0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

background
屋企冇工人
大b 2歲,日頭婆婆睇
細b 1個月左右大,未戒夜奶(餵人奶,夜晚補奶粉)
有請陪月, 幫多2星期

我前晚開始唔舒服(發冷出汗喉嚨痛),依家好返d但仲有喉嚨乾,2聲咳同胸有d針吉痛

我要求c6今日睇細b一次佢即刻話自己平時得夜晚有得訓(意下之意話我平日陪月黎可以日頭補眠)今日幫手湊埋b唔洗抖,我忍唔住話好多爸爸係nb個陣都會同媽媽輪住睇夜晚,佢答左句"人地份工邊有我咁辛苦"(佢返朝8晚7)

我要求過份嗎?屋企冇工人既你地點編排分工?

複式洋房

BearBearStitch 發表於 19-8-31 15:05
background
屋企冇工人
大b 2歲,日頭婆婆睇

我情況同你差不多
大b歳半 冇陪月冇工人姐姐
只有鐘點 一星期幫忙清潔兩次
日頭婆婆幫忙湊細b,但每日六點前會離開
大b就由我自己日頭湊
夜晚老公放工返,就改由我自己湊返細b,老公負責陪大b玩
基本上只靠日頭同大b午睡時補眠,星期一至五所有夜奶自己負責。到星期六日老公休息,就比佢湊夜晚

我會覺得老公日頭返工,可能真係比較辛苦
你可以好似我咁,星期六日交比佢負責,自己休息下
大家將就下,捱過初生時期就會好好多

子爵府

BearBearStitch 發表於 19-8-31 15:05
background
屋企冇工人
大b 2歲,日頭婆婆睇

我老公都係返朝8晚7,有時忙起上黎仲返朝9晚10,但未戒夜奶前差唔多90%夜奶都係我老公負責,因為生完後我地都要抖下,生bb已經咁傷元氣,一定要好好坐月,同埋佢侍產假時佢同我一齊湊過b,佢自己都覺得返工係輕鬆過湊b,所以佢唔會覺得我係屋企仲輕鬆過佢即使bb戒左夜奶,但仲細有時夜晚會因為濕片或者無啦啦喊醒左,我老公都會彈起身換片或者哄返佢訓,佢話因為我都陀左咁耐,而且陀咁耐就辛苦咁耐,個時每晚都去幾次廁所,佢都幫唔到我d咩,但生左bb後就可以交比佢,佢好樂意,加上佢有晒心理準備湊nb唔會好輕鬆,未試過有怨言

大宅

Pink_girl 發表於 19-8-31 22:31
我老公都係返朝8晚7,有時忙起上黎仲返朝9晚10,但未戒夜奶前差唔多90%夜奶都係我老公負責,因為生完後我 ...

我同你一樣 夜奶係老公負責
不過我唔係特登 我有時真係聽唔到阿B喊 之後老公又無叫醒我幫手 就瞓到第二朝

男爵府

冇得比較,佢甘大個個唔起身你吹佢唔脹,我仔23M,爸爸餵夜奶十只手指數得唒

別墅

我b2個月大,基本上都冇乜點餵過夜奶。仲要鬧我日頭成日係屋企唔知做乜,話日頭有長輩幫下手都唔做家務,夜晚b喊到拆天都唔會起身

大宅

回覆 BearBearStitch 的帖子

其實無得比較,每個家庭同每個人既狀況都唔一樣。你身體不適就直接同先生講,叫佢幫忙幾晚
雙方多d溝通多d體諒就會好好多~小朋友係大家既雙方都有責任照顧,唔需要核意劃分邊個時間邊個照顧

你唔好唔開心,嘗試直接同先生講你既感受

男爵府

其實你真係可以日頭休息下,始終你依家日頭唔使湊個大嘅淨係湊個細仲有陪月喎,你叫你老公幫手都唔係而家啦,陪月走咗,你叫佢幫就比較合理啲,其實你可以用返佢個角度睇,有時唔係淨係由自己出發嘅,夫妻之間要體諒下

複式洋房

喊包媽媽 發表於 19-9-2 00:18
冇得比較,佢甘大個個唔起身你吹佢唔脹,我仔23M,爸爸餵夜奶十只手指數得唒
...

我仔而家5個月,爸爸餵夜奶係0次。其餘時間餵奶一隻手數得曬

男爵府

我覺得其實睇返你先生嘅工種啦,如果真係要比較勞力啲嘅夜晚真係需要休息㗎,例如有啲人日頭係揸車嘅,如果唔夠精神都好危險㗎

別墅

我老公都係放假先會守一晚夜更,其他佢要翻工嘅時間都係我睇足 24小時;
冇工人冇嫲嫲婆婆幫手⋯⋯
好後悔生咗BB

大宅

PopcornMama 發表於 19-9-5 12:36
我老公都係放假先會守一晚夜更,其他佢要翻工嘅時間都係我睇足 24小時;
好後悔 ...

係基於咩原因唔搵人幫手呢?唔好咁灰jm,bb知道會好傷心

大宅

回覆樓主:

關咩事,個時我都有請陪月,夜晚得我同老公,佢都係返工由朝返到晚,每一晚嘅夜奶佢都有起身幫手餵,有時反而係我攰過頭佢無叫我起身自己搞掂哂,到我瞓醒仲話係咪舒服好多。老實講,兩公婆都辛苦,老婆生完身體攰過以前,老公返工夜晚無得瞓,但係有時真係一晚半晚叫佢唔好咁小氣

大宅

回覆樓主:

冇請過陪月有請過夜班保姆,1000蚊一日,12am-10am,只負責餵奶,掃風,抱,換片,唔做任何家務,仲hea做,餵奶係咁搖動奶瓶為了讓bb食得快,抱一陣就話用安撫奶咀啦,換片唔抹pat pat,直接片換片,請左都要跟成晚,仲攰過自己湊,3日即炒,宜家請左工人姐姐,能夠幫下手。做爸爸的夜晚想訓覺係咁啦,出頭的每晚肯餵夜奶和安撫,到依家只肯起身餵奶,餵完掉比你去安撫,唉,都慣了,可能真係男主外吧,採購果d,就都係老公做哂

男爵府

background
屋企冇工人
大b 2歲,日頭婆婆睇

家中有4歲,2歲,及初生。
我食完晚餐大約9點我就訓交,老公就負責所有嘢。洗碗,三個小孩沖涼,逗訓交,
我通常我一點起身,老公就餵完二點餐奶就訓交。我就處理五點幾餐奶。

別墅

dollawong 發表於 19-9-5 12:40
係基於咩原因唔搵人幫手呢?唔好咁灰jm,bb知道會好傷心

冇錢請工人呢,我媽媽早逝,99又咩都唔識唔會湊⋯⋯(emoji)(emoji)‍♀️

大宅

PopcornMama 發表於 19-9-8 02:53
冇錢請工人呢,我媽媽早逝,99又咩都唔識唔會湊⋯⋯(emoji)(emoji)‍♀️

依段日子好快過,Bb 好快長大,加油。

別墅

PopcornMama 發表於 19-9-5 12:36
好後悔 ...

有時 我都後悔 覺得沒有自由
既然生左 就頂硬上 唔好諗咁多

別墅

坐月好緊要,有陪月,工人比99炒左;
老公請左侍產假+AL 放足一個月全湊換片補奶粉、陪月喺度佢就訓教補眠;我就負責泵奶埋身同埋洗奶樽。

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至