家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

lily_fafa 發表於 19-10-3 12:38
咁你而家買邊間

bowtie

大宅

chann902 發表於 19-10-3 16:34
bowtie

保費貴唔貴

別墅

小朋友黎講,醫療計劃都好緊要,無可否認政府醫院如果係好嚴重嘅病,佢哋相對會處理得快,
但如果係小病呢?例如係唔知咩原因發左好多日燒,可能中咗某隻病毒,為人父母見到自己小朋友咁樣係會好緊張,去到政府醫院如果係單純發燒通常都要等10個八個鐘(次緊急)一個發緊燒嘅小朋友,你睇住佢等咁耐,大人小朋友都好辛苦啦,所以如果小型嘅病有份醫療保險幫手去私家醫院會好好多,唔使自己暗荷包,同埋有得即時處理,至於房間級別因為小朋友醫院大房係好爆,所以建議買半私家級別會好啲

別墅

講埋大病,當然大家都希望小朋友健健康康,但touchwood有大病,我當你好快可以安排到政府醫院去醫,但係醫院有本藥物名冊,唔係每一隻藥都包,google下就知,成日都有啲什麼蘋果基金報道啲人需要捐款,就係因為藥物名冊唔包佢需要食嗰隻藥,而偏偏嗰隻藥係貴到阿媽都唔認得,幾萬什至十幾萬一個月,你諗下如果真係發生呢件事,正常應該傾家蕩產都會比你嘅至親去醫病,好多人都係因為咁樣幾個月就洗晒一生嘅積蓄,什至賣樓,所以小朋友來講,年齡細,買危疾保險會係好平,每個月用幾百蚊去槓桿幾十萬嘅保額,其實有個保障真係安心好多,希望身體健康,咁到時咪當多一份儲蓄

別墅

我可能講得太多,但講到買保險,就係要居安思危,轉嫁風險比保險公司

男爵府

szeszeeee 發表於 19-10-3 19:00
講埋大病,當然大家都希望小朋友健健康康,但touchwood有大病,我當你好快可以安排到政府醫院去醫,但係醫 ...

我都系甘諗,咩都買,當儲蓄
無咩大事都唔claim
買保險系咪咩公司都得?搵個跟得好既人就算?

男爵府

sosan167 發表於 19-10-2 15:39
每個人追求既回報都唔同
如果要最穩定既 當然係定期最好

定期系指咩?銀行?

別墅

PhoebeChan333 發表於 19-10-3 20:14
我都系甘諗,咩都買,當儲蓄
無咩大事都唔claim
買保險系咪咩公司都得?搵個跟得好既人就算?

公司固然係選老牌,少麻煩野既,agent要搵個信得過,唔會坤你,最緊要有交戴既,有問必答果種,同最緊要熟識claim程序

複式洋房

回覆 PhoebeChan333 的帖子

定期係指銀行利率就要自己睇番邊間好
當然唔想煩既
放係保險公司幫你儲都係一個選擇

複式洋房

sosan167 發表於 19-10-4 08:30
回覆 PhoebeChan333 的帖子

定期係指銀行利率就要自己睇番邊間好

啱啱係電視見到係咪有一隻新既儲蓄,童創未來

大宅

lily_fafa 發表於 19-10-3 17:41
保費貴唔貴

唔貴呀上網搞好快搞掂,程序唔繁複!

大宅

szeszeeee 發表於 19-10-3 19:00
講埋大病,當然大家都希望小朋友健健康康,但touchwood有大病,我當你好快可以安排到政府醫院去醫,但係醫 ...

好認同jm所講!

大宅

chann902 發表於 19-10-8 17:13
唔貴呀上網搞好快搞掂,程序唔繁複!

thx 諗得過

別墅

大力大力 發表於 19-9-13 06:52
我們三代都無買保險~

以依家公立醫院經常迫爆的情況下,你真係認為公立醫院可以做到你以上所說的服務質素?你可以忍受小朋友病房唔夠位時,要一個人睡在走廊嗎?

還未計公院的醫療事故。

急症室中秋節晚上無有人,乜病起上嚟都可以揀時間?揀喺中秋節/大時大節先去病,平時有病都會自己醫番好?

我都好想認同你的論點,不過坦白講,真的有點偏激和很唔make sense。

別墅

大力大力 發表於 19-9-13 06:52
我們三代都無買保險~

仲有,還未計有人真的有先天性病,或者一些長期病患,真的要經常出入醫院,洗好多錢,有人患上癌病,快則病三年,長期十年都可以,呢十年都可以洗你一百幾十萬,請問又係咪個個好似大力你儲定幾百萬,等自己可以在患癌/患大病,要長期食藥時可以洗到呢筆錢?定係個個都好似大力咁有遠見,識得人人投資2800,年年賺息賺到笑,儲了幾千萬唔駛憂?

仲有,以往一直都有睇你的留言,但似乎你對保險的理解只係base on 一兩間衰過、被人投訴過的保險公司而得出的結論,從而去不斷否定保險對不同家庭和個人的需要。

點解公司要買勞保?

點解車主要買第三方保險?

點解航運業要買航運保險?

咩叫第三方保險?點解業主立案法團要買第三方保險?

點解商業機構,例如店舖要買商業保險?

點解就算連菲傭僱主都要為他們的菲傭去買保險?

你去旅行從來都唔會買保險?有乜事都自己貼哂錢?

你究竟知唔知咩叫風險?你以為你心愛的2800 就沒有風險嗎?2800 雖然係一隻恆指基金ETF,但這並不代表它完全沒有風險,要是一個金融風暴都可以令它跌一定的%,你認為一般完全唔識投資的市民又願意承受這種風險?

Please... 如果你只是自己對保險的偏見而游說別人不要買保險,只買你的2800,那你的意見根本就是偏見。或者有些人會buy ,但當你游說的同時如果能考慮別人的需要會更好。

謝。

民房

PhoebeChan333 發表於 19-9-13 03:12
如正系儲錢,應該點?
-基金
-股票

我自己覺得買儲蓄保險最好 基金股票冇保證 但保險係將風險轉移比保險公司 啲錢一定拎得返仲可以利滾利,我個agent幫我manage得好好,定時定候提我交錢,仲提埋我幾時有得拎錢,幫我搞claim嗰啲又跟得好足,我自己會輕鬆好多

大宅

保險我只買危疾同住院 住院要幫佢買貴個隻
千其唔好㨂儲蓄保 厄人多 自己儲仲好
要增值我會買樓 手頭上有幾層 全部放租等租客供 廿幾年後可以收成 到時佢是但揀一層當嫁妝又好 佢將來多份租金收入生活舒服D
平時少數目買股票 趁低位逐少買 我中意3號 年年十送一 廿幾年後又係一筆可觀收入

別墅

PhoebeChan333 發表於 19-9-13 03:12
如正系儲錢,應該點?
-基金
-股票

我相信你是真的為小朋友打算的,所以,我覺得,你應該找相關的專業人事去問,去比較,而唔係聽人講有幾好幾唔好。因為人一定會代入自己的感受和經歷,未必和你情況相同。與其聽人講,不如自己搵真相。
我都認同要買保險,因為係將一些風險轉移比保險公司為你承擔。唔係人人都係李超人,唔使買,因為成間醫院係佢嘅,但有些事,係有錢都無辦法的 ⋯所有野都會有風險的,就看你能承擔幾多。怕被人吔,都係風險之一,係終生學習⋯⋯網上買保險係好方便,但唔會同你做財務分析,大公司一樣可以做到網上處理。至於話agent會收commission,咁亦無可口非,人家為你長期報務,提供意見,你唔用,同唔好彩係另計,但可兼享網上及真人服務,又有咩唔好呢?so far 我的經紀都唔錯,我一般入院claim都無問題。找個可以信賴的人,為你的小朋友未來打算吧!

首頁

尾頁

跳至