於 19-9-13 07:09

仲有呢個網都好清楚講解:
https://www.kcclinic.com/index.php/mental-disorders/79-dementia

症狀

癡呆症的症狀包括一些心理功能障礙,包括:

• 語言

• 記憶

• 知覺

• 情感行為或性格

• 認知能力(如計算、抽象思維或判斷)

癡呆症最早出現的症狀通常是健忘。

輕度認知功能損害是介於老化引起的正常健忘和患上腦退化症的中間階段。MCI患者有輕微思維和記憶問題,但並不妨礙日常活動。他們知道自己容易遺忘。不是每個MCI患者都會發展為癡呆症。

MCI的症狀包括:

• 忘記最近發生的事情;

• 無法同時處理多於一件的事務;

• 解決問題有困難;

• 需要更長的時間來執行困難的智力活動。

癡呆症早期的症狀包括:

• 言語問題,如想不起熟悉物件的名稱;

• 在熟悉的地方迷路;

• 性格改變和失去社交技巧;

• 對曾經喜歡的事物失去興趣,缺乏情緒變化;

• 在處理需要思考的事務有困難,如玩遊戲(如打麻雀)和學習新的資訊等。

當癡呆症比較嚴重時,症狀會比較明顯,而且會影響自我照顧的能力。這些症狀包括:

• 忘記近期事情的細節;

• 忘記以前發生的事,或忘記自己是誰;

• 常常在夜間醒來;

• 閱讀或書寫困難;

• 缺乏判斷力和失去分辨危險的能力;

• 用詞錯誤、發音不正確;

• 與社會脫節;

• 幻覺、爭辯、或暴力行為;

• 妄想、抑鬱、易激動;

• 在做簡單事情上有困難,如煮飯、選擇合適的衣服或駕駛。

重度癡呆症患者再也不能:

• 了解語言的意思;

• 辨認家人;

• 執行基本的日常生活活動,如吃飯、穿衣或洗澡;

其他可能出現的症狀包括:

• 小便失禁;

• 吞嚥問題。

ada0708    發表於 19-10-1 04:02
Yuk_Lam    發表於 19-9-21 21:58

大宅

ada0708 發表於 19-9-13 07:11
食呢D針對腦退化既保健產品真係有用? 唔係要食藥先得?

如果老人家係初期腦退化, 都可以食藥控制減慢惡化, 主要都係要多做訓練.
針對腦退化既保健產品, 我覺得都會有D幫助, 好似之前東網個真實用家個案.
個老婆婆食左iSeanol腦再生之後真係睇到好大改善, 當然最好就係睇左醫生同諮詢意見先.

雖然未有根治的方法但有兩類藥物獲證實能幫助延緩病人腦細胞的死亡,減慢病人認知能力上的衰退:

乙醯膽鹼酶抑制劑 (Cholinesterase inhibitors)

這組藥物包括 “donepezil”、 “rivastigmine”及 “galantamine”,通過抑制乙醯膽鹼酶來提高腦部神經傳導物質的濃度,保持腦部運作,對控制早期及中期腦退化症有一定功效。不過這類藥物不是對所有人均有效,部分人亦可能出現腹瀉、噁心及嘔吐等副作用。

美金剛胺 (Memantine)

這類藥物可以保護腦細胞免受谷氨酸 (glutamate)的損害,有助減慢中期及後期病人的病情進一步惡化。谷氨酸原本是神經傳遞物質之一,但腦退化症病人卻出現濃度過高的情況,反而損害腦細胞。有時候醫生會同時處方乙醯膽鹼酶抑制劑給病人,增加效果。副作用包括頭昏、令人焦慮等。
另外,醫生也會處方一些藥物,幫助改善病人的徵狀,例如失眠、緊張、抑鬱、幻覺及妄想等。

藥物以外,其他非藥物治療亦很重要,例如現實定向、認知訓練、多感官刺激及其他心理行為治療等,能改善病人的情緒和行為問題,加強他們剩餘的功能和技能,協助保持日常生活上的獨立性。

Yuk_Lam    發表於 19-9-21 21:59

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊