想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

sorry忍唔住想出句聲,其實樓主係唔想花一筆錢做人工受孕?定係唔想自己打針食藥做試管嬰兒,身體要受罪先可以懷孕?

樓主話自己檢查晒都正常,只係老公唔配合dodo又硬唔起,口吻好似就係責怪老公“無能”咁

不如講極端d,掉返轉,假設如果你發現另一半係無精症,一定要100%做人工受孕先可以有你們的愛情結晶品?你會願意選擇接受人工受孕還是離婚?

大宅

mokokoko 發表於 19-9-10 15:20
Both 錢同自己身體健康都係我嘅concern 之一,但正如我喺十三樓所回覆,我知ivf係最後方法來,如果真係冇 ...

你覺得你老公想唔想生BB?如果你覺得佢都同一樣,都係好想生BB,點解佢會明知你排卵期,佢都會唔dodo呢?

你嘗試下代入佢角色咁諗,“今晚老婆排卵,肯定又會叫我交功課,但今朝公司先xxxxxx,個客又xxxxxx,如果唔搞我老婆,佢肯定又會話我唔落力,但真係硬唔起囉”

你有無諗過其實你老公都唔想,男人同我地女人唔同,我地訓係度,只要有條jj塞入黎射就可以叫完事,但男人唔得,男人要心情要mood先硬得起,先可以完事,天生結構就係咁,無辦法

大宅

mokokoko 發表於 19-9-10 15:20
Both 錢同自己身體健康都係我嘅concern 之一,但正如我喺十三樓所回覆,我知ivf係最後方法來,如果真係冇 ...

再者,你地做晒既所謂檢查,其實有幾深入?就算年輕夫婦,好多都係不育原因不明,有d夫婦要去到做ivf先發現,咩卵子外殼太厚,精子鑽唔入去受精,又或者原來女方有一d同生育完全無關既問題,例如免疫問題,身體會攻擊胚胎,不能懷孕,所以要食藥控制先可以受孕

所以世事無完美,如果離婚之後,你係咪又可以保証另一位男士可以日日好落力咁dodo同你製造愛情結晶品?又或者日日dodo之後,如果你仍然未能受孕,你到時會唔會反而怪自己?點解當初放棄左個老公呢?

好好傾下,呢度好多jm係埋怨老公唔肯配合做ivf,你老公肯行呢一步,已經好難得

大宅

mokokoko 發表於 19-9-10 16:07
佢係想生嘅,佢連將來仔女叫咩名都諗好左,我哋甚至為左將來有左小朋友之後住得舒服啲而買多左間大啲嘅屋 ...

不如咁講啦,生育多數都係女人急過男人,不論生理上定心理上,唯一解決方法就係大家坐底商量一個舒服既方法

我明你想佢同你一樣積極,但男人永遠都唔會,就算俾你離婚,下一個男人都一樣唔會日do夜do咁同你積極去生B,所以你要好好諗清楚,你老公太懶既同時,其實你心態亦太急

試下犧牲兩三個月時間,將心態掉返轉,你唔好迫佢do,甚至唔好俾佢搞你,唔好俾佢掂你,如果你老公都係真心想生BB,佢兩三個月之後,就自然會自動自覺積極咁搞返你

首頁

尾頁

跳至