時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

babycam 發表於 19-9-11 10:47
無謂影佢相作用不大, 即場叫職員用機CHECK佢就知道,不論任何原因無買飛入閘要即場比罰款$500。
...

要齊心, 捉呢D坐霸王車既人

我都捉到一個學生跳閘, 我報埋警, 通知左佢學校, 通知埋地鐵

jellomama    發表於 19-9-12 01:33
taktakjar    發表於 19-9-11 12:19
大米愛老鼠    發表於 19-9-11 12:00
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

sandylaw 發表於 19-9-11 11:26
唔知道,點解呢?

搭車俾錢係公民責任,點解咁多人要跳?

我捉到一個學生, 佢學校問左佢點解要跳閘, 學生話因為網上有人叫大家跳閘, 目的令地鐵蝕錢, 是表達訴求既方式喎

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

JoannaD 發表於 19-9-11 10:53
請問“拉左比人打”
係真人真事嗎?

我未見過有人因為跳閘就被拉左之後仲會被打.....

罰500蚊咋

呢D人要放比個社會去教

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

村姑 發表於 19-9-11 12:09
首先,我唔會叫
藍絲係廢老
黃絲係曱甴

我只係會叫帶黑口罩又穿黑衣, 連群結黨成大班人一齊個D, 仲有帶埋一頭盔, 包埋頭只露眼個D係曱甴, 普通個D, 即係扮街坊, 一見警察就不停叫罵個D, 我叫戲子, 黃絲

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

evip 發表於 19-9-11 12:58
警察有跟進嗎?係咪whatsapp 去果10個號碼?

我直接喺網上報警,

咁警察都有打電話畀我問詳細嘅情況

Bbpig2014    發表於 19-9-11 13:19
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

華華子 發表於 19-9-11 13:23
其實依家好多人都跳閘唔比錢, 你有什麼良策可以應對呢個情況呢?
好似你甘講...跳閘要交比地鐵職員, 甘請 ...

影相, 影到正面最好, 有片都OK, 最緊要記住案發時間, 因為地鐵要睇番CCTV, 再報警, 等警方去拉佢

唔駛捉住佢啦, 廢事一陣有班人來搶犯, 放相在微博, 等14億人民認識下佢

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

Stella.b 發表於 19-9-11 13:58
批鬥係當年紅衛兵嘅長處,你身為中國人唔係唔支持吖?我話佢利害吖,讚美緊樓主吖,識字無?
亲,你不愛國 ...

我認得你, 你好似係曱甴文宣

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

winnielong 發表於 19-9-11 13:44
歪理希望學校真的好好敎好個學生

我把相放晒上FB, 好多人都寫投訴信給學校, 半日內已收過1000個EMAIL 爆左學校個EMAIL BOX

其實咁樣做, 學校先會正視問題, 好好教下個位學生

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

devilray666 發表於 19-9-11 14:08
黃人無腦唔識分正義同批鬥嘅分別

見義勇為, 係市民應該做既事

上個月我在地鐵都捉到個變態佬偷影人, 只影女人, 佢坐正我隔離, 我睇到晒, 好多人都見到, 但都選擇唔理事, 最後我大聲叫所有人望住佢, 叫佢打開手機比大家睇下影左D乜, 佢無時間DEL相, 所以當場斷正

香港人個個都自私, 唔關自己事, 唔想理唔想多事, 咁咪益左個D衰人, 助長左佢地

0404lau    發表於 19-9-11 14:49
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

SKB 發表於 19-9-11 14:10
很喜歡咁正義既樓主。

不如做多D,幫幫手,報警報串拉晒日日夜夜違泊路面上的和種汽車,還我暢通道路,警 ...

我試過, 寫信去交通部投訴違泊, 佢地好快一星期內不停抄牌, 條路通番晒

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

apple~y 發表於 19-9-11 14:14
為個學生好,就係要指正這行為是錯誤
帶學生入正軌,這是為他好
不是惡意批鬥

我放上網既打左格仔既, 但要比多D人知邊間中學, 仲要係名校喎

SEND 比警方, MTR, 學校既相就無格仔啦

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

Stella.b 發表於 19-9-11 14:13
小心你用詞,你竟然話愛國愛黨嘅人
香港就係死喺你呢D外國勢力人士手上,你呢D死曱甴希望特首一個不留制裁 ...

你愛國愛黨呢, 就唔好做損害國家, 香港既事, 見到有人犯法就要舉報

仲有愛國愛港既人唔駛成日放在口邊, 放在心裡去支持

你有咩證明我係外國勢力呀 ?

係呢, 你地今日和中秋仲去唔去郊野公園放火架?

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

hosf 發表於 19-9-11 14:18
佢吾岩既跟mtr交罰款咪ok,點解依家要批鬥

唔影住佢, 佢係唔會知衰肯去交罰款

捉住佢呢, 就即有戲子出來幫拖架, 又會有人搶犯, 話幫佢比

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

kelvin1206 發表於 19-9-11 14:25
講愛港做乜講埋愛黨

呢度應該好多人都係愛香港愛中國, 但係講到共產黨就係另一回事。講到黨最多 ...

我就一定係愛香港, 愛唔愛黨, 在好多香港人心中未必可以, 但愛中國, 自己民族, 好多人都會

個位STELLA.B 佢係文宣人事黎既, 係曱甴登個邊派來既細作

做細作既緊係, 扮到愛國啦, 但太浮誇啦, 無用架, 一睇就知係曱甴文

0404lau    發表於 19-9-11 14:55
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

evip 發表於 19-9-11 12:58
警察有跟進嗎?係咪whatsapp 去果10個號碼?

上星期既事, 未有WHATSAPP 10個號碼架, 我用警察APPS 去報案既, 也去MTR 網頁把時間, 地點, 照片, 發送去地鐵既客服, 就可以啦, 地鐵係即時打比我, 也同我講, 會通知有關車站, 拿CCTV 去核實, 他說會把CCTV 交予警方,

同時也報埋比學校通知訓導處跟進下點解佢地既學生要跳閘, 關心下佢地先得架

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

Taitaimui 發表於 19-9-11 16:40
我都覺得如果佢比足錢,我理得佢爬過去/飛過去/跳過去......

比足錢更唔應該跳閘, 好人好姐做乜要做低能野?

而且會好易撞到後面既人

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

bbtammy 發表於 19-9-11 15:12
佢違法自然有執法人員去處理,你影人相,上網唱人邊度返工,幾多層樓都講埋,係度公審,做多左啦,令人反 ...

佢做得呢D跌閘行為, 仲知醜咩 ?

佢以為自己咁樣做好威好得戚架....幫佢推一推, 比佢出下名

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 19-9-11 16:52
你吾過閘都會影響下一個乘客error左

係, 呢D人真係做埋D損人不利己既行為

出來返學返工, 去街, 要坐車就要比錢架啦, 天公地道啦

無比錢坐霸王車的物種-----, 即係賊

所有遇見,皆有因果

珍珠宮

Taitaimui 發表於 19-9-11 17:29
咁佢鐘意跳,而後面無人的話,都要管?
given如果係唔阻人&有比錢,咁都睇唔順眼都無計
...

跳閘呢個行為, 就算比左錢, 都唔應該啦

令人產生誤會, 去追問, 浪費我地良好市民時間去理解

而呢D行為, 就算比左錢, 都唔係合理

cissie    發表於 19-9-11 17:43
所有遇見,皆有因果

首頁

尾頁

跳至