嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

囡囡一路都易感冒,有過敏性鼻炎,胃口又差,偏瘦,想問下大家有冇中醫小兒推拿介紹?(emoji)聽講有效果,想試下,唔想一直食藥(emoji)

大宅

lynnlam0528 發表於 19-9-1 10:36
囡囡一路都易感冒,有過敏性鼻炎,胃口又差,偏瘦,想問下大家有冇中醫小兒推拿介紹?(emoji)聽講有效果, ...

我都想知,但小兒推拿小朋友太細吾會四圍郁咩???

別墅

siusiu1122 發表於 19-9-1 22:22
我都想知,但小兒推拿小朋友太細吾會四圍郁咩???

我小朋友已經六歲,所以唔會,如果再細可能會
回覆 lynnlam0528 的帖子

Hi lynnlam0528 ,過敏性鼻炎鼻是一個慢性疾病,患者會出現鼻癢、噴嚏、鼻分泌、鼻粘膜腫脹等, 依D情況都會可能令病菌容易入侵身體, 增加感染傷風或感冒機會,體質改善左會有幫助,盡量避開容易誘發敏感嘅致敏原(塵埃、毛質、花粉、化學物)。每星期清潔床被/枕頭,再係陽光下曬乾或用高溫燙斗清除塵蟎。醫生有懷疑什麼是囡囡的過敏原?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-4 17:49

Hi lynnlam0528 ,過敏性鼻炎鼻是一個慢性疾病,患者會出現鼻癢、噴嚏、鼻分泌、 ...

醫生話香港空氣差,搵唔到咩原因,就算去醫院檢查,可能有10幾種過敏原,所以搵唔到。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-4 17:49

Hi lynnlam0528 ,過敏性鼻炎鼻是一個慢性疾病,患者會出現鼻癢、噴嚏、鼻分泌、 ...

真係好容易傷風感冒,經常傷風流鼻涕,搵唔到辦法,食藥效果都未必好,所以想搵小兒推拿,因為本身又偏食,胃口唔好,想改善胃口,改善體質,先可以對鼻炎有幫助
lynnlam0528 發表於 19-9-7 18:02
真係好容易傷風感冒,經常傷風流鼻涕,搵唔到辦法,食藥效果都未必好,所以想搵小兒推拿,因為本身又偏食 ...
的確比較難找到過敏原,提高囡囡免疫力係治本方法,飲食同運動好重要,建議多食含豐富維生素A&C食物,多留意食物顏色和質感配搭,多改變烹調和進食方式,例如將合桃/腰果煮林身做飯團/壽司做小食,將糙/紅米加入白米,將蔬果和肉類煲湯打爛整成西式濃湯,加入糙米粉/米線/蕎麥麵黎吸引胃口,多D帶囡囡去遊樂埸玩,曬曬太陽,呼吸新鮮空氣,舒展筋骨,有做運動小朋友,免疫力都會強D架。加油

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至