懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我大女就快2歲
第2胎下個月預產期
本來2公婆都想生2個 我老公知道有左好開心 只係我 由有左開始個心一直好忐忑

我本身想大女3歲先生第2個 估唔到咁快就中左 大女唔算難湊 好開心既小朋友 日頭係姐姐湊 來梗準備返n班

我好驚 又要再經歷生仔既過程 因為大女我生得好辛苦 生完都好長時間先回復到 就快再入產房既情況令我晚晚都發惡夢

又好擔心第2個難湊 (因為第一個易湊 實有對比)

又怕姐姐應付唔到2個
加上來梗支出大好多
心理壓力好大

好想搵人傾訴下
老公次次就叫我唔好諗咁多(emoji)

我成日都擔心到想喊 點算

大宅

MommyPanel勳章

我同你差唔多,我都就快生第二胎,大既就依家2歲半,返左N真係好好多架。都預左第二個無咁易湊,同埋要煩埋工人點同時間湊2個,接放學依啲....我諗係放產假時會慢慢解決到。
反而係生產過程你有恐懼既不如要求無痛啦

男爵府

我大女都係2歲半剛開始返n班,細女預產期係11月,你提出嘅嘢我都有諗過不過無擔心過,細女就算難湊啲,自己都有經驗應該會好啲,諗返起兩年幾前仲徬徨。我反而擔心間屋咁細到時兩個小朋友無乜空間,細果個夜晚嘈又點算

別墅

MS10 發表於 19-9-8 07:13
我同你差唔多,我都就快生第二胎,大既就依家2歲半,返左N真係好好多架。都預左第二個無咁易湊,同埋要煩埋 ...

我諗來梗產檢都要同醫生傾下 原先諗自己克服到 但到而家就生都仲係好驚 (emoji)

別墅

MS10 發表於 19-9-8 07:13
我同你差唔多,我都就快生第二胎,大既就依家2歲半,返左N真係好好多架。都預左第二個無咁易湊,同埋要煩埋 ...

我都係工人湊 都係煩惱梗呀⋯⋯

別墅

cometingliu 發表於 19-9-8 07:59
我大女都係2歲半剛開始返n班,細女預產期係11月,你提出嘅嘢我都有諗過不過無擔心過,細女就算難湊啲,自己 ...

Same same. 間屋完全唔夠住 都係到時先算架咋 到細路讀小學就唔知點算架啦(emoji)(emoji)‍♀️

男爵府

boobootiny 發表於 19-9-14 07:42
Same same. 間屋完全唔夠住 都係到時先算架咋 到細路讀小學就唔知點算架啦(emoji)(emoji)‍♀️
...

我家陣仲要煩自己同二寶嘅事,要開始準備啲嘢之餘又擔心屋細,最近仲要睇緊大寶報k嘅嘢,好煩

洋房

boobootiny 發表於 19-9-8 06:27
我大女就快2歲
第2胎下個月預產期
本來2公婆都想生2個 我老公知道有左好開心 只係我 由有左開始個心一直好 ...

我都係大果個2歲就生左第二胎 我仲要自己一個湊兩個 第二個依家先1個幾月 其實唔洗咁擔心 我大果個又係超易湊 我細呢個就麻煩啲 不過大既好生性 佢會幫下手 知道妹妹細個要多啲照顧 所以我覺得唔洗擔心咁多 加上第二胎真係快好多 我個幾鐘就生左第二個

別墅

cometingliu 發表於 19-9-14 10:25
我家陣仲要煩自己同二寶嘅事,要開始準備啲嘢之餘又擔心屋細,最近仲要睇緊大寶報k嘅嘢,好煩
...

我完全同你一樣
2寶d衫都未準備好 仲有一個月到就生
個大既又要報K1 我都唔夠時間睇
又要返工 照顧個屋企
覺得好累 唔敢諗第時有2個自己會變成點

別墅

SYG 發表於 19-9-14 12:59
我都係大果個2歲就生左第二胎 我仲要自己一個湊兩個 第二個依家先1個幾月 其實唔洗咁擔心 我大果個又係超 ...

嘩 你好叻叻呀 一打二!超強

我大同細既時間同你差唔多呀
想請教你有無話點教個大既有個妹妹呢
佢先2歲 都唔知咩事咁

大宅

boobootiny 發表於 19-9-8 06:27
我大女就快2歲
第2胎下個月預產期
本來2公婆都想生2個 我老公知道有左好開心 只係我 由有左開始個心一直好 ...

我同樓主情況一模一樣,擔心嘅都一模一樣
我大囡下個月生日先返N,我又係下個月生,所有嘢撞埋一齊,而家係啲K嘅報名高峰,坐月嘅時候係面試時間,老公係完全唔理嘅。
我工人知要湊兩個仲跳過草裙舞話唔續約,後尾氹氹下先留返低,平時完全唔洗佢整早餐同買餸,只係煮晚飯做好家務同湊好個囡。而家去到孕後期頂住個肚去買餸都咪話唔辛苦。
返工就更加唔洗講,我教書又勞氣又多嘢做又唔可以亂請假又唔係可以成日坐,放工仲要帶簿返去改,個人就爆炸。
屋企細都算,我係得一房,由衣櫃間開當兩邊,第時連工人五個人迫埋一間房。
總之,好似所有嘢排山倒海咁湧埋嚟。

大宅

MommyPanel勳章

qqapplepie 發表於 19-9-16 06:16
我同樓主情況一模一樣,擔心嘅都一模一樣
我大囡下個月生日先返N,我又係下個月生,所有嘢撞埋一齊,而家 ...

我指示左老公帶哂去所有K interview,佢都係陪去為主,K都係考小朋友

男爵府

boobootiny 發表於 19-9-16 05:24
我完全同你一樣
2寶d衫都未準備好 仲有一個月到就生
個大既又要報K1 我都唔夠時間睇

我將報k嘅任務交畀老公,叫佢搵晒附近堆k出黎整個表畀我睇,因為有啲又要填問卷又要親身交表好多事幹(條友係過左我定嘅deadline都交唔出畀我囉!),到時帶大寶去in都係要佢做喇我應該坐緊月。最近仲執走佬袋啦,叫佢拎個水泡出黎又係無晒影。雖然唔可靠,但好過得自己,忍唔到咪鬧下囉!總之而家都唔知做得邊樣先

洋房

boobootiny 發表於 19-9-16 05:26
嘩 你好叻叻呀 一打二!超強

我大同細既時間同你差唔多呀

我係大肚果時已經同佢講 媽咪個肚入面有個妹妹 你要錫錫妹妹丫 所以果時佢都有錫下攬下我個肚 到妹妹出左世佢已經好錫妹妹 會成日想抱佢錫佢 又會比啲玩具佢玩
不過可能個大既本身好中意bb 加上佢好中意幫手 所以比較容易接受到妹妹

複式洋房

其實你嘅經濟環境唔錯可以請到工人姐姐,已經比好多媽媽好㗎啦,唔需要太擔心啦

複式洋房

其實第二胎已經有經驗,再加上有工人姐姐,我唔覺得你需要擔心成咁樣

首頁

尾頁

跳至