時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190822/00176_038.html

【本報訊】一名六十二歲男子在北區醫院病房疑遭警員「濫用私刑」虐打,事件前日曝光後,警方拘捕兩名現職警員及一名已離職警員。事主幼子昨陪同事主到警察總部錄取口供,指之前向警方投訴時已清楚提及病房內有閉路電視,要求警方索取相關片段,惟警員卻「完全冇寫低」。有立法會議員批評警方明顯無心查案。

案發於今年六月廿六日凌晨,該名姓鍾男子在病房內疑遭兩名警員虐打,包括掌摑面部、強光射眼、拗手指、拳打下體,甚至被警棍戳下體及肛門等。戴着漁夫帽及口罩的事主昨在幼子陪同下向警方錄口供,未發一言。
兩次續保均未獲跟進投訴 其幼子稱,警方在事件曝光當日下午才聯絡他,是「交戲」,「要查一早查咗,點解要事件曝光先查呢」,期間從未接獲警方來電,而其父於七月及八月最少兩次到上水警署續保,亦沒有警員跟進投訴事宜。「我哋只係窮人,無財無勢,佢哋(警方)唔做嘢都吹佢唔脹!」
控警罪名不足反映嚴重性 事主長子昨出席電台節目時指,不敢讓媽媽看涉事閉路電視片段,而他每次看到也「頂唔到」,又指警方以涉嫌「襲擊致造成實際身體傷害」拘捕三名警員,不足以反映事件嚴重性。
立法會議員林卓廷公開事主兒子投訴警方的口供紙,提到其父在病房被警方除褲及用警棍毆打下體及手,顯示案件的嚴重性,但警方卻未有立即調查;又指今次事件只是冰山一角,不排除有其他投訴的證據「被消失」。
網民昨舉行「民間記者會」時亦批評警員對一名老翁施以酷刑,惟警方沒有積極調查,是嚴重失職且砌詞狡辯。
香港公共醫療醫生協會及前線醫生聯盟昨日發表聲明,強烈譴責涉事警員的暴力行徑,又指事件破壞了醫護人員和執勤警員的互信關係。
警方昨重申不知道病房有閉路電視,亦沒有向醫院索取,承認做法是「錯誤判斷」。北區醫院發言人則指,院方會根據指引在閉路電視所在位置附近貼上清晰告示,該院在「紊亂病人休息室」附近一直有張貼相關告示。

呢度唔知有無人認為警察無錯?

男爵府

D

複式洋房

有個別警方錯等於暴徒岩?
暴徒人人得而誅之

kiukiu330    發表於 19-8-23 09:59
mchan89    發表於 19-8-23 09:46

大宅

wclaw1220 發表於 19-8-22 23:41
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20190822/00176_038.html

【本報訊】一名六十二歲男子在北區醫院病 ...

警察犯罪都應該受罰,等同五大訴求絕對唔可以應承一樣。

vesley    發表於 19-8-24 01:13
mchan89    發表於 19-8-23 09:47

男爵府

香港中立派 發表於 19-8-23 00:35
有個別警方錯等於暴徒岩?
暴徒人人得而誅之

呢單嘢同暴徒為何拉上關係?受害人係暴徒?所以你都認為咁對佢正確?

大宅

那三警察若犯了法,當然要守法律制裁,而對於犯了法的示威者也應以法律去解決,而不是特赦!

CMMa    發表於 19-8-24 00:59

大宅

呢三個警察做埋咁多陰質事,等天收!

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

yoheymen 發表於 19-8-23 07:06
呢三個警察做埋咁多陰質事,等天收!

你真係好憎呢三個警察喎⋯⋯

照你咁講,暴徒做埋咁多陰質事,都係等天收

我都好憎暴徒

仲有仲有,成日扮街坊,郁下就去圍人個班黑衣人,都一齊等天收

大宅

omekmh 發表於 19-8-23 09:30

你真係好憎呢三個警察喎⋯⋯

暴徒唔關我事!差佬係保護我哋香港市民,唔係虐待我哋香港嘅市民,我梗係要留意

男爵府

yoheymen 發表於 19-8-23 09:35
暴徒唔關我事!差佬係保護我哋香港市民,唔係虐待我哋香港嘅市民,我梗係要留意
...

唔駛咁快割蓆喎

乜唔係核爆都唔割蓆咩,咁冇雷㗎

禁止訪問

大宅

omekmh 發表於 19-8-23 09:39
唔駛咁快割蓆喎

乜唔係核爆都唔割蓆咩,咁冇雷㗎

你講咩呀?割蓆?將自己諗嘅嘢加係人哋嘅思想度,大陸人特徵

大宅

wclaw1220 發表於 19-8-22 23:41

【本報訊】一名六十二歲男子在北區醫院病 ...

曱甴其中一個"大大"訴求咪話要釋放犯人呀?

咁我哋要求釋放犯法個警察合理嗎?

男爵府

yoheymen 發表於 19-8-23 09:42
你講咩呀?割蓆?將自己諗嘅嘢加係人哋嘅思想度,大陸人特徵
...

隨便對號入座

除咗憎警察,仲憎大陸人,拿拿拿,D的就係黃絲既特徴,咁先可以突顯自己的優越,中哂啦!

一句到尾,自卑囉

大宅

omekmh 發表於 19-8-23 09:47
隨便對號入座

除咗憎警察,仲憎大陸人,拿拿拿,D的就係黃絲既特徴,咁先可以突顯 ...

妳講妳自卑,身為香港人從來都唔會自卑

那那那! 又將自己思想加建別人身上,又一正明你係大陸喱。 返你自己國家言論啦

男爵府

yoheymen 發表於 19-8-23 09:56
妳講妳自卑,身為香港人從來都唔會自卑

那那那! 又將自己思想加建別人身上,又一正明你係大陸喱 ...

我做唔出你D行為,確實係有點自卑
咁你有冇回鄕卡?有冇淘寶?有冇用國貨?大陸喱

男爵府

2024年龍年勳章

無人認為警察犯法無錯。

正常人會識得分析,每日香港有不少無辜市民受到欺凌,只是有些人只願意看到"警察"做的,再也看不到其他人了。個別事件何必捉住唔放?三名警察已被拘捕,仲要炒作什麼,意義何在?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

對事唔對人
事件中的二、三個警察唔啱,唔代表所有警察唔啱

阿媽罵你,阿媽係衰人。所有阿媽都係衰人?? <--你係咪呢個意思/道理?

大宅

曱甴其中一個"大大"訴求咪話要釋放犯人呀?

咁我哋要求釋放犯法個警察合理嗎?

首頁

尾頁

跳至