0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我想問問大家
BB 9星期大了啦,睇衛生署嘅書仔話應該1日瞓 18至20 個鐘,但我個BB好少瞓,一日平均只瞓8至10小時;
日間時間只有我同BB,想同佢玩又會冇晒時間做其他事,唔理佢又好似好可憐咁,成日眼光光瞓係床上面,一日有成6、7個鐘係咁嘅情況;
想知你哋係咪清醒時間一定會畀啲活動BB㗎?例如有人同佢傾下計丫同佢玩下咁?

大宅

點會瞓到18至20個鐘咁多啊,我都想一日淨係湊佢幾個鐘啊

伯爵府

redbus 發表於 19-9-10 14:52
點會瞓到18至20個鐘咁多啊,我都想一日淨係湊佢幾個鐘啊

我bb 就係個種訓好多既bb,由醒餵奶計大約一個鐘佢就會訓,訓到下餐奶,3個鐘一餐
雖然聽落好易湊,但其實好忙,餵完訓左,到自己泵奶,泵完,差唔多又餵奶...

大宅

kakakwok716 發表於 19-9-11 07:08
我bb 就係個種訓好多既bb,由醒餵奶計大約一個鐘佢就會訓,訓到下餐奶,3個鐘一餐
雖然聽落好易湊,但其實 ...

埋身餵可以慳番揼奶時間 又唔洗洗野 方便好多 同bb 又 close d

伯爵府

lfnewgirl 發表於 19-9-11 08:16
埋身餵可以慳番揼奶時間 又唔洗洗野 方便好多 同bb 又 close d

我明,但我唔係ftm,唔係話餵就餵,出街就會埋身
我覺得用樽餵,會容易控制時間

別墅

kakakwok716 發表於 19-9-11 07:08
雖然聽落好易湊,但其實 ...

哎呀你BB好好湊丫!我嗰個就算唔食奶,放係床度都哇哇叫,想人抱又想人同佢玩。。。真係全日冇停

男爵府

我個仔由細到大瞓好少㗎真係羡慕你哋嗰啲咁易湊

別墅

PopcornMama 發表於 19-9-10 11:01
我想問問大家
BB 9星期大了啦,睇衛生署嘅書仔話應該1日瞓 18至20 個鐘,但我個BB好少瞓,一日平均只瞓8至1 ...

Tummy time

訓練後頸肌力,對日後發展有幫助,但剛開始每日練幾分鐘好了,由趴喺你度開始,因太多資料,你上網睇睇

傾偈、唱歌仔、聽音樂、睇顏色對比高嘅布書仔/玩具,吊喺床會轉有音樂嘅都得,如果有埋燈仔就可以等佢大d望下,以上都對刺激大腦有幫助

雖然bb初頭睇唔清顏色,但唔代表要黑白,顏色對比度高嘅野,對佢地視力同大腦都好(而且到睇到顏色後你唔駛再買過

首頁

尾頁

跳至