嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

阿囝6歲已經生了兩隻恆齒但出來的仍有黑點
之前問過牙醫乳齒有黑點脫了生反恆齒會沒有的⋯jm 們有沒有經驗可分享(emoji)(emoji)

2019新春慶豚圓

回覆 521joanne 的帖子

Hi 521joanne ,比較常見件導致牙齒變色嘅原因,例如經常飲用深色的飲品(果汁、中藥、有顏色醬汁),色素會沉積係囝囝牙齒表面引致牙齒變色,儘量減少深色醬汁、有色素飲品/食物,俾小朋友用含氟化物的兒童牙膏刷牙,牙線可以清潔牙刷唔能夠刷乾淨牙齒與牙齒之間的表面,媽媽有試過嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

[email protected] 發表於 19-9-10 15:54
回覆 521joanne 的帖子

Hi 521joanne ,比較常見件導致牙齒變色嘅原因,例如經常飲用深色的飲品(果汁、中 ...

謝謝回覆!我沒有給它用牙線但用電動牙刷刷牙以為這樣也乾淨添
他沒有特別喜愛喝果汁但有時會吃一些濃味的東西但不覺得是一些很深色的

2019新春慶豚圓

521joanne 發表於 19-9-10 23:35
謝謝回覆!我沒有給它用牙線但用電動牙刷刷牙以為這樣也乾淨添
他沒有特別喜愛喝果汁但有時會吃一些濃味的 ...

唔好客氣 牙齒上黑點亦有可能口腔細菌引起,建立早晚用牙膏刷牙和進食後用牙線清潔習慣,牙線用法媽媽請參考以下網址: https://www.toothclub.gov.hk/chi/adu_01_02_01_02.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

[email protected] 發表於 19-9-11 11:16
唔好客氣 牙齒上黑點亦有可能口腔細菌引起,建立早晚用牙膏刷牙和進食後用牙線清潔習慣,牙線用法 ...

2019新春慶豚圓

521joanne 發表於 19-9-11 21:49

別墅

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
係咪搵個兒科醫生睇下穩陣D?

別墅

朗豪坊都有間專科兒科中心都唔錯~可能幫到你,都係專科醫生~

別墅

希望你小朋友早日康復~

別墅

barbaramadam 發表於 19-9-16 00:50
係咪搵個兒科醫生睇下穩陣D?

你意思睇牙醫?我上年有驗過牙,不過佢都係咁講…不過都應該再去驗下嘅
謝謝你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊