母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

我係新手,乜都唔識。我BB今日35日大,唔肯埋身,每次埋身都大喊。我知道唔埋身,要奶多係好難。我以家已經每日泵7-8次包括一次power pump (差唔多2-3個鐘一次同一日睡5小時)。BB以家食6-7餐,奶量好唔穩定,有時一次泵有30ml到120ml都有。以家得早上第一餐可以食全人奶,其他都只得一半人奶一半補奶粉。我想知做全泵媽係咪唔可以全人奶,同埋好快餵唔到人奶?以家一日7-8泵都幾辛苦同困身。想知如果奶量穩定後我係咪可以減泵次數?同埋應該點儲存人奶?你地會唔會將人奶分開日同夜比BB食?因為之前睇過話夜晚人奶有睡眠harmone可以另BB睡得好啲。

別墅

mommy2015 發表於 19-9-9 02:53
我係新手,乜都唔識。我BB今日35日大,唔肯埋身,每次埋身都大喊。我知道唔埋身,要奶多係好難。我以家已經 ...

我係全泵媽,而家泵到5個月,開始減到2泵,我頭個月都係每日泵4,5次,我覺得吾夠瞓都會小奶,你可以試泵6轉,4個鐘1次,始終休息夠吾夠都會有影響,再加上奶湯水,冇時間人手的話就買d上奶茶包飲,每次泵奶要泵清後再泵耐小小,一定要泵清尤其食完上奶野吾係好易塞,同埋有冇試過瞓著俾佢埋身,初初我囡都得,越大越難
*第2個月全人奶到而家,冇補奶粉
*有得泵完就即俾,新鮮最好,其餘我日頭會做雪奶,夜晚個轉除即食外,有多做冰奶,而家2泵就剛好每日夠食,冇儲冰奶喇,因為準備加固

大宅

ver_matt 發表於 19-9-9 08:07

我係全泵媽,而家泵到5個月,開始減到2泵,我頭個月都係每日泵 ...

你咁勁嘅,兩泵就夠佢一日食。可唔可以share下你個泵奶schedule同方法?你每次泵幾耐啊?我而家每次都係泵30分鐘,但係啲量好唔穩定,但係我都有發覺泵嘅時間越開就越多奶。但係6泵我驚阿B唔夠食,佢一日都要食7-8餐。每餐120ml。BB越大越要食得越多,咁樣點追?我見有人話唔夠奶一開始要泵密啲,所以一日8泵,唔敢偷懶。但係其實係咪真係要泵咁密先可以追奶?因為我以家奶量都唔可以比阿B餐餐全人奶。
其實我依家都有試比BB瞓到夢夢鬆鬆先埋身,但係佢都係吸啜一啖就放口,好肚餓就爆喊,埋身完全做唔到正餐,一定要補奶粉人奶俾佢。
但係如果要比雪奶,你有冇分開日夜奶儲存同俾BB食?

別墅

mommy2015 發表於 19-9-9 10:53
你咁勁嘅,兩泵就夠佢一日食。可唔可以share下你個泵奶schedule同方法?你每次泵幾耐啊?我而家每次都係泵 ...

泵法:泵左邊時(10mins),右邊用集奶器吸住,輪到右邊泵就左邊吸住,兩邊各兩次,當用集奶器吸時我會用手揸一揸哩個動作係等佢冇咁塞
其實阿b奶量再大下都差吾多,120ml×8遲下可能係160×6/200×5,我囡飲4餐200×4
儲奶我冇分日夜,頭頭儲奶我只係keep有1日份量做雪奶,其餘做冰奶,而家泵2次,有2次新鮮食,另2支做雪奶,但食雪奶我會食最早個支先,因雪奶有keep1日存貨係到
*最重要係奶泵吾夠力都有影響奶多奶小

大宅

ver_matt 發表於 19-9-9 12:06

泵法:泵左邊時(10mins),右邊用集奶器吸住,輪到右邊泵就左邊 ...

想問你嗰個係仔定女?仔好似要食多啲。

別墅

mommy2015 發表於 19-9-9 13:55
想問你嗰個係仔定女?仔好似要食多啲。

囡,但仔囡食量冇關,計每日總食量,我大囝都係差吾多,佢地飲多左自然相隔時間會拉長,當你俾多佢,時間上你要拉長返,食得多都要佢地消化得到,我囡一食多好易er奶,我囡4-5hrs1餐

子爵府

2019新春慶豚圓

我係全泵媽,餵到10個月就停,一來懶,二來開始加固覺得奶已經唔係唯一營養來源。

開頭一日泵6-7次,到中期就4次,後期就3次。我係一路泵一路按,泵完仲用手揸清佢,我算好彩,啲奶可以多到用黎沖涼,但揸奶可能太出力,結果手腕勞損好嚴重

大宅

Ytfc 發表於 19-9-9 23:13
我係全泵媽,餵到10個月就停,一來懶,二來開始加固覺得奶已經唔係唯一營養來源。

開頭一日泵6-7次 ...

其實係咪開頭要一日泵8次先可以上到奶?同多奶?你係咪一日4次就已經可以全人奶?咁你泵一次有幾多奶量?

子爵府

2019新春慶豚圓

mommy2015 發表於 19-9-10 02:34
其實係咪開頭要一日泵8次先可以上到奶?同多奶?你係咪一日4次就已經可以全人奶?咁你泵一次有幾多奶量?
...

我最最最盡都係7次,已經攰到冇命,如果8次我諗我放棄咗lu

我當時除咗照燈係醫院比奶粉,之後都一直全人奶。學上面講其實係計全日奶量,我奶量穩定之後,無論一日幾泵,加埋都係一千鬆啲ml, 所以開頭泵得密就200幾一次,後期泵得疏我最多試過一次600ml , 泵完即刻覺得自己缺水

子爵府

2019新春慶豚圓

我覺得最緊要多飲水同揸清,係揸唔係就咁按

大宅

Ytfc 發表於 19-9-10 14:54

我當時除咗照燈係醫院比奶粉,之後都一直全人 ...

我第一個月,初初兩邊加埋得一日得200-300ml,以加1個月6日,做咗power pump,一泵兩邊加埋一日都係得average 500-550ml,都唔夠全人奶。一日8泵係好攰,但我會繼續堅持不。希望啲奶會再多啲。
你就好,有咁多奶。你一開始已經有咁多奶。死啦!我實唔夠比全人奶啦!點算呀!

大宅

Ytfc 發表於 19-9-10 14:54

我當時除咗照燈係醫院比奶粉,之後都一直全人 ...

咁係咪即係話,如果我要減泵就要一泵要有好多奶,啲奶要超過BB一或兩餐嘅食糧,咁樣先可以減泵。

子爵府

2019新春慶豚圓

mommy2015 發表於 19-9-10 15:29
我第一個月,初初兩邊加埋得一日得200-300ml,以加1個月6日,做咗power pump,一泵兩邊加埋一日都係得aver ...

我生完住院時訓得好好,得閒就係咁揸,可能訓得夠所以上奶都算順利。

同埋其實我好衰,係醫院冇乜理個b, 因為我知返到屋企就由天堂跌返落地獄,所以冇乜壓力掛

子爵府

2019新春慶豚圓

mommy2015 發表於 19-9-10 16:41
咁係咪即係話,如果我要減泵就要一泵要有好多奶,啲奶要超過BB一或兩餐嘅食糧,咁樣先可以減泵。
...

雖然話密啲泵會多奶,但有時密得滯你個人攰都會影響奶量,你一係試下6泵睇下全日奶量點先啦,7-8泵其實真係堅辛苦

大宅

Ytfc 發表於 19-9-10 17:07
我生完住院時訓得好好,得閒就係咁揸,可能訓得夠所以上奶都算順利。

同埋其實我好衰,係醫院冇乜理個b:w ...

你去私家生?我喺政府生簡直係地獄,每三個鐘頭就要去餵奶,我個胸谷奶,都唔俾你用個泵泵,搞到阿B初初學食人奶經驗好差,所以而家都討厭埋身。

大宅

Ytfc 發表於 19-9-10 17:11
雖然話密啲泵會多奶,但有時密得滯你個人攰都會影響奶量,你一係試下6泵睇下全日奶量點先啦,7-8泵其實真 ...

但係減咗泵會唔會冇得返轉頭㗎?

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
mommy2015 發表於 19-9-9 02:53
我係新手,乜都唔識。我BB今日35日大,唔肯埋身,每次埋身都大喊。我知道唔埋身,要奶多係好難。我以家已經 ...

我兩胎都全泵,我初期追奶係bb食幾多餐我就泵幾多餐,有時間同精神就extra泵多餐
雙泵泵夠30 mins(冇滴奶都照泵),一路泵一路按胸,一定要時常飲水,食多啲飯都會多

大宅

akuto 發表於 19-9-13 07:53
我兩胎都全泵,我初期追奶係bb食幾多餐我就泵幾多餐,有時間同精神就extra泵多餐
雙泵泵夠30 mins(冇滴奶 ...

你一開始泵已經可以全人奶?點解個個都好似一開始泵就可以全人奶咁?而我要追奶追到死死下。你BB一開始有冇埋身食?因為我奶量唔夠,以家仲追緊奶。所以BB食6餐,我泵7-8次,但奶量唔穩定。做完14日power pump,總奶量都係得550-590ml,都係唔夠阿B全日全人奶,都係要補奶粉。我阿B全日奶量要750-850ml。所以都要追一追唔可以減泵住。我都係用雙泵。點先可以追多啲奶。我仲爭成300-350ml一日。

別墅

mommy2015 發表於 19-9-13 12:06
你一開始泵已經可以全人奶?點解個個都好似一開始泵就可以全人奶咁?而我要追奶追到死死下。你BB一開始有 ...

我第一胎補粉補到三個月先全人奶,今胎就三星期左右,我兩胎都埋身左兩星期左右就全泵。飲多食多訓多仲有放鬆先會多奶,我個人認為補粉唔係咩問題,最緊要bb食得飽

大宅

akuto 發表於 19-9-13 18:09
我第一胎補粉補到三個月先全人奶,今胎就三星期左右,我兩胎都埋身左兩星期左右就全泵。飲多食多訓多仲有 ...

我BB完全唔肯埋身,所以好難追奶。我今日生咗1個月10天,奶量都唔夠。我知補奶粉無問題,但如果可以全人奶就更好。你弟一胎點追奶同埋初初一日泵幾多次?要點泵先可以多奶呀?係咪一定要泵得多先多奶?我已經食好多飯,又飲好多湯水(陪月整),但都上奶好慢,可能睡得小,但每日都連續都有5-6小時。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊