少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女9歲,有專注力不足問題,醫生開左利他林,拎左藥2個月都沒決心比佢食。睇到d副作用好似對小朋友好辛苦咁。又話成日想作嘔無胃口,又訓唔到,最大問題我想知呢隻藥或其他ADHD藥,係藥力就快消失時,小朋友個感覺係會點?睇有些文章話會個人好不安,唔知自己想點而都去發好大脾氣,掉野或打人,其實係咪架?如果經驗既家長請分享下,謝謝

超級版主

2019勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

雪梨茶123 發表於 19-8-30 13:47
我女9歲,有專注力不足問題,醫生開左利他林,拎左藥2個月都沒決心比佢食。睇到d副作用好似對小朋友好辛苦 ...

每人唔同
我仔會無胃口,發呆,其他無大問題
識朋友個仔失晒控要即刻轉藥
你唔試就永遠唔知,一般初開醫生唔會俾足份量,效果(同反效果)會細d

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-8-31 19:03
每人唔同
我仔會無胃口,發呆,其他無大問題
識朋友個仔失晒控要即刻轉藥

唔該呢位家長 ,你朋友個仔會失控咁恐怖,做呀媽真係嚇親兼心痛。係既。唔試永遠唔知佢效果係點,我就是成日驚佢既反應係唔好,睇住佢因副佢用既辛苦我會好怪責我自己。你小朋友係食緊利他林食左幾耐?醫生開比我女我知是試藥階段,10mg分早、中各5mg咁食。

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
雪梨茶123 發表於 19-8-30 13:47
我女9歲,有專注力不足問題,醫生開左利他林,拎左藥2個月都沒決心比佢食。睇到d副作用好似對小朋友好辛苦 ...

你小朋友專注力不足問題嚴重嗎?有看過其他醫生嗎?

子爵府

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
kath0823 發表於 19-9-12 00:13
你小朋友專注力不足問題嚴重嗎?有看過其他醫生嗎?

我諗算個情況算是中等 ,佢都做到功課既,不過慢,慢得好緊要 ,老師都有投訴 上課唔專心既情況。無出去看過其他醫生,只睇政府,請問你有小朋友都有呢方面問題?謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊