3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我女9歲,有專注力不足問題,醫生開左利他林,拎左藥2個月都沒決心比佢食。睇到d副作用好似對小朋友好辛苦咁。又話成日想作嘔無胃口,又訓唔到,最大問題我想知呢隻藥或其他ADHD藥,係藥力就快消失時,小朋友個感覺係會點?睇有些文章話會個人好不安,唔知自己想點而都去發好大脾氣,掉野或打人,其實係咪架?如果經驗既家長請分享下,謝謝

別墅

雪梨茶123 發表於 19-8-31 13:07
我女9歲,有專注力不足問題,醫生開左利他林,拎左藥2個月都沒決心比佢食。睇到d副作用好似對小朋友好辛苦 ...

知道你好無奈,我都幫你吾到,唯有幫你推一推

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你好,我小朋友都開始食藥無耐。
不過,佢食M字頭個種。
暫時我仔冇咩副作用,但藥力差唔多散時,係會跳紮紮,又坐唔定咁囉。

你會唔會同醫生講下,減份量/轉藥?
同埋佢瞓唔到,係咪因為最後個次食藥時間上比較晏?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

複式洋房

我女9歲,有專注力不足問題,醫生開左利他林,拎左藥2個月都沒決心比佢食。睇到d副作用好似對小朋友好辛苦 ...

副作用一定有架,但要平衡利弊!如果成日坐唔定,老師印象分都差啲。到頭來影響返小朋友自己的自信心。之後食幾多藥都追唔番。

子爵府

吳空 發表於 19-9-4 23:33
知道你好無奈,我都幫你吾到,唯有幫你推一推

謝謝你,現在才回覆

子爵府

199707100304 發表於 19-9-10 16:57
你好,我小朋友都開始食藥無耐。
不過,佢食M字頭個種。
暫時我仔冇咩副作用,但藥力差唔多散時,係會跳紮 ...

請問你小朋友有無同你講過食左藥後有咩唔同左?有無令佢好唔舒服既感覺?或令佢自己更易明白人講野?我重未比我小朋友食,因為實在睇到太多副作用,自己硬係過唔副自己果關咁

子爵府

棉花糖醫生 發表於 19-9-12 09:17
副作用一定有架,但要平衡利弊!如果成日坐唔定,老師印象分都差啲。到頭來影響返小朋友自己的自信心。之 ...

老師印象是差,主要唔專心多,唔係離開位攪人果d,係在佢自己位攪自己d野唔聽老師講野,有時比隔離位同學撩開傾計,佢就係咁講唔停 ,人地就識睇老師面口會識停既。佢就唔識既,係咁講,所以成日比老師鬧果個,其實都幾影響個自信心

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

雪梨茶123 發表於 19-9-14 23:25
請問你小朋友有無同你講過食左藥後有咩唔同左?有無令佢好唔舒服既感覺?或令佢自己更易明白人講野?我重 ...

佢又冇講,我問佢食完後有冇心情不好?佢都話冇。但我就覺佢食藥後 ,心靈較脆弱,小小事變得易哭。而湊佢既姨姨同補習社老師,都話佢食了藥後,的確文靜了,定了。暫時睇副作用唔算大,可能初試關係,份量唔算多,每次只食半粒。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

雪梨茶123 發表於 19-9-14 23:29
老師印象是差,主要唔專心多,唔係離開位攪人果d,係在佢自己位攪自己d野唔聽老師講野,有時比隔離位同學撩 ...

我仔exactly係咁,未到坐唔定,但唔專心,完全離魂,自顧自玩,老師有老師講。老師沒有投訴佢,但家長日既語氣,我係記在心,雖然佢地明白佢係adhd, 但明白歸明白,包容呢?成績差,說包容談何容易,加埋我仔讀障,成績係墊到去谷底。有時不要說外人,連我自己,都包容唔到 ,同一說話說上十遍,都冇反應,唔著火都EQ極高。好像興趣班咁,人家個個聽話,自己個仔講極唔聽,教練對佢係印象差的。 亦可以想像到學校裡是怎麼樣?當個個小朋友都聽聽話話,講了就做,自己個個遊哂魂,踢都唔郁咁,老師疼他嗎?相信不會。現實世界 好殘酷....

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

如果醫生開了藥,覺得佢需要吃,你都真係好好考慮吓,始終人定了,在日常生活中,與別人關係是有改善的。我明白concern啲咩,我自己自從要佢食藥後,自心情都七上八落,沒有好過,心頭像被重重壓著,一方面 覺得自己俾唔到好環境佢,另一邊又覺自己害緊佢,對佢有咩影響呢?我真的怕呀,但唔食,情況一直差下去,我又唔想,心裡在交戰的。但唔食,又改善唔到情況,心裡一樣難過呀,食,都係博一博,唯有多留意,如有問題,盡快同醫生講。

子爵府

199707100304 發表於 19-9-15 22:29
如果醫生開了藥,覺得佢需要吃,你都真係好好考慮吓,始終人定了,在日常生活中,與別人關係是有改善的。 ...

呀,你真係說中晒我心聲,有時自己都容忍唔到佢既行為。叫人點去包容佢。自己果個去到邊都唔受歡迎咁。跟住又好希望佢食藥會改善度佢行為,但我知無咁易,不斷去試藥,然後又加藥量,我心真係好唔舒服,學你話,好似自己攪成佢咁,好的,會考慮一下,謝謝你分享

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

雪梨茶123 發表於 19-9-15 23:29
呀,你真係說中晒我心聲,有時自己都容忍唔到佢既行為。叫人點去包容佢。自己果個去到邊都唔受歡迎咁。跟 ...

不用客氣,大家同路人,可以分享吓。

首頁

尾頁

跳至