時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

ASJ2008 發表於 19-8-29 21:15
所以 黃秋x在 FB 立即 割席,講明自己不是港獨!

當然啦,比個缸佢做膽都唔敢啦。等班人以為佢哋仲係和理非大學生。

子爵府

喧嘩 發表於 19-8-29 21:44
你真係唔好睬佢啦,大陸人有錢你信佢唔知?全世界都有貧富懸殊佢又會唔知咩?難道佢係白痴嗎?香港大把有 ...

係喎!原來答啱個傻的,大家真係要慳番啖氣,貧富懸殊 都唔知,真心是心盲!一日七蚊又真係好鬼多囉!好心果D人咪爆響口!

男爵府

BK Milk勳章

ASJ2008 發表於 19-8-29 22:16
係喎!原來答啱個傻的,大家真係要慳番啖氣,貧富懸殊 都唔知,真心是心盲!一日七蚊又真係好鬼多囉!好心 ...

唔使理佢哋啦

複式洋房

mchan89 發表於 19-8-29 09:15
唔犯法點解會俾人送走? 除非個班日日諗住點犯法既就要驚喇

所謂"送中法"其實唔係送走犯法嘅人,係送走被中國大陸要以某些罪名起訴嘅人。喺香港普通法下,所有未經法庭定罪嘅人都不可說是已犯法。

例如, 某香港廠家在大陸與當地生意伙伴有財務糾紛,生意伙伴要起訴佢,就可向香港當局申請"送"該廠家回大陸受審。而香港法庭只可審視要求引渡的手績文件是否合送中法要求,就可送香港商人回大陸受審。

以上例子引伸出香港人怕的原因,如生意伙伴與當地政府有良好關係,審訊唔公平......

所以,最怕送中法嘅人係在大陸做生意的香港人(包括在港設公司的大陸商人),及在香港好有錢的大陸人。6月上旬開始,過百億港元移出香港,亦是呢個原因。

大宅

KK07 發表於 19-8-30 11:32
所謂"送中法"其實唔係送走犯法嘅人,係送走被中國大陸要以某些罪名起訴嘅人。喺香港普通法下,所有未經法 ...

這只是其中一部分解釋,對於非商家,一般普羅大眾,亦可能會被送走上去審,只要內地話你有罪,係吾係莫須有都好,都要送走!

子爵府

doris880 發表於 19-8-27 07:04
[頭條日報]

連結: http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1576843/

14億有自由意志的人?

男爵府

BK Milk勳章

greetings 發表於 19-8-30 13:19
14億有自由意志的人?

什麼是自由意志?請舉例說明

首頁

尾頁

跳至