3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

未夠3歲,9月k1, 返左好日學,但已被老師投訴幾次了,點算好?郁手郁腳對同學!佢果個同學都同佢差不多,又係曳的

我已罰佢企門口,唔比佢玩鐘意嘅火車軌,玩具等!

大宅

lukelukeu 發表於 19-9-12 23:26
未夠3歲,9月k1, 返左好日學,但已被老師投訴幾次了,點算好?郁手郁腳對同學!佢果個同學都同佢差不多, ...

佢未必知道點解你要罰佢企,只有不停同佢講唔好打人, 打人好痛, 講到佢記得

男爵府

tequliadot 發表於 19-9-12 23:30
佢未必知道點解你要罰佢企,只有不停同佢講唔好打人, 打人好痛, 講到佢記得
...

我叫佢唔準打同學,佢就用腳踢人,救命!
佢知道被打會痛,但就控制唔到自己
我問佢。如果同學搶你野。你應該點?佢識答我話比老師知,但到實際情況時,佢就用武力解決,唉!我都唔敢面對老師,好驚又話佢蝦人

已刪除用户

男爵府

藍尾巴 發表於 19-9-14 23:13
呢d要好細開始教,即使對大人郁手郁腳都要教。佢係咪少機會同小朋友玩?如果佢係對慣大人,佢係唔識同同年 ...

係。佢絕大部分都同大人。好少小朋友一齊玩。就算有小朋友佢都只是自己玩,唔會同其他小朋友玩
未返學前已不停教佢唔可以郁手郁腳。佢知道但當有小朋友同佢爭或搶佢野時就會郁手。
前幾日比老師罰企。佢就愈抗拒返學。我真係唔知點教好?

大宅

未夠3歲,9月k1, 返左好日學,但已被老師投訴幾次了,點算好?郁手郁腳對同學!佢果個同學都同佢差不多, ...

我個又係k1比人投訴,手多乜都摸,乜都好奇,唔知點算

已刪除用户

男爵府

佢係細b. 年尾先3歲。學校無n班而仔都無讀n班。只是玩過下playgroup! 呢間唔係happy school 我都諗緊係咪揀錯學校,因為我仔係超級活躍的小朋友 要佢坐定定其實唔容易。當然佢唔鍾意返學我點都會迫佢返。只係每日同佢角力已攰到日日捱通宵咁

伯爵府

叫老師搞掂佢……

複式洋房

回覆樓主:

其實呢啲真係由細開始教,如果佢咁樣郁手打人,已經K1三歲啦,即係話佢平時郁手打大人你哋冇罰開

大宅

lukelukeu 發表於 19-9-12 23:40
我叫佢唔準打同學,佢就用腳踢人,救命!
佢知道被打會痛,但就控制唔到自己
我問佢。如果同學搶你 ...

樓主有無打小朋友?我讀書既時候都成日打架。但因為我在家裡常比我爸爸打,我就學會了唔啱就要打。我覺得同學仔唔啱,所以我就打同學。後來長大後有社工follow 我,我先無再打人

子爵府

佢少同小朋友玩, 所以會自我D, 無咁禮讓, 搵機會多D同小朋友玩比佢實習一下同人一齊玩玩具~~ 佢無番N所以佢而家先開始要面對咁多小朋友, 要洗腦咁同佢灌輸禮讓信息絕對唔可以打人, 呢D行為趁細個一定要教好, 我覺得品德重要過學術好多

侯爵府

2024年龍年勳章

係咪男仔?坐唔定?講野多唔多?
男仔講野未係叻果陣都係咁,
如果講野叻咗...又多咗返學...表達到會好d架喇

男爵府

Pforpink 發表於 19-9-16 09:16
其實呢啲真係由細開始教,如果佢咁樣郁手打人,已經K1三歲啦,即係話佢平時郁手打大人你哋冇罰開

...

有罰。只是以前放響公公婆婆果邊。老人家太縱佢。所以超級霸王

男爵府

fibe0313 發表於 19-9-16 09:19
樓主有無打小朋友?我讀書既時候都成日打架。但因為我在家裡常比我爸爸打,我就學會了唔啱就要打。我覺得 ...

是的。開頭真係有用體罰。只係後來無再打手板。佢係比較頑劣

男爵府

靚靚太 發表於 19-9-16 10:38
佢少同小朋友玩, 所以會自我D, 無咁禮讓, 搵機會多D同小朋友玩比佢實習一下同人一齊玩玩具~~ 佢無番N所以佢 ...

係。我身邊朋友的仔女已大個。只有極少數同仔差不多大之前返工請左姨姨去我娘家照顧個仔。老人家縱孫。搞到霸道野蠻。所以我前排都quit左份工湊佢。他其實知道打人唔啱。都識講話比老師知如果同學搶佢野。 但到頭來仲係郁手!

複式洋房

lukelukeu 發表於 19-9-16 11:57
有罰。只是以前放響公公婆婆果邊。老人家太縱佢。所以超級霸王

老人家湊比較麻煩係真,我媽都係一見個孫就自動餵飯

男爵府

小菜豆 發表於 19-9-16 11:18
係咪男仔?坐唔定?講野多唔多?
男仔講野未係叻果陣都係咁,
如果講野叻咗...又多咗返學...表達到會好d架喇

男仔。一日講到黑。坐唔定極活躍。之前無上n班。身邊都無乜同玲小朋友。所以好自我。

別墅

只係唔俾玩玩具實在太溫和啦,要親手掉咗個玩具,捐出去

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lukelukeu 發表於 19-9-16 12:06
男仔。一日講到黑。坐唔定極活躍。之前無上n班。身邊都無乜同玲小朋友。所以好自我。

...
都係初初返學, 要D時間習慣嘅

首頁

尾頁

跳至