3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

小女畢業於大圍某天主教幼稚園,最初覺得佢校舍好大,幼稚園有幾層樓有兩個操場。俾佢吸引左。
但係去到K3. 開始覺得唔對路。中英文生字無溫故知新,每日教個囡寫啲新嘅生字。小貓小狗都未識,就叫佢寫「建設社區源頭減廢」之類嘅生字。仲要佢作句。中英文都係咁。句子結構都未識做咩要作句?每日根本係阿媽同寫佢照抄。K3真正識嘅生字小過20個。佢啲功課想做俾人睇,還是為咗學生發展着想?係浪費左學生嘅時間。家長要花另外嘅時間同佢補充基本嘅語文知識。
於是升小學之前三個月。我要同佢搵補習班。

大宅

依家我個女升左小學,我打開本書問佢,佢竟然識讀七成以上嘅課文。我好奇怪點解你識。仲諗住要同佢死溫爛溫。原來佢話老師會同佢不停咁樣重複再練習。我諗咁先係正常嘅教學方式。

大宅

還有我個女個話老師有時大聲鬧佢地。忘記帶野,唔記得交通告分分鐘俾佢地d老師鬧死。你要真係教好我個女,定係想發洩係同學身上?呢種風氣家長打電話去查詢,或者去學校旅行動作太慢,都會感受到呢種對待。我覺得我個女返學之前好緊張,可能就係呢個原因。

大宅

升左上小學,我發覺我個女冇咁驚青。話學校老師好仁慈,從來都唔會發脾氣。同幼稚園啲老師吾同。我聽到先心痛,原來我同個囡揀咗間錯誤嘅幼稚園。

大宅

以上係我個人觀感。不喜勿插。

大宅

補充想講返,呢間學校對培養學生嘅自理能力,同埋信仰,都不錯。但係語文基礎,同埋老師係壓力之下嘅溝通態度。我認為有問題。

侯爵府

2024年龍年勳章

係咪文禮閣聖X?

大宅

小菜豆 發表於 19-9-12 13:11
係咪文禮閣聖X?

侯爵府

2024年龍年勳章

之前係呢度討論區略有所聞。
同妳講差不多, 學術方面唔足夠應付升小一,
小朋友放學要外補, 雖然係區內出名,
但升小結果不是好理想。
但優點係小朋友都學到紀律品格。

我諗原因係免費幼稚園,
課程跟教育局唔會太深。

我覺得都OK嘅,
幼稚園階段, 主要考慮小朋友喜歡上學,
學術不用放第一位先。

大宅

回覆樓主:

睇嚟呢間學校唔注重學術,注重紀律同信仰多

男爵府

我女都讀哩間,簡直垃圾中的垃圾,學術低就算,最令我討厭的是老師同x副校長的態度,非常惡劣,連家長都鬧,上次我同個位副校長嘈,內容就唔講了。觀課時,有小朋友倒了小小水落地,個老師在眾多家長面前發脾氣話「又邊個倒x水」,明顯係一啲愛心都無

大宅

loving_mybaby 發表於 20-1-19 01:12
我女都讀哩間,簡直垃圾中的垃圾,學術低就算,最令我討厭的是老師同x副校長的態度,非常惡劣,連家長都鬧 ...

副校是很老土的人。當家長是小朋友咁話,紀律多多。
我個女而家要急起直追。小一中文常識不及格。如果小朋友不太聰明,選錯幼稚園後果嚴重。

男爵府

rd21gn54 發表於 20-1-19 01:17
副校是很老土的人。當家長是小朋友咁話,紀律多多。
我個女而家要急起直追。小一中文常識不及格。如果小朋 ...

幼稚園課程更本「涵」接唔到小一,都算,最令我不滿的是老師態度差,無愛心,連副校都係咁,仲有個接線生,聽電話好似殺左佢老豆老母一樣,今年仲迫人罷課

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有fd教過……

只可以講……

慎選……

大宅

loving_mybaby 發表於 20-1-19 01:36
幼稚園課程更本「涵」接唔到小一,都算,最令我不滿的是老師態度差,無愛心,連副校都係咁,仲有個接線生 ...

點解迫人?

男爵府

rd21gn54 發表於 20-1-19 10:01
點解迫人?

我講錯左,係上年。事原有日,係星期一,網上号召全港三罷,我自己無為意,咁我當日如常帶我小朋友等校巴,佢哋校巴係旅遊巴那種,好大架的,點知校車到,見到車上得2,3個學生,平時去到我站應該坐滿超過一半人,咁個校車姨姨一落車就講:「今日無堂上,返到去都係等放學。」講左幾次,咁同站嘅小朋友都決定唔返,咁我都諗住唔返啦,我當時覺得好奇怪但無諗其他,咁我打電話返學校請假,個接線生一聽電話就話:「係咪請事假?」我話係,跟手佢話:「今日無功課」。真心唔明個日有乜咁特別會無功課,平時外出參觀都有工作紙做。

男爵府

後來,我在whatsapp group裏收到一張相,是那個校監去遊行,我先知自己被罷課。那間學校黃到不得了,我記得個排交通阻塞,其他學校已發通告表示可自行決定上學與否而不當請假,但那位x校長完全無出過相關通告,係教育處停課先出,真心覺得佢反應太慢,後知後覺,一啲都唔關心學生死活。我小朋友畢業我一定投訴

大宅

回覆樓主:

幾十年如一日,我細個都讀呢間變態幼稚園,阿婆話因我哋冇喊,冇俾人鎖黑房先考得入,但印象中啲老師好惡有歧視我呢啲左手人,所以發誓唔俾阿女讀呢類型學校,最後同大女揀咗間國際私校,佢好開心咁讀咗3年,到而家小二都會掛住幼稚園既開心嘢,琴日先有同學仔喺group度share返佢哋以前幼稚園啲笑話

大宅

回覆樓主:

幾十年如一日,我細個都讀呢間變態幼稚園,阿婆話因我哋冇喊,冇俾人鎖黑房先考得入,但印象中啲老師好惡有歧視我呢啲左手人,所以發誓唔俾阿女讀呢類型學校,最後同大女揀咗間國際私校,佢好開心咁讀咗3年,到而家小二都會掛住幼稚園既開心嘢,琴日先有同學仔喺group度share返佢哋以前幼稚園啲笑話

首頁

尾頁

跳至