嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

我都知道飲食均衡,但係我已經好盡力飲食均衡,但係一個月總會病一次,又係傷風感冒發燒,各位媽媽有咩建議保健品可以食下

2019新春慶豚圓

回覆 moksamuel 的帖子

Hi moksamuel,小朋友免疫力未完全成熟,大個左多咗同外界接觸可能會易D患病,抵抗力好D會有幫助,保健品一般營養濃度比較高,有可能加重肝腎負荷,服用前先咨詢醫生/營養師意見,了解返邊種會適合小朋友。 另外,係天然食物吸收,定時、定量、種類多元化飲食,多D食含豐富維生素A同C食物(柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄),多d同小朋友去公園/遊樂場做運動,都有助提升抵抗力架。 小朋友有冇每日運動嘅習慣?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

moksamuel 發表於 19-9-5 11:46
我都知道飲食均衡,但係我已經好盡力飲食均衡,但係一個月總會病一次,又係傷風感冒發燒,各位媽媽有咩建議 ...

去多點公園玩做運動,增強抵抗力!

2019新春慶豚圓

回覆 Irismok0829 的帖子

Hi Irismok0829 ,增強抵抗力係預防病最好嘅方法 每日30分鐘戶外活動舒展筋骨,改善血液循環和新陳代謝,曬太陽可以吸收維他命D,仲有助攝取鈣質添。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊