家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Sharpay_leung 發表於 19-9-8 13:07
回覆 ilovebb2019 的帖子

請問新加坡是否都要押$100萬?即香港$100萬、新加坡另$100萬? ...

HSBC Premier唔洗。只需其中一個國家有Premier acc就得。我係大馬HSBC開咗Premier acc. 遲d upgrade埋香港個戶口就可以開新加坡離岸戶口。

伯爵府

Sharpay_leung 發表於 19-9-8 13:06
回覆 zilong 的帖子

我在HSBC開,可選多個地方,但又各種考慮下,我選美國

美國會唔會有咩税?

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

Sharpay_leung 發表於 19-9-8 13:17

我問過話無本身想開澳洲,因為未來可能會住果邊,但因為政治因素,都係選 ...

我已搞掂MM2H, 第日會去檳城退休。新加坡近大馬,若有乜事要親身去銀行都方便。加上新加坡監管制度嚴緊,我覺得佢會穩陣過歐美,銀行因壞賬而倒閉機會好低 純個人意見。

伯爵府

Sharpay_leung 發表於 19-9-8 13:14

唔該晒你想請問你知唔知citi bank果邊如何?我想將中資銀行資產轉晒美資/ ...

Citi要係Citi gold客戶至可以開離岸戶口,先要押1.5mil係香港。美國果邊又要押唔知幾多,一來一回押二,三佰萬不划算因為利息又低。或者你買美債囉。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

Sharpay_leung 發表於 19-9-8 13:38

明白,原來你想去馬來西亞~甘新加坡好岩你

澳洲飛新加坡都方便咖。

子爵府

2024年龍年勳章

Sharpay_leung 發表於 19-9-8 13:14

唔該晒你想請問你知唔知citi bank果邊如何?我想將中資銀行資產轉晒美資/ ...

呢期 citi 做緊兌美金 promote, 會以成本價兌,即以禽日出面美元是 7.85 咁計、佢用成本價是 7.83x、非常貼近 IB 個價、但佢係會先以 7.85 market 價兌左先,12 月底會將差價回贈。

我本來唔知,是我 citi RM 咁講既,我平時多只在永隆兌、佢外幣最平,spread 也窄、又不用做乜乜理財戶口先有好價、我多數是在永隆兌完,尤其美元,開個美金支票戶,兌完就寫票拎走到其他銀行用。

IB 的確是平、若有心機打理是好用、我有開但未得閒理,個人感受是若不用 IB 來做投資,只為兌外幣就不值開了,除非真係兌好多錢吧

複式洋房

回覆 aves_y 的帖子

入IB通常都做其他更高息的投資吧,定期我就唔清楚了。
但如果是現金存款的話
多過1萬的美金,年息有 1.63% (基準利率 - 0.5%)
不過如果是港幣,現時只是 0% (基準利率 - 0.75%)

銀行定期係咪最高渣打。得2.1厘?

男爵府

彥彥媽咪 發表於 19-9-8 14:00
呢期 citi 做緊兌美金 promote, 會以成本價兌,即以禽日出面美元是 7.85 咁計、佢用成本價是 7.83x、非常 ...
係唔係要KEEP 住一筆錢在IB當中, 如果只開唔用, 咪要比月費?

子爵府

2024年龍年勳章

aves_y 發表於 19-9-9 11:32
係唔係要KEEP 住一筆錢在IB當中, 如果只開唔用, 咪要比月費?

佢官網寫 keep 10 萬美元或每月達致交易佣金 10 美元就不收戶口費

個人睇法是,純以 IB 唱美元或草美元之類、而不玩交易既話,開來是有點浪費

伯爵府

呢期 citi 做緊兌美金 promote, 會以成本價兌,即以禽日出面美元是 7.85 咁計、佢用成本價是 7.83x、非常 ...

Promote做到幾時?今日建行打比我確認做個美元定期,比到2.56%我。

子爵府

2024年龍年勳章

ilovebb2019 發表於 19-9-9 14:36
Promote做到幾時?今日建行打比我確認做個美元定期,比到2.56%我。

RM 話 promote 做到年尾,回贈差價都係年尾先會收到咁話

大宅

有無咩條款??定直接去講想換就有呢個優惠??謝謝你

子爵府

2024年龍年勳章

klyilok 發表於 19-9-10 16:22
有無咩條款??定直接去講想換就有呢個優惠??謝謝你

我問左 RM ,佢話一定要用 citi 手機 app 做先得、電腦 online banking 都唔得架小心。

成本價也會同日定埋,差價會在 12 月底回贈到戶口

首頁

尾頁

跳至